ДКК: Маринов е намалил цените в деня, в който е освободен от поста

Шефът на ДКК разкри, че в момента се прави проверка дали Маринов не е работил за частни интереси

Венцислав Димитров

Венцислав Димитров

Николай Маринов е намалил цените на млечните продукти в деня, в който е освободен от поста си. Това стана ясно от изявлението на изпълнителният директор на Държавната консолидационна компания Венцислав Димитров в студиото на Би Ти Ви.

Според изпълнителния директор на единствената държавната млеко-преработвателна компания Николай Маринов пък той е бил отстранен от поста си, след като намали цените във фирмените магазини. Нещо повече – бил му оказван натиск от страна на шефа на ДКК да промени политиката, която е започнал. 

“ДКК е собственик на 14 публични предприятия, които дружеството управлява по най-прозрачни практики, включително и на “Ел Би Булгарикум”. В много кратки срокове, след като е назначен Николай Маринов на тази длъжност се свиква заседание на Съвета на директорите, на което се взима прибързано решение, за придобиване на автомобили за дейността на дружеството на не съгласувани цени, от неоторизирани доставчици. Цената е платена предварително и тя е над 1 млн.”, обясни Димитров.

Той подчерта, че в момента върви проверка, но все още не са предоставени документи. "Проверката е на база на сигнали, подавани от дългогодишни служители от предприятието", каза Димитров.

По думите му Николай Маринов не е отстранен заради закупуване на автомобилите.

“Работи се с недоказано качество на суровината. Суровината, която пристига в преработвателното предприятие във Видин е с не доказан произход. Седмица след назначаването на Борда на директорите се учредява дружеството, от което се купуват тези нови суровини, сменен е доставчикът, който има своя опит и сертификати. Това буди съмнение дали се работи в интерес на публичната компания, или на частен субект”, каза Димитров.