Нов скандал! Руската държава е поискала България безвъзмездно да им прехвърли паметника на съветската армия в София и земята под него

Мартин Димитров и Петър Славов разбулиха укриваната месеци наред скандална преписка

Нов скандал се разгоря около паметника на съветския окупатор, издигнат по времето на комунизма в центъра на София. В началото на годината с официална нота на Русия до България е поискано паметникът на съветската армия в столицата, както и земята под него да бъде прехвърлена безвъзмездно на руската държава.  Освен това „братушките“ изразяват готовност да поемат ремонта и стопанисването на мемориала на окупатора. Това става ясно от официална кореспонденция от началото на април месец между областния управител на София град Николай Пехливанов до различни институции в страната, имащи отношение към темата. По това време посланик на Кремъл у нас вече е Елеонора Митрофанова.

В заключение на писмото си Пехливанов, който бе назначен на важния пост като представител на путинистката партия „Атака“, изразява свое мнение по въпроса, че това е „… в интерес на Българската държава и приемането му не съставлява какъвто и да е политически акт, а акт на разумно държавническо решение“.

До разбулването на тази тайна кореспонденция се стигна, след като миналата седмица кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков обяви, че настоящият областен управител, назначен от служебното правителство на Румен Радев, е поискал от Министерски съвет отпускането на 390 хил. лв. за ремонт на спорния паметник.

Бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов са поискали по Закона за достъп до информация цялата скандална преписка за съдбата на паметника. Сред нея е и документът, от който става ясно, че Руската държава нагло и безцеремонно е искала безвъзмездно да стане собственик на скандалния монумент. Намеренията им бяха крити месеци наред от обществото, както и опитът паметникът да бъде ремонтиран с държавни пари.

За българите темата са съдбата на МОЧА е изключително взривоопасна, защото вече 30 години се води битка за неговото премахване от Княжевската градина и преместването му в двора на Музея за тоталитарно изкуство. Мемориалът е издигнат  във възхвала на Червената армия, окупирала България през септември 1944 година и потопила в кръв и терор страната в продължение на 45 години.  Под него няма кости на загинали войни. Монументът не само разделя българското общество, но е и мрачен символ на съветското робство.

mocha_pismo1.jpg

mocha_pismo2.jpg

mocha_pismo3.jpg