Остин: Русия преднамерено жестоко атакува граждански обекти

Русия насажда свят на тирания и безредици, в който никой не иска да живее

Лойд Остин

Лойд Остин

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обвини Русия, че "с умишлена жестокост" обстрелва мирно население и граждански обекти в Украйна, гласи прессъобщение на Пентагона, цитирано от изданието Гордон. Министър Остин говори пред Форума за национална отбрана, организиран от института „Рейгън“.

"С умишлена жестокост Русия взема на прицел мирни жители и граждански цели. Руските сили убиха хиляди украински граждани, а още милиони напуснаха страната. Нападенията на руските войски доведоха до гибелта на деца, разрушаване на училища и болници." – посочи той.

Затова съседите на Русия се отнасят с нарастваща тревога към имперската й агресия, констатира Остин.

"И избраната (от Владимир Путин – б.р.) война даде представа на всички жители на планетата за света на тирания и безредици, в който никой не би искал да живее. А нападението на Русия срещу нейния мирен съсед показа на всяка страна на Земята опасността от липсата на (международен правов) ред." – подчерта шефът на Пентагона.

Той добави, че руското нахлуване в Украйна не е резултат от разширяването на НАТО. По думите му, агресията на Русия е причината за разширяването на НАТО.

"Русия не беше провокирана. Русия от нищо не беше застрашена. Русия не беше подложена на нападение. Вместо това един човек избра войната." – подчерта Остин, визирайки руския диктатор Владимир Путин.

Превод Faktor.bg