Руското посолство се подиграва на България - изгоненият шпионин от ГРУ все още се води техен служител, а името му е на официалния им сайт

Шпионинът Владимир Русяев

Шпионинът Владимир Русяев

Руският шпионин Владимир Русяев, представящ се за дипломат, който бе обявен от Външно министерство за персона нон грата, продължава да се води щатен служител на Руското посолство в София.

Проверка на Faktor.bg в сайта на дипломатическата мисия установи, че и до днес -  28 дни след принудителното му изгонване от България, името на Русяев все още е част отофициални списък на посолството. Изписан е на 16 позиция като като първи секретар.

v_rusyaev_spisak.jpg

Според дипломатическите канони в чуждите посолства 

не трябва да има мъртви души,

тоест хора, които не работят в съответната администрация и не я представляват, не трябва да фигурират в официалните списъци. В случая шпионинът Русяев е представен като действащ дипломат, с което посолството, управлявано от Анатолий Макаров показва, че де юре и де факто Владимир Русяев продължава да е техен служител. Практиката била непосредствено след напускането на лице, обявено за персона нон грата от съответна държава, името му да бъде заличавано от дипломатическия списък на посолството.

Всъщност почти месец след избухването на шпионския скандал, руската страна продължава да мълчи и отказва да коментира случая, и дори да потвърди дали Русяев е изгоненият.

Дипломати от кариерата коментират пред Faktor.bg, че в случая

едва ли става дума за неволна грешка

и пропуск, защото в руската дипломация случайни неща няма. Знаково пред българските институции се демонстрира имперска наглост и недосегаемост. Целта им е да дразнят Външно министерство и специалните служби, показвайки, че независимо от българската реакция и предприетите мерки, Русяев продължава да е част от дипломатическия екип.

Проверка в протоколния справочник на Министерство на външните работи, където са отбелязани имената на всички чуждестранни дипломаи и съпругите и съпрузите им показва, че е актуализиран, а Русяев вече не е част от руската мисия.

Шпионинът Владимир Русяев, който Външно министерство обяви за персона нон грата, според Прокуратурата се е опитвал да подкупва с пари български граждани, включително и високопоставен държавен служител, за да придобие важна информация за ЕС и НАТО, представляваща държавна тайна. Именно заради това държавното обвинение е разследвала Русяев по сигнал на ДАНС. Премиерът Бойко Борисов пък разкри, че Русяев е опитал да вербува един от шефовете на специалите ни служби, който е признал това лино пред него.

Името на руския шпионин бе обявено в разследване по случая, публикувано в украинското издание censor.net.ua. Информацията бе потвърдена и от руският сайт obozrevatel.com. Владимир Русяев е заемал пост в дипломатическата мисия на Русия в София, който традиционно се свързва с ГРУ -  руското военно разузнаване. Русяев е бил офицер на прикритие и само преди година е сменил в България Александър Горенков, свой колега от ГРУ. 

Уличеният в шпионаж дипломат  никога не е криел  връзките си с ГРУ. Включително  ги е демонстрирал по време на приемите в посолствата на приятелски страни. Русяев е участвал в много мероприятия на Руското посолство в България. Той присъства като официално лице на Русия за Деня на Победата – 9 май в Стара Загора, и заедно с ветерани от войната и русофили поднася цветя. На тържеството дипломатът казва: “Тази победа стана възможна благодарение на единството на народите и държавите по света“, съобщава през май БНР, публикувайки галерия от снимки.

След осветяването на Русяев той отказа няколко дни демонстративно да напусне страната, въпреки директната нота от Външно министерство. Заради това на посланик Макаров бе даден ултиматум Русяев да напусне България до 24 часа. На 30 октомври той е отлетял със семейството си за Москва, потвърдиха от Външно.

По повод шпионския скандал посолството на САЩ публикува официалната си позиция: 

"Съединените щати оценяват високо последните действия на българското правителство в защита на суверенитета и независимостта на страната от зловредни влияния". По-късно в разследване на Джена Маклафлин, от Yahoo News  стана ясно, че изгонването на Русяев от посолството в София е резултат от работата на американското разузнаване. Това са потвърдили агенти от ЦРУ.