Кой е тайнственият генерал Олександър Сирский, провел освободителната операция в Харковска област

Олександър Сирский

Олександър Сирский

Роден в Русия, герой на Украйна – сложи кръст на съветското наследство в армията

Илиана Славова

Той пише история с военното си изкуство. Негова е заслугата за  блестящия план по деокупацията на Харковска област, която удиви света. В първите дни на войната ръководи отбраната на Киев. През 2015 г. извежда украинските военни от ада в Дебалцево. 
В Украйна всички знаят името му, но е една от най-непубличните личности сред заемащите ръководни постове в страната:

 генерал-лейтенант Олександър Сирский

Герой на Украйна, носител на Златна звезда и на Кръст за бойни заслуги, два пъти удостояван с орден „Богдан Хмелницки“ за приноса му в защитата на суверенитета и териториалната цялост на украинската държава. Горещ застъпник на преминаването от старите съветски практики към стандартите на НАТО, към нови ценности и ново мислене в армията.   
Описват го като антипод на руските генерали. Говори свободно английски и тренира в спортната зала заедно със своите подчинени. The Washington Post го определя като опитен офицер със задълбочено мислене, който планира дори най-непредвидените сценарии. 
От днешна гледна точка е парадоксално, че 57-годишният топ офицер  е роден в Русия – в с. Новинки, Владимирска област. Първото си военно образование също получава в Русия - през 1982 г. завършва Московското висше общовойсково командно училище. 

След това житейският му път е свързан с Украйна – от 1986 г. е на служба в украинската армия. Преминава през всички командни длъжности от командир на взвод до заместник-началник на Генералния щаб.  През 1996 г. завършва с отличие Академията на Въоръжените сили на Украйна, а през 2005 г. — Националната академия за обрана, със златен медал. Днес той е командващ Сухопътните войски и е вторият човек в украинската армия, но приема успехите и ранга си със скромност. 
Ген. Сирский се отличава с професионална интуиция и проницателност. Още през август 2021 г.  той предупреждава, че Русия може да премине към открита въоръжена агресия: 
„Военно-политическата обстановка в Европа се изостря. (…) Под предлог, че се подготвят съвместни военни учения на Русия и Беларус, отново се наблюдава придвижване на войски и струпване на групировки в различни оперативно-стратегически направления. Ние разбираме, че при определени условия Русия може да премине към открита агресия.“ 
След започването на руската инвазия на него се пада почти невъзможната задача 

да защити столицата Киев

Той организира два пръстена на отбрана – първият обхваща близките населени места, а вторият е в покрайнините на самия град. Разполага двата пръстена на възможно най-голямо разстояние един от друг, за да не може руската армия да обстрелва с артилерия центъра на Киев. Ген. Сирский разделя града на сектори и поставя начело на тях генерали от военно-учебните центрове. Създава ясна координация и едновременно с това им делегира вземането на тактически решения, без да се налага да се консултират с щаба. Около седмица преди 24 февруари всички командни пунктове са преместени и разположени по вероятните направления, откъдето ще настъпят руските войски. 
Още нещо – той спасява армейската авиация на Украйна като нарежда самолетите и хеликоптерите да бъдат изтеглени от основните им бази и преместени възможно най-далече от местата, по които руснаците биха нанесли удари.  

За отбраната на Киев тепърва ще се пише, сигурно ще влезе във военните учебници. Както и деокупацията на Харковска област, зад която отново стои ген. Сирский. 
Мълниеносното освобождаване на ключовите градове Балаклея, Изюм и Купянск удиви специалистите по света. Определят като гениална идеята на ген. Сирский за удар срещу Купянск в обход на Изюм и Балаклея – руският фронт се разпада за три дни. Окупаторите са принудени да избягат толкова бързо, че оставят на украинските сили стотици единици военна техника и арсенали с боеприпаси. 
Политическият експерт Алексей Голобуцкий твърди, че първоначално в Генералния щаб са били настроени критично към плана на генерала за освобождаване на Балаклея, но той успява да убеди военното ръководство, че ще постигне успех. И Балаклея наистина става първият освободен град в Харковска област, а на 10 септември Сирский лично присъства при издигането на украинския флаг там.

Той е в горещите райони на военните действия още от 2014 г. Първоначално е началник щаб на Антитерористичната операция (АТО) срещу командваните от Кремъл сепаратистки сили в Донбас, а по-късно оглавява АТО. Участва в боевете в Углегорск и Дебалцево. През 2019 г. президентът Петро Порошенко го назначава за командващ Операцията на обединените сили в Донбас – нов формат, създаден като продължение на АТО. 
Целите, които си поставя обаче надхвърлят конкретните военни операции. Ген. Сирский година след година работи за прилагането на принципите и подходите на НАТО в украинската армия, за приемането на ценностите на Алианса.      
Преди да застане начело на щаба на АТО той отговаря за сътрудничеството с НАТО като заместник-началник на Главния команден център на Въоръжените сили на Украйна.  Той е човекът, който е обсъждал със съюзниците преминаването на украинската армия към стандартите на НАТО. Посвещава много усилия на военното образование, говори за промяна на менталността и военното мислене. Украинската армия наистина 

скъсва със съветското наследство,

 започва да прилага съвременни креативни подходи. Създава се ново поколение квалифицирани военни с лидерски качества, способни да поемат отговорност за самостоятелни решения когато е необходимо. 
Ген. Сирски определя членството в НАТО като жизнена необходимост за неговата страна. 
„Украинската нация през 2014 г. направи своя избор в полза на обществото, което се ръководи от свободата, демокрацията и законността: избор в полза на Европа и НАТО. Именно в тази посока се движим оттогава. Затова за нас членството в Алианса е не само цивилизационен избор, но и жизнена необходимост за съществуването на независима Украйна.“ – казва той. 
Генералът не говори за личния си живот. Със съпругата му Тамара Харченко, имат син - Олександър. Ценностите, на които се опира в семейството и в целия си живот са „благоприличие, честност, човечност“.

В публикацията са използвани материали от украинските медии.