Проект 2025 - планът, с който Тръмп смята да управлява?

Той е дело на консервативната фондация "Heritage"

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Мина Киркова, Дойче веле

Почти 900 страници с предложения за промени, едно от друго по-радикални – това е "Проект 2025". Твърди се, че е план за развитието на САЩ, ако Доналд Тръмп стане президент. Какво е предвидено там.

"Проект 2025"” е дело на консервативната фондация "Heritage" (от англ.: наследство). Кандидат-президентът на Републиканската партия първоначално директно отрече изобщо да знае какво представлява той. В собствената си социална мрежа „Truth Social“ Доналд Тръмп заяви, че няма идея кой е авторът на предложенията и, че дори не е съгласен с някои от тях, а други нарече “смехотворни и ужасяващи”. Всъщност обаче Тръмп добре познава хората, които стоят зад тези идеи.

Ръководител на “Проект 2025” е Пол Данс, който е работил в администрацията на Тръмп, пише британската обществена медия Би Би Си. Освен него, в екипа, подготвил “Проект 2025”, са още Спенсър Кретиен и Ръсел Вот, които също са работили за администрацията на бившия президент по време на мандата му.

"Втората американска революция"?

Планът "Проект 2025" включва призиви за замяна на държавните служители с лоялни на Тръмп сътрудници, премахване на Министерството на образованието, поставяне на Министерството на правосъдието под контрола на президента и забрана на хапчетата за аборт, обяснява британският “Гардиън”.

Председателят на фондацията “Heritage” нарече проекта “втората американска революция” и добави, че тя ще остане безкръвна, но само ако “лявото позволи”. Това провокира представители на Демократическата партия да обвинят кампанията на Доналд Тръмп и поддръжниците му в опит да “унищожат самата идея за Америка”, пише Би Би Си.

Четири основни цели

Документът "Проект 2025" очертава четири основни цели: възстановяване на семейството като сърцевина на американския живот; демонтаж на административната държава; защита на суверенитета и границите на страната; и гарантиране на дадените от Бога индивидуални права за свободен живот.

Как точно ще бъдат постигнати те? Едно от предложенията е цялата “федерална бюрокрация” да бъде поставена изцяло под директния контрол на президента. Така държавният глава ще може сам да налага политики в редица области. Предлага се също да бъде премахната защитата за работните места на хиляди държавни служители, а на тяхно място да бъдат назначени политически обвързани сътрудници.

Радикални промени

Сред държавните структури, които “Проект 2025” иска да ограничи или дори премахне, е например ФБР. Документът твърди, че Федералното бюро за разследване било „арогантно“ и все повече излизало „извън закона“. Говори се и за премахване на Министерството на образованието в САЩ. Документът призовава за родителски контрол върху училищата и е насочен срещу т.нар. “woke“ пропаганда. Той предлага да се премахне дълъг списък с понятия от всички закони и федерални разпоредби, включително "сексуална ориентация", "многообразие, равенство и приобщаване", "равенство между половете", "аборт" и "репродуктивни права".

Едно от основните обещания на Тръмп от 2016 г. - стената по границата с Мексико, също се споменава в “Проект 2025”. Според документа, изготвен от консервативния мозъчен тръст “Фондация Heritage”, за нея ще има допълнително финансиране. Имиграцията е важна тема в проекта, като се предвижда различни американски агенции, грижещи се за мигрантите, да бъдат събрани в едно и правомощията им значително да се увеличат. Предлага се дори мигрантите, които платят такса, да бъдат пускани по-бързо в страната.

Възмущение предизвикаха и предложенията за спиране на държавното финансиране и инвестиции във възобновяема енергия, описани като “край на войната срещу петрола и природния газ”.

Как реагират американските политици?

Джаред Хъфман, конгресмен от Демократическата партия от щата Калифорния, създаде работна група "Спрете проект 2025”, пише Би Би Си. Той описва проекта като "антиутопичен заговор, който вече е в ход, за да зачеркне нашите демократични институции". Хъфман заяви, че проектът "ще премахне контрола и равновесието, ще наруши разделението между църквата и държавата и ще наложи крайнодясна програма, която нарушава основни свободи и нарушава обществената воля". По думите на демократа от американския Конгрес трябва “този преврат” да бъде спрян.

От фондацията “Heritage” пък не спират да обвиняват демократите, че организират клеветническа кампания срещу проекта и то с парите на данъкоплатците. Оливия Троай, бивша съветничка на Майк Пенс в Белия дом, участвала в политически сесии по време на първия мандат на Тръмп, заяви, че опитът на Тръмп да се дистанцира от "Проект 2025” е продиктуван от осъзнаването, че неговите дълбоко противоречиви политически идеи биха могли да потопят кандидатурата му за изборите, пише “Гардиън”.