Разследване на The Insider: Как руското Външно министерство и спецслужбите вкарват кокаин в Русия

Престъпната схема е покровителствана от най-високите етажи в Кремъл

The Insider публикува разследване за доставките на кокаин в Русия чрез посолството и в Аржентина. Руското разследване "установи", че руските дипломати и служители в посолството са невинни.

Разследването на The Insider обаче доказва: руският посланик и другите високопоставени дипломати са били активни организатори в кокаиновия наркотрафик, а руските власти активно са противодействали на наказването на виновните, игнорирайки уликите, препятствайки следствието и организирайки хакерски атаки.

Официална версия — "съвместна спецоперация"

На 22 февруари 2018 година министърът на вътрешните работи на Аржентина Патрисия Булрич даде пресконференция, на която съобщи, че Аржентина, заедно с Русия, е завършила разследване на накро-криминална група, която е "използвала или се е опитала да използва руската дипломатическа поща за контрабанда".

Булрич оцени пратката от 389 кг кокаин на 50 млн. долара.

Според официалната версия, руският посланик Виктор Коронели се свързал с Булрич късно вечерта на 13 декември 2016 година и дошъл на среща с нея придружен от трима служители на руската Федерална служба за сигурност.

Той "обявил", че подозира, че в помещения на посолството има наркотици. Аржентинската полиция посред нощ успяла да намери отнякъде 389 килограма брашно, заменила открития кокаин и установила наблюдение.

По същата официална версия, куфарите с кокаин опитал да изнесе аржентинският полицай, емигрант от Русия Иван Близнюк. Вторият арестуван е неговият съучастник , също руснак, Александър Чикало, президент на "клуба на меценатите от Латинска Америка" (Двамата с Близнюк, вицепрезидент на клуба, подарили икона на Казанската Богородица на православната епархия в Мар-дел-Плата).

Скоро след тази пресконференция в Русия е екстрадиран живеещият в Германия Андрей Ковалчук (наричан от Булрич "господин К., организатор на доставките).

Не е ясно защо, но през ноември 2019 година съдебните заседания засягащи Ковалчук са засекретени.

Единственият арестуван от руското посолство в Буенос Айрес е домакинът Али Абянов, който също е подсъдим в Русия. Впрочем, руската страна твърди, че Абянов е уволнен от посолството още през август 2016 година. 

По какъв начин тогава е успял 4 месеца по-късно да вкара без никой да разбере близо 400 кг кокаин в училището на посолството - не е ясно.

Още по-удивително е, че рапорта за подозрителните куфари е съставен от заместник-началника на ФСС по борбата с наркотиците С. Муравьов още през октомври  2016 година. 

Ако това е истина, то е непонятно, защо посланикът съобщава за тях едва месец и половина по-късно.

От материалите на делото следва, че над Ковалчук е имало минимум още един началник — Константин Лоскутников (наричащ себе си барон фон Боснер). Той е президент на същия този "Клуб на православните меценати" в Берлин, към който руското следствие кой знае защо не проявява интерес. След като над куфарите е установено наблюдение, аржентинците изчакват почти цяла година, изяснявайки схемата, по която наркотиците са били изнасяни от посолството.

Схемата била проста:

 Иван Близнюк, който освен полицай, преподава и в Института на МВР на Буенос Айрес организирал "приятелски посещения" на аржентински полицаи на конференции за обмяна на опит в Русия. Под прикритието на такова пътуване, той се готвел да пренесе куфарите с кокаина с официалния самолет на делегацията (Близнюк е организирал няколко такива пътувания, но няма информация дали и тогава са използвани за пренасяне на големи партиди кокаин). Близнюк предлага да изпратят в Русия 5 аржентински полицаи, но на Ковалчук това му се сторило малко и той поискал да бъде организирано пътуване за 100 души, които да участват на парада за 9 май 2017 година в Санкт Петербург.

Близнюк наричал себе си "представител за връзките с руското посолство". Такава длъжност не съществува, но той наистина можел спокойно да посещава руското посолство, като предлогът бил, че превежда и помага със сигурността.

При това той имал и контакти в руското МВнР, където "внимателно изяснявал" отношението към личността на Ковалчук по време на посещенията в Русия. Андрей Ковалчук планирал с помощта на Близнюк, използвайки дипломатическата поща, за да осигури доставката на кокаина със самолета на официалната делегация.

Освен от дипломатите, Близнюк и Ковалчук се постарали да си осигурят и подкрепа от полицията, отговаряща за сигурността на летищата. На 22 май 2017 година Близнюк пише писмо до началника на полицията по сигурността на летищата (в Аржентина това е отделна служба)Алехандро Гриота и го кани в Русия, като отново се подписва "Представител за връзките с руското посолство".
Визитата на Гриота в Русия е през юни същата година и той дори получава медал и диплом от началника на Краснодарския университет на руското МВР. Съпровожда го лично Иван Близнюк, който остава в Русия цял месец - до 15 юли, за да се срещне с  Константин (Боснер), се посочва в обвинителния акт.

Но нито Близнюк, нито  Ковалчук подозират, че всичките им действия се контролират и записват от аржентинските власти, които позволили да бъде осъществен контролиран превоз на наркотиците едва след като били готови, а по време на първите две пътувания под различни предлози превозът е провален. На Ковалчук е казано, че ще може да пренесе всичко, което поиска едва през декември 2017 година със самолет на официална руска делегация, който ще превозва и вещи на посланика.
В крайна сметка 

куфарите с брашното опаковани като дипломатическа поща

са превозени със самолет RA-96023 на специализирания летателен отряд "Русия", който обикновено се ползва от председателя на Съвета за сигурност Николай Патрушев. Изборът именно на този самолет е малко странен, ако ставаше дума просто за операция по борба с наркотрафика. 

Но много по-малко странно изглежда появата на самолета на Патрушев в Аржентина, ако приемем, че и той е въвлечен в тази история. Самолетът на Патрушев много често се появява в тези страни и тогава, когато се налага Кремъл да замете някой сериозен скандал. Така, например, самолетът на Патрушев се появи в Тайланд, когато там беше арестувана Настя "Рибката", която заплашваше да предаде на САЩ информация за разговорите на любовника и Дерипаска за намесата в американските избори. Патрушев се появи в Сърбия точно в този момент, когато там се разгоря скандалът с арестуваните представители на руските спецслужби, опитали да организират държавен преврат в Черна гора.

И същият този Патрушев след началото на международното разследване за свалянето на малайзийския Боинг от Русия се отита да склони правителството в Куала Лумпур да не признава изводите на международната следствена група.

Така че какво все пак се е случило в Аржентина - дипломатически скандал за наркотрафик в руската дипломатическа поща или спецоперация в хода на която доблестните руски дипломати са пресекли опит за превозването на кокаин?

Какво всъщност се е случило в Аржентина?

Веднага след като прозвучава пълната с противоречия и недоизказани тези официална версия, възниква алтернативната версия — кокаинът в руското посолство е открит не от дипломатите, а от аржентинската полиция, която разкрила схемата за трафик на наркотици чрез дипломатическата поща. Но след преговори на политическо ниво Москва успява да замете скандала и да превърне в изкупителни жертви редовите изпълнители.

Намеци за това, че алтернативната версия е вярна, могат да бъдат открити и в официалните изявления на Аржентина. 
Булрич, например, отбелязва, че "наркотикът е излязъл  от Колумбия с дипломатическа поща и можем да допуснем, че е влязъл в Аржентина по същия начин".

През март 2020 година съдът в Аржентина отказа Александър Чикало да бъде освободен под домашен арест с аргумента, че "бандата се е готвела да използва дипломатическа поща за превозването на наркотиците". Но главно — служител на руското посолство признава, че дълги години е опаковал контрабанда в дипломатическата поща.

В материалите по делото има показания на Али Абянов, който признава, че е опаковал куфари на Ковалчук като дипломатическа поща още през 2012 и 2014 година. Първият такъв куфар е превозен през Уругвай с товарен самолет, а два други - с военен самолет на Русия. През 2016 година куфарите са вече 12.

Думите на Абянов за Уругвай са много важни, тъй като в записания разговор между Чикало и Близнюк двамата говорят, че преди контрабандата е минавала през Уругвай и се учудват защо е променен маршрутът.

В руското МВнР започват да опровергават слуховете, но така неловко, че само задълбочават подозренията:
"Нищо не е изпращано с дипломатическа поща, това е невъзможно. Това е просто незнание какво е дипломатическа поща", твърди дипломатът Александър Панов, като добавя, че не само техническите сътрудници, но и обикновените дипломати нямат достъп до формирането на дипломатическата поща.

Но ако това е вярно, тогава излиза, че на Близнюк, Ковалчук и Абянов е помагал някой високопоставен представител на посолството.

Неофициално аржентинските служби казват всичко в прав текст.

Още в края на 2018 година колумбийското издание Semana публикува разследването "Дипломатическите наркокуфари", в което анонимни аржентински следователи, недоволни от това, че следствието е заметено и съсредоточено върху второстепенните персонажи заявяват, че практиката на руските посолства с дипломатическата поща важи за и за другите латиноамерикански страни.

"Дипломатическите чиновници от средното звена, такива като Абянов и другите задържани не могат да проведат операция с такъв мащаб. Обемът на пратката - 400 кг.- показва, че това е първи случай, защото търговците на наркотици никога не рискуват да изпратят още първия път толкова големи пратки, ако не се убедени, че ще пристигнат на място. Освен това в делото не са обвинени други длъжностни лица, които явно са причастни, защото те не са обикновени дипломати. Най-малко един от тях работи за руската Служба за външно разузнаване".

Връзката на руските дипломати от посолството в Аржентина със Службата за външно разузнаване е потвърдена за списанието от три източника. Semana, позовавайки се на следствието, пише, че Абянов най-малко три пъти е изнасял наркотици от Уругвай, използвайки дипломатическия си статут. Материалите по делото потвърждават тези твърдения. 

На 11 октомври 2017 година Близнюк и Чикало обсъждат по телефона плана за пренасянето на куфарите с дипломатическия багаж и споменават, че преди Ковалчук да се "скара с посланика той редовно е превозвал наркотици с дипломатическата поща".
"— Ако имаш добри отношения с тези хора, нищо няма да ти струва да прекараш пратка като дипломатическа поща. Но посолството трябва да участва в някаква форма. 
— Разбира се, най-малкото ще трябва кола с дипломатичски номера и имунитет.
— Това първо, и второ - документи, в които да е написано, че това е дипломатическа поща.
...
— Сега, когато той се скара с посланика и каналът с дипломатическата поща беше прекъснат той не знае какво да прави. Преди му даваха кола, микроавтобус, с документи, че това е дипломатическа поща. Сега той не знае какво да прави, а преди са правили точно това".
"Скарването с посланика" изглежда е просто началото на оперативните действия, когато посланик Коронели, в рамките на постигнатото с Аржентина споразумение "предава"  Близнюк и Чикало. 
За това, че 

руските дипломати са участници, а не разобличители на наркотрафика, 

свидетелства и хакерскакта атака срещу сървъра на аржентинската полиция от IP-адрес, намиращ се в Русия.
Спецслужбите на Аржентина предполагат, че целта на атаката е била да се извлече информация от конкретен сървър, за да получат информация за разследването на контрабандата в руското посолство.

Интересно съвпадение е, че в деня на атаката (21 май 2018 година) е приключено обвинителното заключение, тоест, руските служби са искали да се запознаят с документа, който не биха могли да получат по друг начин.
Любопитно е и това, че посланик Коронели, който по официалната версия героично е разобличил наркотрафикантите, тихомълков е преместен в Мексико още по време на следствието. 

По думите на източник на The Insider, близък до следствието в Аржентина, това е директно свързано с неговото участие в кокаиновата схема. 

Не по-малко интересно е, че на 20 декември 2016 година, само шест дни след като Коронели уж по своя инициатива се свързва с МВР на Аржентина в Москва е убит Пьотр Полшиков, извънреден и пълномощен посланик, главен съветник в департамента за Латинска Америка в Министерството на външните работи на Русия. 

МВнР незабавно изиска убийството да не се свързва с кокаиновия скандал и го определя като "нещастен случай, несвързан със служебната дейност на загиналия". Но когато до медиите достигна информацията, че Полшиков не просто е "загинал", а е застрелян с изстрел в главата, а оръжието не е намерено редом с тялото, става ясно, че делото не може да бъде заметено под черджето, както  и да бъде обяснено с "нещастен случай".

Делото не е разкрито и досега, и освен връзка с наркотрафика, досега не са предложени други версии.

Фон Барон и Кремъл

Началникът на Ковалчук, Константин Лоскутников, представящ се за барон фон Боснер, на пръв поглед изглежда комичен персонаж. Той твърди, че доходите му са от цигарен бизнес (има фабрики в Никарагуа и Доминикана), но доходността им е доста съмнителна. По думите на източник на The Insider, работещ в офиса на Боснер в Берлин, бизнесът му е "рахитичен" и не може да бъде основа за неговата "блоготворителност".

По данни на търговския регистър на Германия, Golden Mile GmbH (марката на Bosner) регистрира печалба от 197 хиляди евро едва през 2018 година, а преди това е декларирала до 800 хиляди евро загуби годишно.

Боснер прави опит да отрече, че Ковалчук работи за него, но подслушванията опровергават неговите твърдения.

А на 14 ноември 2017 година Ковалчук и Близнюк организират среща с ръководството на Висшия полицейски институт на Буенос Айрес и Ковалчук ги приветства от името на "фонда "Боснер".

Има и друг любопитен разговор, в който се обсъжда срещата на Ковалчук с губернатора на Петербург Георгий Полтавченко с цел да получи от него писмен документ за готовност да бъдат приети аржентински полицаи за обучение в Университета на МВР в Петербург. По данни на следствието, това е било необходимо за да може под предлог на обмен на полицейски делегации да продължи превоза на кокаина.

Близнюк моли Ковалчук на срещата да присъства и Боснер, самият той остава по-дълго в Русия, за да се срещне с Боснер.
Това, че именно Боснер-Лоскутников стои зад схемата става ясно от множество от записаните разговори. И така, връзката между Ковалчук и Боснер/Лоскутников е очевидна, но ако Ковалчук е арестуван и екстрадиран, то кой знае защо никой не се интересува от Боснер.

Живеейки в Германия, той прави изявления за необходимостта от обединение между ФРГ и Русия, устройва презентации на прокремълски автори, обръща се към кмета на Вилнюс от името на Клуба на учените и предприемачите на Германия с искане за реставрация на съветските паметници - всички в духа на съвременната политика на Кремъл.

Освен прокремълски политолози, Боснер популяризира и прокремълското кино. Един от неговите проекти е фестивала на рускоезичното кино в Марбея, като осигурява финансиране от Министерството на културата на Русия. Като цяло след неговата намеса фестивалът става пропутински, коментират бивши представители на журито му.

Боснер обича да се хвали с връзките си и с това, че редовно участва в Петербургския международен икономически форум. Вероятно, той не е арестуван защото руските властите са се опитали да заметат делото толкова бързо, колкото е било възможно.
Аржентинците също се ограничават с няколко основни обвиняеми. В обвинителното заключение прокурорът  Едуардо Тайано пояснява: Али Абянов и Ковалчук са се занимавали с логистиката — преместването на куфарите, а Близнюк е задействал връзките си, за да затрудни откриването на наркотика, включително и със служебни кучета.

Боснер не попада сред обвиняемите. 

Защо аржентинските власти се ограничават само с такъв кратък списък на обвиняеми и не са поискали екстрадицията на Боснер? 
Може би работат не е само в политическите договорки с Москва, но и в това, че без съдействието на Русия, разследването на престъпления извършени от дипломати е много сложно.

Превод: Faktor.bg