Добрев: Сумата, която към август "Лукойл" трябваше да внесе, е 622 млн.

"Кабинетът пое ангажимент да приложи закона"

Делян Добрев

Делян Добрев

Делян Добрев заяви, че "Лукойл" е трябвало да внесе в държавния бюджет 622 милиона, предаде Дарик. 

"От заплахата за отнемане на дерогация, кабинетът пое ангажимент да приложи закона, приет в миналото още НС, януари месец" заяви Добрев след срещата на депутатите заради евентуалното отпадане на дерогацията за "Лукойл".
 
Той припомни, че съгласно този закон, 70% от разликата между руския нефт от сорта "уралс" и другия нефт на световните пазари, трябва да влизат във фонда за енергийна сигурност и да се връщат на потребителите на горива под формата на компенсация. 

"В началото на август направихме калкулации колко лева не е внесъл "Лукойл", защото не се изпълнява закона от два поредни кабинета и се оказва, че сумата, която към август е трябвало да внесе "Лукойл" е 622 милиона", заяви Добрев. По думите му тези пари, разделени на потреблението в страната, това прави по 73 стотинки, които хората трябваше да си получат за всеки литър бензин и дизел, от януари досега и които те не получават.

Според него разликата се получава затова, че има таван на цената на руския нефт от 60 долара. 

По думите на Добрев, "Лукойл" в момента прибира цялата тази разлика и генерира свръхпечалби, благодарение на дерогацията, която България издейства. 

"Имаме уверение, че след преодоляване на ветото, ще започнат веднага да изпълняват закона и ще започнат да дават компенсации на хората. В крайна сметка най-важното е за хората да има компенсации." - категоричен бе Добрев.