Османи: Всички знаят какво целеше сарказмът на Еди Рама

Той благодари на албанския премиер, че подкрепя позицията на РСМ

Буяр Османи

Буяр Османи

България и Северна Македония все още не са постигнали формално споразумение – нито писмено, нито устно. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи пред ТВ21.

„За всеки проблем има решение и ние обсъждаме именно това. Но някои от тях не получиха необходимото потвърждение, затова в момента нямаме никакъв договор с България – нито писмен, нито устен. Но мисля, че все още има надежда, има политически климат това да се случи. Работихме доста върху това и смятам, че се движим в правилната посока. Всички политически фактори в държавата са на наша страна. Например, снощи до рано сутринта преговаряхме с българската страна, за което съм информирал и премиера, и президента на страната”, каза Османи.

По повод коментара на албанския премиер Еди Рама, който в Солун представи македонския си колега Димитър Ковачевски като „премиер на бъдещата Западна България”, Османи заяви, че Рама „беше много остър към българската делегация до такава степен, че и те се подразниха, особено по въпроса за Македония, като казаха, че това, което прави България, е голям срам”.

Албания е жертва, а Рама каза това, което ние не можем, за да поддържаме процеса жив, каза още македонският външен министър.

„Рама не е длъжен да подкрепя толкова силно нашите позиции, а всички, които бяха там, го видяха. Всеки, който е проследил няколкочасовия дебат вътре, знае каква беше целта на сарказма му. От името на правителството мога единствено да благодаря за силната подкрепа, която ни оказа там премиерът Рама”, каза Османи. /БГНЕС