Пендаровски предизборно: Промените в Конституцията са изискване, независимо дали ни харесва

Въпросът е дали това е негово убеждение, или предизборен ход за печелене на подкрепа

Стево Пендаровски

Стево Пендаровски

"Харесва ли му на някого или не, промените в Конституцията вече са изискване." Това заяви кандидатът за президент на Северна Македония Стево Пендаровски на предизборно събитие в Куманово.

Той посочи, че Социалдемократическия съюз /СДСМ/ е постигнал големи успехи през последните години на управление.

"Решихме спора с Гърция след 25 години преговори и станахме член на най-мощния военно-политически съюз - НАТО. Това означава окончателен "акт" за нашата независимост, граници, суверенитет и лична сигурност за всеки един от вас", подчерта Пендаровски и сравни членството в блока с обявяването на независимостта на страната.

"Когато започнахме преговорите и завършихме първата конференция с Брюксел, получихме неочакван удар отвътре. За нас беше ясно, че България не иска да ни види там или иска, но при нейните условия. Това означаваше да се откажем от най-святото - че сме македонци, които говорят македонски език. Но не вярвахме, че поради политически причини ВМРО-ДПМНЕ ще блокира европейския път", каза още той.

Кандидатът за президент твърди, че не е "дискриминирал никого по никакъв признак" през настоящия си мандат и обеща, че ще остане същият "президент на всички, които живеят в Македония".

Относно конституционните промени Пендаровски каза:

"Харесва ли на някого или не, това вече е изискване. Предпоставка да продължим и най-накрая да влезем в ЕС. Надявам се в следващия парламентарен състав да има две трети от депутати, които да се грижат за следващото поколение, което не трябва да бъде изгонено от страната, чакайки да станем член на ЕС. Те трябва да имат шанс за успех у дома."

Кандидатът от СДСМ обвини лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в дезинформация по отношение на бившия премиер Никола Груевски.

"Най-големият страх на Мицкоски е Груевски да не се върне. Обвинява, че на тайни срещи сме се уговорили Груевски да бъде върнат под амнистия. Някой виждал ли е Груевски в Македония: Европейският парламент посочи по име и фамилия в официалния си доклад, че Християн Мицкоски е източник на фалшиви новини и дезинформация", заяви Пендаровски. /БГНЕС