От все сърце благодарим на др. Сталин, който със своята прозорливост разкри англо-американския агент Трайчо Костов

Редица разкриват склонността към предателство и доносничество в редиците на българските комунисти и то на най-високо ниво.

БКП, която години наред е секция на Коминтерна и на практика изпълнява заповедите на Кремъл, е възпитано чувството на безпрекословна вярност към съветските диктатори.

За това свидетелстват редица документи, но едни от най-отвратителните свидетелства на сляпото подчинение на Москва, е случая с вицепремиера и член на ЦК на БКП Трайчо Костов, който през 1949 г., унищожен по заповед на съветския диктатор Сталин.

Desebg.com публикува онлайн един от многото документи, запазени в архивите на ДС, които разкриват склонността към предателство и доносничество в редиците на българските комунисти и то на най-високо ниво.

Документът представлява „свидетелство“ на Антон Югов, подписано 3 ноември 1949 г., когато той е член на Политбюро и министър на вътрешните работи.

В него Югов „разкрива“ вината на Трайчо Костов, който според „разкритията“ през 1943 г. заел позиция в ущърб на партията, в писмо от затвора в Плевен, където излежавал присъда.

Целта на доноса е Костов да бъде разобличен като чужд агент, вредил на компартията и да бъде осъден, както и става.

Интересното е, че в първите няколко месеца след 9 септември 1944 г. начело на червения терор е именно Трайчо Костов, който е проводник на московската политика за унищожаването на българския политически, военен и интелектуален елит.

За склонността към подмазвачеството на българските комунисти към съветските си господари е възхваляването на Сталин от страна на Югов, който го хвали и величае по следния начин: „Ние от все сърце благодарим на др. Сталин, който със своята дълбока болшевишка, сталинска прозорливост, разкри бандата на Тито-Ранкович, разкри англо-американския шпионин и агент Тр. Костов“.

По ирония през 1962 г. Югов става поредна жертва в компартията, когато е отстранен от всички постове и изпада в немилост, след като е посочен лично от Тодор Живков като „родоначалник на извращенията“ в партията, имайки предвид терора след 9 септември 1944 г.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност и „врага с партиен билет” 1944-1991”, издание на Комисията по досиетата, 2017 г.

ds-ugov-stalin_001.jpg

ds-ugov-stalin_002.jpg

ds-ugov-stalin_003.jpg

ds-ugov-stalin_004.jpg