Пелоси изненадващо пристигна в Киев: Ще бъдем с вас докато битката приключи

Нанси Пелоси и Володимир Зеленски на среща в Киев

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси направи изненадваща визита в украинската столица в събота. Тя е първият най-високопоставен служител на Съединените щати, който се среща с президента Владимир Зеленски от избухването на войната преди повече от два месеца, съобщава CNN.

Зеленски сподели видео от срещата  с Пелоси в Киев, в което благодари на САЩ за силната им подкрепа срещу руската агресия.

„Пристигнахме в Киев, за да ви кажем благодаря за вашата борба за свобода, че сме на прага на свободата и че вашата борба е битка за всички нас", казва Пелоси в обръщението си към Володимир Зеленски. "И да потвърдим нашия ангажимент, че ще бъдем до вас, докато битката приключи", заявява още тя.

Посещението на Пелоси в Украйна е ясен знак за силната подкрепа, която има страната от най-високо ниво в САЩ. В делегацията, водена от Пелоси, са и други висши членове на Конгреса, сред които  Грегъри Мийкс от Ню Йорк, председател на комисията по външни работи, и Адам Шиф от Калифорния, председател на комисията по разузнаването.

„Нашата делегация имаше изключителната възможност и чест да се срещне с украинския президент Владимир Зеленски и други висши украински служители в Киев“, се казва в съобщение за пресата.

„Всички ние изразихме нашето уважение и благодарност към президента Зеленски за неговото лидерство и нашето възхищение от украинския народ за изключителната му смелост в борбата срещу руския агресор“, се казва още в него. 

В съобщението се подчертава, че когато делегацията се завърне в САЩ, ще излезе с подробна информация за случващото се в Украйна. По  думите на Пелоси управляващите в страната изразяват своята готовност да направят всичко необходимото, за да помогнат на украинския народ, докато защитава демокрацията за своята нация и за света.

Превод: Faktor.bg