Интелектуалец представя гражданската квота на ДБ, но не бил чел програмата на коалицията

Николай Табаков

Николай Табаков

Сутрешният блок на БТВ представи необичаен кандидат за депутат. Николай Табаков е представител от гражданската квота на "Демократична България". Той е художник, музикант и галерист. В момента е водач на листата в Кюстендил, но призна, че не е чел програмата на коалицията. Табаков обясни още, че се гордее, че няма нищо общо с политиката. Вместо това, започна да говори за почтеност, честност и характер. 

 „Политиката има огромна нужда от честност, почтеност, сърце и характер. Виждаме много професионални политици, които не донесоха нищо добро. Аз съм честен и почтен човек, инициативен съм, имам сърце и характер да движа нещата напред", каза пред БТВ Николай Табаков. По думите му трябва да изберем или корумпирана власт, или благоденстващ народ, а корумпираната власт може да се смени само с честни и почтени хора. Табаков казва за себе си, че е граждански активист. Живее в Дупница и е бил общински съветник там, но за много кратко, защото се е наложило повторно преброяване на бюлетините. 

Той смята, че е предимство, че няма особено голям опит в политиката, защото там всичко било схеми.
 „Влизам заради обратното нещо - за да покажа, че човек може да влезе в политиката и без да участва в тези схеми", каза Николай Табаков.  Първото нещо, което би направил, ако стане народен представител, е да се занимава с гражданския контрол, защото според него той е нужен в политиката.
Табаков се оказа лицето на гражданската квота на ДБ на тези избори. Участието му в предизборното студио едва ли е негово желание или хрумка на медията. Името му е подадено от ръководството на партията. Остава открит въпросът – защо Христо Иванов предпочита да лансира хора, които не са чели програмата на коалицията, вместо да изведе на преден план доказани експерти и авторитети като Мартин Димитров и Петър Славов?

Още с реденото на листите за бъдещия парламент ръководството на ДБ показа, че се обвързват основно с партийни играчи, затваряйки вратите за граждани.