Пендаровски: Заради София и Брюксел изгубихме 12 години извън НАТО

Той е убеден, че България е направила лоши ходове

Стево Пендаровски

Стево Пендаровски

Бъдещият състав на македонският парламент ще трябва да продължи дебата за конституционните промени на реална основа и с много по-почтено отношение към македонската общественост. Това заяви във вторник президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в годишното си обръщение в парламента, цитиран от МКД. 

"Кристално ясно е, че европейската рамка не може да бъде променена към по-добро, нито двустранният договор с България, независимо кой е на власт в Брюксел или София", каза президентът.

В този контекст той спомена срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г., на която, както каза, като член на македонската делегация е бил пряк свидетел на пропуснатата историческа възможност, поради национално разединение и дребни партийни сметки.

"Десет години след това приехме много по-лошо предложение и общо загубихме 12 години извън Алианса. Не вярвам, че историята се повтаря в еднакви цикли, но във вътрешнополитическата среда има прилики с онова време, като както тогава някои смятат, че Европа и светът ще ни чакат. Разбира се, политически е съвсем легитимно да бъдем против европейската преговорна рамка, но политически е и добродетелно да признаем, че има огромна разлика между това, което българите искаха от нас в началото, и това, което остана от всички тези искания, в този документ", каза държавният глава.

Той изрази дълбоко убеждение, че никой от днешното поколение политици никога няма да преговаря по въпросите на идентичността, защото, както посочи, "нашите червени линии не са определени от нас, те са определени отдавна от тези, които направиха тази държава в 1944 г. с актове на Първото заседание на АСНОМ".

Пендаровски се спря и на македонско-българските отношения, като подчерта, че официална София е направила редица лоши ходове, довели до охлаждане на отношенията, но добави, че е в интерес на Македония да има продуктивно сътрудничество с всичките си съседи.

"Със сигурност не е в наш стратегически интерес да правим враг от България, защото е в наш интерес да имаме стабилна среда и продуктивно сътрудничество с всичките ни съседи, вместо да пилеем нашите енергия с тях, спор за история", подчерта той.

Припомняме, че Пендаровски вече обяви, че няма да търси преизбиране като президент