След поредица от скандали, адмирал Евтимов се стяга за нов мандат като началник на отбраната

Адмирал Емил Ефтимов

Адмирал Емил Ефтимов

Сложната геополитическа обстановка превърна отбраната и националната сигурност в незаобиколим крайъгълен камък за всяка страна член на НАТО. България не може да продължи да бъде изолиран случай от Алианса и да марширува въображаемо на място в останалия в миналото съветски отбранителен съюз. Днес на страната и се налага в оперативен порядък да догонва натовски стандарти, след като леви, центристки, либерални и служебни правителства проспаха близо две десетилетия да завършат модернизацията на армията.

През месец септември тази година, Министерство на отбраната излезе с гръмкия доклад “Три месеца в Отбраната: България отново е на картата на Европа”. Той описваше редица нерешени въпроси, идентифицирани при встъпването на министър Тодор Тагарев в длъжност. Някой от нерешените въпроси описани в доклада са: 

- Окомплектоването на въоръжените сили с личен състав. 

- Опасност Трета авиационна база да не бъде готова в срок за приемане и експлоатация на самолетите F-16, . н

- Не е модернизиран полигонът „Корен“, въпреки че за планираните, но неизвършени работи, авансово са платени на фирма изпълнител 7 милиона лева.  Фирмата е обявила фалит, а средствата вероятно ще бъдат загубени.

- Слаби са  резултатите в индустриалното сътрудничество, договорено в пакета по придобиването на първите 8 самолета F-16,В договора за вторите осем самолета въобще не е предвидено такова сътрудничество.

- Липсата на подкрепа от страна на МО за предоставяне на 100-те бронетранспортьора БТР-60ПБ за Украйна от резервите на МВР съгласно решението на НС от юли 2023 г., 

- Нерешения и заметен проблем с падналия в Черно море МиГ-29,  и много други. 

Въпреки многото нерешени казуси „България отново е на картата на Европа“ и сме възвърнали доверието в нашите демократични партньори. 
Привидно това е така, но

през последните 3 години МО смени 6 министри

и единственото общо между тях е, че през целия този период длъжността Началник на отбраната се е изпълнявала от адмирал Емил Ефтимов, считано от 30.03.2020 г., като мандатът му следва да изтече на 30.03.2024.

Съгласно чл. 84 от ЗОВС, Началникът на отбраната подпомага министъра на отбраната при изпълнение на функциите му по изготвяне и изпълнение на отбранителната политика и използване на въоръжените сили, а съгласно чл. 85 от ЗОВС, той следва непосредствено да ръководи и  определянето и изграждането на необходимите отбранителни способности, планирането на използването на въоръжените сили, координацията и взаимодействието с военните органи на НАТО и ЕС, изготвянето на национална отбранителна стратегия и стратегически планове за действие на въоръжените сили, въвеждането във и извеждането от експлоатация на отбранителни продукти, цялостната дейност на Щаба на отбраната и други.

Отчитайки посочените по-горе задължения на Началника на отбраната както и неговия почти изпълнен мандат е редно да си зададем въпроса - каква е неговата отговорност за  описаните проблеми, забавяния и не решени казуси в представения доклад “Три месеца в Отбраната: България отново е на картата на Европа”. А дали Адмирал Ефтимов изпълнява качествено и ефективно възложените му отговорности според новото ръководство на МО и новата визия на правителството? Това ще разберем скоро поради изтичането на сегашния му мандат. Според източници от Министерство на отбраната, министър Тагарев смята да предложи адмирал Ефтимов отново да бъде назначен за Началник на отбраната.

Съгласно чл. 83 (2) от ЗОВС, Началникът на отбраната се назначава от президента на републиката по предложение на Министерския съвет за срок от 4 години, като за началник на отбраната може да се назначи и офицер с висше военно звание, който има по-малко от 4 години до достигане на пределната възраст. Към момента в ЗОВС няма предвидена възможност един и същ офицер два пъти да заема длъжността Началник на отбраната, но няма и изрично такова ограничение, поради което такова назначение би било доста спорно от юридическа гледна точка, коментират експерти.

Същевременно съгласно чл. 160. (1) от ЗОВС, пределната възраст за военна служба за офицерите със звание "генерал" ("адмирал") е 62 години и реално роденият на 16 август 1961 г. в гр. Варна адмирал Ефтимов вече я е навършил, като към момента единствено благодарение на чл. 160. (4) от ЗОВС, съгласно който пределната възраст за военна служба на военнослужещите, неупражнили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст  е с три години по-висока от посочената. Очевидно е, че дори да бъде отново назначен за Началник на отбраната, няма да изкара пълен четиригодишен мандат, а ще служи малко повече от 2 години. 

Въпреки всичко това, очевидно едни нов мандат за адмирал Ефтимов е удобно  решение за някои политически кръгове, включително и за президентството, но в професионалните среди на армията не може да се намери никакво логично обяснение при  скандалите, които съпровождат неговия мандат. 

Сякаш много бързо

беше забравен шпионският скандал

от 2021 г., когато полковник Петър Петров, зам.-шеф на бюджетната дирекция в Министерство на отбраната (МО) беше задържан, като при обиски в кабинета и дома му бяха намерени документи с поверителен гриф на НАТО. В последствие беше установено, че Петров и бившият ръководен кадър в служба "Военно разузнаване" Иван Илиев (“Резидента”) са се срещали нерагламентирано, за да играят тенис, като именно на кортовете е ставала размяната на секретна информация и пари между служителя на МО и вербувалия го Илиев. Добре пазена тайна в МО е, че адмирал Ефтимов също е играл тенис с полковник Петров и други интересни лица, сред които и такива от Руското посолство, но за съжаление разследващите органи удобно подминаха този факт.  

Тези дни стана известно, че Военният съд в Сливен е отменил постановлението на прокуратурата, с което разследването за смъртта на пилота майор Валентин Терзиев бе прекратено. Той загина в нощта срещу 9 юни 2021 г. в морето край Шабла по време на нощно учение, след като изтребителят му МиГ-29 се разби, поразил преди това пусната мишена, но е летял прекалено ниско.

Все пак не трябва да забравяме, че във връзка с този случай, хора от  президентството са  задължени на адмирал Ефтимов, който замете под масата всички проверки, свързани с инцидента, като по този начин спаси бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза "Граф Игнатиево". Той е един от най-силните проводници на тезите на президентството в състава на ВВС. За всички запознати беше странно, че обвинения за смъртта на майор Терзиев бяха повдигнати само на полк. Методи Орлов, който отговарял за стрелбите на пилотите по време на учението, както и на полк. Юрий Луканов – зам.-началник на Щаба на ВВС по операциите. Двамата получиха обвинения за причиняване на смърт при немарливо изпълнение на занятие, за което Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 г. затвор, както и за престъпление по служба по непредпазливост, което се наказва с до 5 г. затвор.

Според запознати, министър Тагарев се е отказал от правомощията си по кадровите въпроси с Висшия команден състав, като е

делегирал това право на адмирал Ефтимов

Окрилен от сигурния си втори мандат, адмиралът е започнал саморазправа с всички генерали и адмирали, които не са му удобни, планирайки техните бъдещи назначения. Колкото и странно да звучи, в пасианса на адмирал Ефтимов най-потърпевши се оказват адмиралите от ВМС, като действията му изглеждат по-скоро  реваншистки, отколкото кадрови размествания в интерес на ВМС и БА. Той се опитва да обезличи всички адмирали, допринесли с действията си за успешната реализация на проекта на ВМС за придобиването на многофункционалните модулни патрулни кораби.

Вицеадмирал Митко Петев, който в момента е военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз, е един от основните конкуренти за длъжността Началник на отбраната. Той е бил лично очернен от адмирал Ефтимов като съпричастен към бившите ДС, независимо че тази информация беше отхвърлена със съдебно решение. Първоначално за мястото на Петев във Военния комитет на НАТО и ЕС беше спряган командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Но според запознати в последния момент еднолично адмирал Ефтимов е решил на овакантената от вицеадмирал Петев длъжност да бъде назначен бригаден генерал Здравко Пехливанов – директор на дирекция „Стратегическо планиране“ в МО. На пръв поглед звучи доста неадекватно на длъжност, изискваща звание „вицеадмирал/генерал-лейтенант“, която реално е лицето ни в НАТО и ЕС, да бъде назначен генерал-майор (след повишаването на бригаден генерал Пехливанов). Така той винаги е с най-ниско звание в сравнение с всички военни представители на останалите страни членки в НАТО и ЕС, при положение, че има висши офицери, които могат да бъдат повишени в звание „вицеадмирал/генерал-лейтенант“. Реалността е, че бригаден генерал Здравко Пехливанов е дясната ръка на адмирал Ефтимов и по този начин ще бъде възнаграден за своята лоялност. Освен всичко това, независимо, че има още четири години до пределна възраст, контраадмирал Михайлов е притискан да освободи длъжността командир на ВМС в спешен порядък, за да може неговата длъжност да бъде заета от друг удобен и приближен до адмирал Ефтимов – бригаден адмирал Галин Манев, шушукат в коридорите на МО. Той в момента заема длъжността началник на щаба на Съвместното Командване на Силите, независимо, че има отлично подготвен адмирал за тази длъжност - флотилен адмирал Георги Пенев, който заема длъжността заместник-командир на ВМС от 2018 г., изнесъл лично тежкото ръководство на проекта на ВМС за новите многофункционални модулни патрулни кораби. Явно в случая опитът и постигнатите резултат нямат никакво значение пред личните предпочитания на адмирал Ефтимов.

За съжаление, обаче, след повече от седем години в Министерство на отбраната адмирал Ефтимов е стъпил здраво и не изглежда да си отиде лесно. Независимо от скандалите около него, доверчивият министър Тагарев наивно може да го предложи за още един мандат – грешка, която трудно ще бъде поправена и която не демонстрира промяна и доближаване до НАТО-вските ни партньори, каквато амбициозна цел си постави кабинетът Денков-Габриел. 

Екип на Faktor.bg