Далавера с фиктивни обучения и харчене на европейски средства тресе община Чепеларе

Бившият кмет Славка Чакърова е разследвана за престъпления по служба, Агенцията за финансов контрол със стряскащ доклад за злоупотреби

Бившият кмет Чакърова

Бившият кмет Чакърова

Димитър Иванов

Скандална злоупотреба с европейски средства, фиктивни обучения и курсове тресе родопската община Чепеларе. Главно действащо лице в сюжета е бившият кмет Славка Чакърова, която приключи злополучно мандата си през есента на миналата година, оставяйки туристическия район в практически фалит и с 6 млн. лева  дългове.

Злоупотребите вече са обект на разследване от страна на Специализираната прокуратура на Република България и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която приключи ревизията си през февруари тази година с констатации събрани в 351 страници.

 Предистория

През месец януари 2019 г. тогавашният председател на Общинския съвет в Чепеларе Росица Черпокова  подава сигнал до Европейската комисия за борба с измамите в Брюксел и до други разследващи органи у нас с искане за незабавна проверка по изпълнение на социален проект „Шанс за по-добър живот в община Чепеларе“. Той е по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Нейното искане е в изпълнение на Решение № 621 от 20 декември 2018 г. на Общински съвет - Чепеларе.

Спорният проект е стартирал на 1 юни 2018 със срок на изпълнение 17 месеца,  на стойност 390 506,48 лева. Част от основните дейности заложени в него са: Създаване на социално предприятие с администрация от четири щатни бройки; Организиране и провеждане на мотивационно обучение и психологическо подпомагане; Организиране и провеждане на две професионални обучения за повишаване на професионалната квалификация или придобиване на нова по професия „Работник в озеленяването“ и  „Помощник в строителството“ на 32 социално уязвими жители от община Чепеларе, които представлявали целевата група по проекта. След като се обучат професионално, трябвало да им се осигури и  заетост.

Общинските съветници  настояват  разследващите органи да проверят работата по изпълнението на проекта. Според тях обученията са НАПЪЛНО ФИКТИВНИ:  проведени са на хартия срещу подпис в присъствен списък, но без да е извършвана каквато и да е дейност. Самите наети за обучение жители (и от селата) разказвали, че са ги викали 2-3 пъти в града да се подпишат на присъствени списъци и толкова…! В отправения сигнал от местния парламент се иска разследване на фиктивните обучения и наетите от Славка Чакърова фирми.

Обученията предвидени по проекта, са били с продължителност минимум два  месеца и половина, но никой в родопското градче  не е разбрал да са провеждани, нито да са наемани зали или други помещения за реализирането им, нито да са пристигали лектори и специалисти по озеленяване и строителство. Въпреки това  две фирми –„ ИНСАЙТ“ от гр. Смолян и „ЕЙТПЛАНЕТС“ ЕООД, гр. Рудозем са получили за „свършената работа” по сметките си сумата от 74 380 лв. Всъщност двете дружества се оказват свързани – собственикът им е едно и също лице – Елеонора Желева.

Какво е констатирала финансовата инспекция

На 1.08.2018 г. по договор 002/19.06.2018 г. и на 17.10.2018 г. по договор 001/19.06.2018 г. Славка Чакърова, в качеството си на кмет на общината е приела, че възложената по договорите работа на двете фирми от Смолян и Рудозем е извършена качествено, в срок, съгласно изискванията и ги е приела без никакви забележки. На 3.08.2018г. община Чепеларе е заплатила  11 600 лв. по единия договор, и 62 780 лв. по втория.

Освен по документи, финансовата инспекция извършва фактическа проверка на изпълнението на обученията по сключените договори. Изискани са и писмени обяснения от произволно избрани лица от списъците за проведените обучения в изпълнение на сключените два договора от община Чепеларе. В представените обяснения лъсва скандалната истина – реално е нямало никакви обучения, бъдещите работници в новата общинска фирма са се подписали фиктивно, за да се оформят документите, а след това са получили сертификати.

Установява се, че в посочените в договорите места за обучение в една сграда почти през цялата година е протичал ремонт и практически е нямало как да се използва, а в другата никога не са обучавали външни лица.

Фиктивна се оказва и проведената практика.

Директорът на СУ „Васил Дечев“ е декларирал, че „Зелените площи на двора на гимназията не са използвани за проведени практики и обучение, въпреки че в представения отчет по проекта, приет от кмета Чакърова е записано точно обратното.

Фалшива е дейността на преподавателите, получили хонорари

За обучението по професия „Помощник в строителството“  сдружение „ИНСАЙТ“ сключва граждански договор с Айли Халилова Ибрямова. С нея е сключен и втори граждански договор за участие в изпитната комисия по теория и практика на професията. Финансовите инспектори обаче установяват, че по същото това време Айли Ибрямова е работила по трудов договор на длъжност „учител“ в Професионалната гимназия по строителство „Христо Смирненски“, гр.Кърджали и няма как да е била едновременно на двете места.

„А.Х.Ибрямова е била определена за председател на изпитната комисия и е следвало на 19 и 20.09.2018 г. да оценява обучените лица, като съгласно съставения протокол № 132/20.09.2018г. същата е присъствала в Чепеларе, провела е и е оценила обучаващите се 16 лица,  които успешно са положили държавните изпити за придобиване на професионална квалификация...На посочените дати А. Х. Ибрямова е преподавала в  ПГС „Христо Смирненски“, гр.Кърджали, същата е била в невъзможност едновременно с това да изпълнява и възложените й дейност по граждански договор № 216/17.07.2018г.  и то в друго населено място – гр. Чепеларе”, констатират проверяващите.

Съшити с бели конци се оказват и отчетите за изработените рекламни материали по проекта

„Изплатената сума от община Чепеларе на Сдружение „ИНСАЙТ“ за рекламни материали възлиза на  2000 лв., която сума, съпоставена с общата стойност от 644 лв. на реално изплатените средства за закупуване на рекламните материали от „ИНСАЙТ“,  е в пъти завишена спрямо договорената с общината стойност, за което е видно от сключения при директно възлагане договор 001/19.06.2018г. от Славка Чакърова – кмет на община Чепеларе …. не са защитени финансовите интереси на общината, тъй като договорът е икономически неизгоден”, констатира АДФИ.

Освен това финансовата инспекция е констатирала: „Не е провеждано обучение в Учебно-техническата, строителна и производствени бази, разполагащи с необходимото оборудване и не са предоставени материали, инструменти и други пособия за провеждане на практически занятия на обучаващите се лица”.

Истинска мистерия се оказва и организирането и провеждане на мотивационно обучение и психологическо подпомагане по договор с „ЕЙТПЛАНЕТС“ ЕООД, гр.Рудозем: „Като преподавател по граждански договор от „ЕЙТПЛАНЕТС“ ЕООД  е наета Мая Стефанова-Учикова. По същото време М. С. Учикова работи като психолог на трудов договор в ЦНСТ в с.Павелски. Поради изпълнение на преките си задължения по трудовия си договор в ЦНСТ – с. Павелско, за дните от 14 до 22.07.2018 г. М. С. Учикова е била в невъзможност през същото време да обучава лица по граждански договор чрез личен труд в Чепеларе“.

„При насрещна проверка се установи, че от  „ЕЙТПЛАНЕТС“ ЕООД, гр. Рудозем са извършени разходи за 473,85 лв. по граждански договор с М. С. Учикова,  които заедно с разходите за канцеларски и работни материали, свързани с документалното оформяне на проведеното обучение, са в незначителни размери,  спрямо договорената стойност на услугата в размер на 62 780 лева с ДДС.  Или се налага изводът, че със сключения при директно възлагане договор № 002/19.06.2018 г. от Славка Василева Чакърова – кмет на община Чепеларе, с поканения от нея изпълнител „ЕЙТПЛАНЕТС“ ЕООД, гр. Рудозем, не са защитени финансовите интереси, тъй като договора е икономически неизгоден за общината”. Раздавайки фиктивни европейски пари по проекта, кметът на Чепеларе е забравил, че разполага с щатен служител – дипломиран правоспособен психолог, който може да обучава лица от уязвими групи.

Наскоро Специализираната прокуратура в София е прекратила частично наказателното производство срещу  бившия кмет Чакърова като го прехвърля по компетентност на Окръжна прокуратура Смолян, акцентирайки, че

има извършено престъпление

по чл. 248 от НК –  създадени са документи с невярно съдържание, за да се ползват и усвоят европейски средства. Прокуратурата констатира още, че собственичката на двете фирми Елеонора Желева и служители от общината са фалшифицирали документи с цел облагодетелстване. И докато общинския съвет в Чепеларе обжалва пред Специализирания съд решението на Специализираната прокуратура, в малката родопска община хората, свързани със скандалния проект са обект на шантаж и заплашване. Принуждават ги да не говорят с разследващите, плашат ги, че те ще трябва да връщат парите, отчетени с измама. В същото време лицата, които са работели по скандалния проект или напуска, или са отстранени от работа, разказват в Чепеларе. Опит за прикриване на следите е предприела и сама Елеонора Желева.  Сдружение „ИНСАЙТ“- Смолян , вече е в процес на ликвидация. Запознати с дейността й твърдят, че през последните години тя е била изпълнител на доста подобни проекти, реализирани предимно в общини, контролирани от ДПС.

Славка Чакърова стана кмет на Чепеларе преди пет години, подкрепена от безпрецедентна коалиция анти-ГЕРБ, в която бяха събрани от БСП, Атака, ВМРО, СДС, АБВ до ДСБ. Самата Чакърова беше издигната от партията на Миглена Кунева. Чакърова ще бъде запомнена с купуването и украсяването на изкуствени елхи за Коледа в Чепеларе и Пампорово, след като районът от десетилетия изнася за Европа едни от най-красивите живи елхи. Разследваната  бивша кметица се прочу и с факта, че по време на мандата си е похарчила и близо 150 хил. лв. за сцени и озвучаване на пиарски мероприятия.

Настоящият кмет Боран Хаджиев е изправен сега пред трудната задача да стабилизира финансово общината. Сметките й бяха запорирани още със старта на мандата на новия кмет, заради просрочени дългове към близки до Чакърова лица. Глътка въздух е полученият през април безлихвен заем от Министерството на финансите в размер на 2,5 млн. лв., но злоупотребата с европейски средства ще остане тъмно петно върху имиджа на Чепеларе.

Прикачени файлове