Бокова и Митрофанова – герои в аферата „Асгардия”, осветена от BBC

Бокова и Митрофанова в славните години на ЮНЕСКО

Бокова и Митрофанова в славните години на ЮНЕСКО

Новата посланичка на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова е забъркана в общ скандал с българката Ирина Бокова, докато е шеф на ЮНЕСКО. Аферата бе осветена преди години от руската редакция на BBC. Става въпрос за измислената „космическа държава Асгардия”, създадена от руския предприемач и бивш генерален директор на "Алмаз-Антей" Игор Ашурбейли.

Идеята за името на виртуалната планета идва от скандинавската митология - Асгард се нарича небесният град, населен с богове.

"Космическата държава Асгардия“ пък е виртуална структура с химн и флаг, съществуваща само на хартия и в паметта на спътника Asgardia-1. Той бе изстрелян преди време с парите на руския предприемач Ашурбейли,  популярен като бивш генерален директор на оръжейния концерн "Алмаз-Антей“.

Любопитно е, че гражданството в Асгардия се получава през интернет, а с този статус на "граждани“ са били удостоени 270 000 души.

Измислената космическа  държава е пуснала и своя виртуална валута – солари и лунари, а създателят й Игор Ашурбейли си е присвоил сам  

правота на доживотен монарх, 

като усилено се старае да получи международно признание от ООН. В помощ на мечтите му се оказва договор с ЮНЕСКО, който е важна стъпка в тази посока, признава той самият  пред BBC. 

Асгардия е спонсорирала учредяването на медал на ЮНЕСКО - "За принос в науката за космоса“ с 260 хиляди евро, като фактически в замяна е получила първото си сериозно признание на международно ниво. Договорът е сключен през юни 2017 година от тогавашния генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и Игор Ашурбейли. 

Важна част от асгардианското лоби, според информацията на BBS се оказва бившата заместничка на Ирина Бокова, руският посланик към ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова. Тя е взела дейно участие за признанието на Асгардия от световната културна организация. Оръжейният бос Ашурбейли пък потвърждава, че има добри връзки с Митрофанова. Двамата членуват и в други 

организации със съмнителна легитимност

Любопитен факт е кои са първите отличени с новия космически приз? Първото връчване на медала се е състояло през 2017 година в седалището на ЮНЕСКО в Париж и негови носители са първата космонавтка Валентина Терешкова и първият кубински космонавт Арналдо Мендес – естествено в световен мащаб няма по-достойни от тях, а и Бокова, и Митрофанова трябва да доказват вечна  

вярност към комунистическото братство

Само година по-късно обаче новият генерален директор на ЮНЕСКО Одри Азуле прекратява едностранно споразумението с измислената "космическа държава Асгардия" и спира да връчва медала. Всъщност цялата афера се разкрива след напускането на Бокова и стартиралата вътрешна ревизия на наследството, оставено от българката в международната културна организация.

Аферата „Асгадия” е само малък нюанс от близките връзки между Ирина Бокова и Елеонора Митрофана. И двете са кадри на МГИМО – известен като ковачницата на кадри на КГБ. Родителите им са видни комунистически номенклатури, а именно Митрофанова е трансмисията между Кремъл и Бокова, когато трябва да получи подкрепата за поста генерален секретар на ООН.