Изгонването на руския шпионин Русяев от посолството в София е резултат от работата на американското разузнаване

България може би е била полигон за подготовка на нападението срещу Скрипал във Великобритания

Офицерът от ГРУ Владимир Анатолиевич Русяев

Офицерът от ГРУ Владимир Анатолиевич Русяев

Джена Маклафлин, Yahoo News 

На 30 октомври българското Министерство на външните работи направи нещо, което рядко се случва - нареди на руски дипломат да напусне страната в течение на 24 часа.
По данни на западен разузнавателен източник, изгоненият дипломат Владимир Анатолиевич Русяев е свързан с руското военно разузнаване, известно като ГРУ.
Източникът предостави на Yahoo News документ с описание на кариерата на Русяев, включително негова актуална снимка.
Русяев замина за Москва, където живее постоянно, според предоставения ни документ.
Министър-председателят на България Бойко Борисов идентифицира изгонения шпионин като първи секретар в посолството на Русия, но не назова името му.
Борисов разкри, че той се е опитал да вербова ръководител на българска спецслужба, с достъп до секретна информация за България, Европейския съюз и НАТО.
Министерството на външните работи отказа да коментира казуса с Русяев, а Министерството на отбраната на Русия и руското посолство в България не отговориха на искането ни за коментар.
Макар че изгонването на руски шпиони от източно-европейски страни, в частност съюзници от НАТО, не е нещо ново, за България, която има традиционно приятелски отношения с Москва, е необичайно да прави това толкова публично и може би е 

резултат на усилията на американското разузнаване

По думите на Марк Полимеропулос, наскоро пенсиониран висш офицер от ЦРУ, отговарящ за операциите в Европа и Русия, ЦРУ под ръководството на Джин Хаспел е удвоило натиска върху съюзниците си да отговорят на агресията на Русия.
"Правителството на САЩ подтиква нашите партньори по целия свят да противодействат срещу различните видове разузнавателна дейност, както на операциите за "злонамерено влияние" на руските спецслужби, като ГРУ", коментира той пред Yahoo News.
Русяев е последният в дългия списък на офицери от ГРУ, разобличени и екстрадирани от западните страни в последните години заради шпионаж или провеждането на агресивни секретни операции против западни цели.
"Опитът на ГРУ да вербова старши офицер от разузнаването  съответства на техни предишни действия, които често са по-агресивни  и по-малко обмислени, отколкото действията на другите руски спецслужби", коментира Марк Келтън, един от бившите висши ръководители на контраразузнаването на ЦРУ.
ГРУ е правило много опити да проникне в редица европейски страни, за да получи 

достъп до секретна информация,

 включително в Балтийските страни, Полша и Норвегия. 
След опитът за отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал във Великобритания бяха изгонени стотици руски дипломати по целия свят.
Но въпреки това имаше няколко страни, които отказаха да го направят, включително и България, която се позова на необходимостта да се "остави отворен канал за връзка с Русия по време на напрегната ситуация".
България има по-близки отношения с Русия, отколкото другите страни от НАТО и ЕС, и, като правило, се опитва да избягва противоречия с Москва.

"България балансира по тънка линия",

 коментира за Yahoo News Марк Галеотти, експерт по руските спецслужби и главен директор на консултантската компания Mayak Intelligence. 
"Това е страна, която има общо историческо минало с Русия, но също така е член на ЕС и НАТО. От една страна тя е склонна към обединени колективни прояви на съпротива срещу руския авантюризъм, но въпреки това ще защитава собствените си интереси, когато намери това за необходимо", смята той.
Руските офицери вече са тествали тези граници.
"Обикновено те (българите) предприемат нещо, когато руските офицери пресекат границата, но тя е доста разтеглива", коментира друг служител на западно разузнаване, който не беше запознат с конкретни подробности по българския случай.
Руснаците също осъзнават необходимостта да поддържат отношенията с България 
"Фактът, че руснаците досега не са предприели ответни действия срещу България, свидетелства за желанието им да не се допусне този скандал да навреди още повече на отношенията между София и Москва", смята Келтън.
По информация на източника ни, преди Русяев е работил в Барселона, Испания, и Буенос-Айрес, Аржентина, където голяма част от публичната му дейност засягала въпроси на културата и помощ за руски младежи, пътуващи по линия на студентския обмен, позиции, които отвреме навреме са го свързвали с чиновници от кабинета на Владимир Путин.
По думите на Галеоти, 

"прицелването" в младите хора

 е сред приоритетите на ГРУ: "създаване на връзки с потенциално полезни "активи", а също така откриването на талантливи млади хора, които по-късно биха могли да започнат работа в армията, полицията и т.н.".
Освен това, руският авантюризъм в България би могъл да излезе извън границите на традиционния шпионаж.
"Правителството на САЩ и нашите партньори се стремят да привлекат под отговорност ГРУ за смъртоносните операции, които видяхме във Великобритания, както и в България, която може би е била полигон за подготовка на нападението срещу Скрипал във Великобритания", казва Полимеропулос, визирайки опитът за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, сина му и негов служител.

Превод: Faktor.bg