Ген. Кристофър Каволи: Великата характеристика на воюването остава твърдата сила - ние трябва да сме отличници в нея

Ген. Кристофър Каволи

Ген. Кристофър Каволи

НАТО се намира в един нов свят – свят, формиран от незаконната война на Русия срещу Украйна, казва върховният съюзен главнокомандващ на Алианса в Европа (SACEUR)

Ежегодно от 1946 г., шведската организация „Народ и Отбрана“ „Folk och Försvar“ провежда Национална конференция - най-важният форум в Швеция за обсъждане на политиката за сигурност, отбраната, готовността на обществото за кризи и глобалните тенденции в сигурността. В продължение на три дни приблизително 350 участници и 60 – 70 лектори се събират за разпространение и споделяне на знания, разговор и дебат. Фокусът на конференцията е върху световната сигурност, отбраната на Швеция, сигурността на хората и готовността на обществото за кризи. Конференцията е форум за срещи между политици, активисти на граждански организации, на младежки организации, както и представители на синдикатите, бизнеса и властите. Конференцията се радва на все по-нарастващ медиен интерес.

Виждаме свят, в който демокрацията на много места е в упадък, терорът намира нови крепости и се разраства, последиците от изменението на климата водят до хуманитарни катастрофи и броят на бежанците се увеличава. В същото време в Европа се води агресивна завоевателна война: най-сериозната ситуация в политиката за сигурност, която сме виждали след Втората световна война. Руското нашествие в Украйна през 2014 г., което прерасна в пълномащабна война на 24 февруари 2022 г., стъписа мнозина, и не на последно място шведската и финландската външна политика и политика на сигурност. ЕС застана в силен единен фронт срещу Русия и от началото на годината Швеция пое председателството на Съвета на министрите на ЕС. В същото време и Швеция, и Финландия кандидатстваха за членство в НАТО, което за Швеция означава

 скъсване с 200-годишната традиция на неучастие във военни съюзи

На фона на шведското европредседателство и развитието, което виждаме, темата на Националната конференция през 2023 г. е ЕС и НАТО в една нова реалност на политиката за сигурност.

Предлагаме ви впечатляващото слово на върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, генерал Кристофър Каволи, произнесено по време на Националната конференция за 2023 г. на шведската организация „Народът и Отбраната“, 9 януари 2023 г:

Лидерството е началото на победата, то е и родителят на мира

Намираме се в безпрецедентно време за евроатлантическата сигурност. Руското незаконно, непредизвикано, брутално нахлуване в Украйна преобърна в много отношения европейската сигурност и нашите предположения и очаквания относно тази сигурност. Тя ни принуди да признаем отново задължителния характер на колективната териториална отбрана и това фундаментално промени диспозицията на силите на НАТО. Месеци, преди руската агресия, Алиансът благоразумно засили своята бдителност във всички области – във въздуха, на море, по суша, както и в кибер пространството, и това ни донесе много по-голяма яснота за потенциалните заплахи, както и ни предпази от неприятни изненади и ни даде възможност да заемем диспозиция и да бъдем в готовност да отговорим на всякакви предизвикателства, които биха възникнали. И когато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Алиансът, без да губи време и за първи път в своята история активира едновременно всички свои планове за отговор.
Това даде възможност Алиансът да развърне във фронтовите държави хиляди свои военнослужещи, изпратени и от двете страни на Атлантика. В рамките на броени дни ние увеличихме силите на НАТО, намиращи се под мое оперативно командване (всъщност още под оперативното командване на моя предшественик), до 140 бойни кораба, изведени на море, 32 хиляди души сухопътни войски на източния ни фланг и 135 бойни самолета за съюзни военновъздушни операции. И всичко това – в допълнение на вече развърнатите там, под национални командвания на държавите от източния фланг, 170 хиляди души сухопътни войски и стотици бойни самолети.
Оттогава тези сили и средства са в неизменна готовност и 

това разубеждава Москва от изкушението да превърне конфликта с Украйна в конфликт срещу НАТО

 Нашите действия успешно защитиха всички съюзници в Алианса. Този бърз и ефективен отговор бе възможен благодарение на утвърдената натовска стратегическа рамка за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона. Тази концепция (за възпиране и за отбрана на територията), известна с абревиатурата DDA, е ключ към реализирането на приетата в Мадрид нова стратегическа концепция, която пренасочва фокусът на вниманието на Алианса от управление на кризи в операции извън територията на НАТО, обратно към колективната териториална отбрана.
Реализирането и прилагането на практика на концепцията за възпиране и за отбрана на територията (DDA) е задача, която бе възложена директно на мен, в качеството ми на SACEUR. Това е мащабна задача и за мен тя е главен приоритет. Първата стъпка беше да актуализираме нашите планове. Ключовите планове, върху които работим, са регионалните планове. Това са планове за всяка географска зона, които описват как ще отбраняваме ключовите и други релевантни места и обекти в Алианса срещу агресия от Русия и от терористични групи – които са двата поименно посочени в нашата нова стратегическа концепция противници.
Тези свои планове ние градим в допълнение на, и върху съществуващите национални отбранителни планове за съответните зони. Разбира се, тези планове ще задвижат и ще изискват огромно количество промени в Алианса, промени, които са необходими, за да се превключи от операции извън територията на Алианса, към големомащабни операции за териториална отбрана.
На първо място, със сигурност трябва да адаптираме установената система на командване и управление в Алианса, която да съответства на новите планове. Новото предназначение на нашите щабове изисква да бъдат съответстващо актуализирани и техните отговорности, а това със сигурност ще провокира и организационни промени.
На второ място, ще ни бъде необходим

 нов модел на силите,

 който произвежда повече и с по-висока готовност въоръжени сили, намиращи се на постоянно разположение (за разлика от досегашния модел на ротация на силите по график, който имахме лукса да прилагаме през последните 20 години). Този нов модел вече е възприет и ние вече работим по изпълването му с реално съдържание, с реален ангажимент със сили и средства от държавите-членки. Още не сме приключили, но работим усилено и изгледите са обещаващи.
На трето място, ще ни бъде необходима нова структура на силите – което е количеството и типовете на военните формирования и на техниката, които са ни необходими за да провеждаме нашите операции. Регионалните планове аргументират и диктуват изискванията към тази нова структура на силите. И тогава ние ще вземем тези изисквания и ще ги приложим в нашия процес на планиране на отбраната (NATO defence planning process - NDPP) и така за пръв път след края на Студената война ние ще имаме обективни, военно-аргументирани и базирани на плановете ни

 „Цели на силите“, 

които да предложим за изпълнение от държавите-членки („Целите на силите“ е термин, с който в НАТО се означават количествените и качествени показатели на оперативните способности, които въоръжените сили на всяка държава-членка трябва да постигнат в определен срок, за формиране на общата отбранителна сила на Алианса – бел. ред.)
На следващо място, ние ще модернизираме и приведем в съответствие програмата на нашите военни учения и тренировки, в която да поставим фокуса върху учения от голям мащаб, посветени на колективната отбрана.
Така, прилагайки на практика DDA, чрез нашите планове ние насочваме всички наши операции, всички наши дейности и инвестиции, към бъдещето.
Разбира се, всеки план е винаги „отворен“. Споменатият по-горе набор от планове няма да бъде някакъв „супер-план завинаги и вовеки веков“. Той по-точно ще бъде процес на планиране – ще има пакет от живи и развиващи се документи, които ще могат да бъдат постоянно адаптирани според изискванията на променящата се обстановка. Промени, като например включването на Швеция и Финландия в Алианса. Това, разбира се, ще ни изправи пред нови предизвикателства, но по-важно – ще ни предостави нови възможности.
Една от променливите, към които плановете ни ще се адаптират, е нашата отбранителна диспозиция. Както знаете, в момента тя се състои от осем бойни групи, развърнати по протежение на източния ни фланг, в държавите Естония, Литва, Латвия, Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България. Всяка от тези бойни групи е планирана да бъде развита до размер на бригада, при необходимост.
Освен това имаме предвидени и други промени в нашата диспозиция. Например, във военновъздушно отношение планираме 

да изградим интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана по протежение на целия източен фронт 

и в дълбочина по цялата оперативна зона. Също така ние трябва задължително да развием по-нататък мрежата за усиления и поддържане във всички оперативни пространства (въздух, суша и море + кибер), което включва предислоциране на критични запаси, подобряване на мобилността ни, особено в смисъл на усъвършенстване на процесите и политиките ни относно инфраструктурата.
Така, при всички тези промени, Швеция се приближава към Алианса в един много динамичен момент. Аз ще бъда щастлив да видя Швеция в НАТО. Ние имаме дълга съвместна история, имаме и договор за отбранително сътрудничество със САЩ. Убеден съм, че това ще доведе до значителен напредък за нашите страни. Но ние вече имаме дълга история на съвместни учения и тренировки, на двустранно и многостранно сътрудничество в сигурността, както и в операции. Наистина, Швеция ще внесе в НАТО истински, реални способности и реален капацитет още от първия ден на своето членство. И тези способности ще са напълно съвместими, благодарение на всичката ни досегашна съвместна работа. Още повече, че вие (както беше подчертано) идвате като един Скандинавски пакет. Един пакет с вече съществуващи отбранителни договорености, с установена многостранна система на командване и управление, както и други предимства. Очакваме този пакет да пасне перфектно и лесно. И е добре, ако е лесно. Защото бъдещето изглежда трудно.
Съюзът, към който планирате да се присъедините, се намира в един нов свят – свят, формиран от незаконната война на Русия срещу Украйна. Затова, позволете ми да споделя с вас само няколко мои лични наблюдения до тук от този конфликт. Те се отнасят директно до това от какви военни сили ще се нуждаем.

Първо, твърдата сила е реалност. Да, меката сила е важна и полезна, и дори е необходима, и разбира се интегрираното възпиране разчита на всички елементи на националната мощ – икономически, дипломатически, информационни.
 Но великата характеристика на воюването, онази, която по никой начин не може да бъде намалена или заместена с друго, си остава твърдата сила. И ние трябва да сме отличници в нея.

Второ, кинетичният ефект, ударната сила, е онова, което произвежда резултат на бойното поле. Кибернетичните информационни операции и така нататък, са много важни, но врагът ако излезе насреща ви с танк, по-добре ще е да имате и вие в този момент танк.

Трето, „високоточност“. Високата точност може да победи масовостта. Украинците ни го демонстрираха през тази есен. Но за да сработи, иска време. А това време се плаща с пространство – територия, с каквато не всички от нас разполагат, че да отстъпят, за да спечелят нужното време. Затова ние трябва да компенсираме това в нашето мислене и в нашето планиране.

Четвърто, мащаб, мащаб, мащаб… Мащабите в тази война са невероятни. Украйна има 37 бригади на фронтовата линия. 37! Плюс още дузина териториални бригади. Руснаците загубиха почти 2000 танка. Само руснаците – 2000 танка! Ако усредним за всичките месеци война, руснаците изстрелваха средно на ден по повече от 20 000 артилерийски снаряда. Мащабът на тази война надвишава многократно всяко наше доскорошно мислене. Но този мащаб е реален и ние трябва да се справим с него.

Пето и свързано с горното, капацитетът за военно производство остава от жизнено значение. Здрава и способна да се разширява, отбранителна индустрия е точно толкова важна за DDA, колкото и боеспособните и боеготови сили.

И накрая, но може би най-важно за този форум: цивилното политическо лидерство доказа своето жизненоважно значение. То галванизира нацията, то внася и налага смисъл върху ужасяващите събития, то хвърля светлина в бъдещето, за което военните да се бият, за да бъде постигнато.
Лидерството е началото на победата, то е и родителят на мира. Ето защо форуми като този са толкова важни. Този форум събира заедно цивилни умове и лидери, които да обмислят зедно трудните въпроси относно националната и колективна сигурност. Аз се чувствам привилегирован от възможността да споделя своите мисли с вас в този процес и ви благодаря за тази възможност.

Вижте видео от словото и последващата кратка дискусия с генерал Каволи.
Превод: полк. Владимир Миленски