Лагерът „Белене“ от птичи поглед – всички носим вина за злото, чакаме справедливост (видео)

лагерът Белене, втори обект, остров Персин, възпоменание, жертви на комунизма, БКП, ДС, памет

лагерът Белене, втори обект, остров Персин, възпоменание, жертви на комунизма, БКП, ДС, памет

На 3 юни 2023 г., събота, на мястото на бившия Втори обект на лагера „Белене“ на остров Персин на река Дунав след тригодишно прекъсване бе възстановено годишното поклонение в памет на жертвите на най-големия затвор за политически противници на БКП в България.

Събитието събра стотици страдалци – останали живи политзатворници и техните близки и наследници, достойни българи, които имат

памет за миналото

Възпоменанието стана факт въпреки тихата съпротива на държавни и общински институции, политици, но с безкористната  съпричастност на инициативен комитет (виж ТУК участниците, б.р.) и лични дарения на граждани.

Основен двигател за възкресяване на поклонението е журналистът Христо Христов, изпълнителен директор на фондация „Истина и памет“, основател на сайта desebg.com.

Благодарение пък на Цветан Томчев и на "Белене" се развя плакат "Вън Русия от България".

Вече стартира подписка зловещият “Втори обект”, както още е известен лагерът, да бъде обявен за паметник с национално значение и на мястото да бъде издигнат монумент в памет на жертвите на червения терор.

По зловещия остров и по Дунав вече отекват думите на отец Трайчо: „Всички носим вина за злото, извършено на това място, защото тънем в бездуховност – затова имаме да изкупуваме грях пред мъчениците на комунизма.“

Живите все още жертви от лагера издигнаха едно единствено искане: „Чакаме справедливост!“

34 години те живеят с тази надежда, а справедливост няма, 

няма и покаяние

На 3 юни 2024 г. ще бъдем пак тук, за да кажем: „Чакаме справедливост!“

Б.Р. Видеото е дело на екип на Faktor.bg