Според посланика ни в САЩ авиокомпания Луфтханза е обявила, че България е част от Руската федерация

Георги Панайотов

Георги Панайотов

Тази сутрин на фейсбук страницата на българския посланик във Вашингтон Георги Панайотов се появи странен пост: „ Изпращам сина си в България за Коледа. Лети с Луфтханза през Франкфурт за София. Поръчвам му придружител, който да го поеме от пристигащия самолет от Вашингтон във Франкфурт и да го заведе до излитащия самолет за София, защото летището във Франкфурт е огромно, Тео е на 12 години и никога не е пътувал сам. Услугата е платена и компанията потвърждава. В деня на заминаването ми се сервира, че услугата (съдействие на 12-годишно дете) е отменена. 
Цитираната от ЛУФТХАНЗА причина е, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТ ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ!!!
Не е виц, а действителен случай, който ми скъса нервите и травмира детето.
Толкова по въпроса за германската пунктуалност!
Какво се е случило с Луфтханза?!“

Съобщението на бившия служебен министър на отбраната и настоящ първи български дипломат в САЩ е получило 111 коментара, споделено е от други потребители над 65 пъти и е харесано от над 200 души. Странно е, че Панайотов коментира проблема си на страницата си във фейсбук, а не е уведомил българското Външно министерство или колегата си в Германия. Освен това не е приложено копие от скандалния отговор на Луфтханза.

Българи коментират, че са се прибрали в родината си през последните дни през Франкфурд и Луфтханза без проблеми. Недоумяват, че само за 12-годишно дете има някакви санкции, защото страната му е руска губерния. Възможно е профилът в социалната мрежа на българския посланик да е пробит от хакери, а съобщението да е измислено с цел да предизвика скандал. Но прави впечатление, че на много от коментарите Панайотов отговаря лично, като много от участниците в чата са известни обществени личности.

Така например бившият военен министър Драгомир Заков, който сега е служител на Външно министерство, коментира: „То това си е за крупно обезщетение! Да не говорим, че трябва да бъде направен и демарш.“

Панайотов отговоря: „Нямам намерение да търся обезщетение, Драго. Но обяснение ще искам.“

В чата се е намесил и друг бивш военен министър – Велизар Шаламанов: „А може би не е грешка, просто бизнесът е по-директен …“ Посланикът отговаря: “ Стига де “. Шаламанов допълва: „…просто винаги трябва да разглеждаме всички опции, за да разберем ситуацията. Нека чуем обяснението на Луфтханза, а и ние да знаем, че трябва всеки ден да доказваме, че не сме подвластни на Кремъл, че сме независими, свободни, суверена европейска страна в НАТО - да си го напомняме и да сме сигурни, че и съюзниците го знаят и разбират, а не са ни отписали и да чакат да сме по-ясни.“

Някои от коментиращите директно напомнят на Панайотов, че това отношение сме си го заслужили, защото политиците и държавниците ни непрекъснато демонстрират съобразяване и зависимости от Кремъл. Упреците са и към самия него, защото беше част от служебните правителства на демонстриращия руска привързаност президент Румен Радев.

Случаят е скандален и ако наистина се е развил по описания оп посланика начин, а това налага незабавна реакция на българската държава.