Пеканов: Няма таен план за въвеждане на еврото, това са политически спекулации

Ние ще стоим стабилно зад всички евроинтеграционни процеси, коментира служебният вицепремиер

Атанас Пеканов

Атанас Пеканов

Конфликтът в Украйна ще се ожесточи, рискът за целия регион е реален, но няма конкретна заплаха за България. Това заяви в студиото на Би Ти Ви вицепремиерът Атанас Пеканов по повод новата ситуация в Русия – обявената частична мобилизация от Путин.

Това не е агресия само срещу Украйна, а срещу световния правен ред. Ние продължаваме да стоим стабилно до нашите натовски и европейски партньори.

Таен план за въвеждането на еврото – няма такъв сюжет, това са политически спекулации за всяване на паника. Националният план за въвеждането на еврото е публичен. Там има индикативна дата – 1 януари 2024 г. Това са процеси, стартирани от кабинета на Борисов и продължен от кабинета на Кирил Петков. Комуникационната кампания е важна, ние трябва да кажем на хората как функционира еврозоната, ползите и рисковете и как да бъдат неутрализирани тези рискове. Сега еврозоната е много по-силно, тя се държи по добре на финансовите пазари. Ние ще стоим стабилно зад всички евроинтеграционни процеси, коментира Пеканов и добави, че служебният кабинет стоим твърдо зад целите на европейска интеграция.

Вицепремиерът обясни, че няма основание да се твърди, че одитът върху европроектите  е бил нагласен.

Пеканов заяви, че през есента очакват първото плащане по Плана за възстановяване и развитие, който многократно беше връщан за доработване. Работи са и по всички 22 закона, от които зависи второто плащане на Плана.