Първан Симеонов: Изборите зависят от Борисов - дали ще играе за красота или за здраве

Не изключвам отново да имаме равновесен парламент и блокаж, посочи политологът

Първан Симеонов

Първан Симеонов

Войната очерта ясно двете коалиции - хартиената коалиции (старите партии) – ГЕРБ, ДПС, БСП…и някой друг малък кандидат-играч, и „Демократична България“-„Продължаваме промяната“. Ако стане пак такъв равновесен парламент и пак стане блокаж, тогава избори две в едно през есента са нещо реалистично. А се събират и подписки за референдуми от Трифонов и Костадинов. Тази картина очерта в студиото на Нова ТВ политологът Първан Симеонов.

Според него всичко зависи от Борисов – дали той ще избере имиджовата или силовата игра, с други думи – красотата или здравето. От това, което лидерът на ГЕРБ ще предпочете ще зависи донякъде и развръзката след изборите, посочи политологът. 

По думите му и двата лагера слушат само себе си и това е проблемът на България.

Не само партиите, но и техните електорати не искаха създаване на кабинет. Външни сили може да натиснат. Идва нов посланик на САЩ. Но и досега имаше външен натиск. Да не вземе да им се услади играта. Избори 2 в 1 е идеалният вариант за партиите. Но никой не мисли кое ще бъде в интерес на страната. Най-добре е двата бряга – старите и реформаторските партии, да намерят начин да се срещнат, смята Първан Симеонов.