Пашинян: Армения не обмисля членство в НАТО

Никол Пашинян

Никол Пашинян

Арменският министър-председател Никол Пашинян заяви, че не е обсъждал и не обсъжда присъединяването на страната си към НАТО. Той подчерта, че Армения и НАТО имат партньорски отношения, които същевременно не предполагат членство в алианса.

"В дневния ни ред няма такъв въпрос. Тоест не сме обсъждали и не обсъждаме въпроса за присъединяване към НАТО. Имаме партньорски отношения с НАТО и тук няма нищо ново", заяви Никол Пашинян пред The Telegraph.

"По-рано имахме програма за индивидуално партньорство, сега тази програма се преобразува в определен формат на сътрудничество, който не предвижда членство", обясни премиерът.

Никол Пашинян припомни, че в момента Армения е член на ОДКБ. Той обаче добави, че сега властите на републиката обсъждат доколко стратегията на блока отговаря на интересите на Армения в дългосрочен план.

Сесията на ОДКБ се проведе в Минск през ноември миналата година. Никол Пашинян не взе участие в срещата на върха в Минск. В интервю за The Wall Street Journal през октомври той изрази недоволство от начина, по който съюзниците от ОДКБ и Русия изпълняват ангажиментите си по отношение на Нагорни Карабах. След като отказа да участва в срещата на върха, той заяви, че Ереван не е взел решение да се оттегли от ОДКБ и че отсъствието му от събитията на ОДКБ се дължи на "други причини"./БГНЕС