Армения предава четири села на Азербайджан, за да избегне нова война

Не се споменава дали Азербайджан ще се съгласи да предаде арменски ексклав

Никол Пашинян

Никол Пашинян

Армения трябва да предаде четири гранични села на Азербайджан и да се върне към границите си от съветската епоха като част от усилията за постигане на мир, заяви министър-председателят на страната, като предупреди, че алтернативата е нов кръг от кървави боеве между двете южнокавказки държави, съобщи „Политико“.

По време на посещение на границата министър-председателят Никол Пашинян заяви, че правителството е решило да демаркира и очертае цялата граница, включително да върне районите, които попадат в международно признатата територия на Азербайджан, но са били контролирани от Армения след разпадането на Съветския съюз.

"Нашата политика е, че трябва да предотвратим война - не трябва да позволим да започне война", каза той, като заяви, че Армения може да бъде изправена пред нападение "до края на седмицата", ако не отстъпи селата.

Въпреки че Азербайджан настоява за връщането на ексклавите, Ереван се надява, че те биха могли да станат част от размяна, като азербайджанските войски се изтеглят от приблизително 215 кв. км. арменска територия, която завзеха по време на краткотрайно нахлуване през 2022 г. Според Пашинян тази сделка е била отказана и селата трябва да бъдат върнати, за да се гарантира, че Азербайджан няма да започне нова офанзива.

Не се споменава дали Азербайджан ще се съгласи да предаде арменски ексклав в границите си, приблизително равен по площ на четирите села.

Изявлението беше направено в момент, когато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посети Армения, като похвали нарастващата подкрепа на страната за Украйна и заяви, че Алиансът ще подкрепя нейния суверенитет и териториална цялост.

Армения се стреми към по-тесни връзки със Запада след началото на тоталната война на Русия в Украйна, като през миналата година Пашинян заяви, че Москва вече не е надежден гарант за сигурността.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев посети бившия регион Нагорни Карабах, който се намира в границите на страната му, но до миналата година беше под арменски контрол след войната през 90-те години на миналия век. През септември азербайджанска офанзива завладя територията, предизвиквайки масово бягство на 100 000 арменски жители. /БГНЕС