Стената на Джон Ленън в София осъмна с Путин, който носи мъртвото си тяло

Снимки: Иван Тропанкев

Снимки: Иван Тропанкев

Димитър Иванов

Емблематичната стена на Джон Ленън, част от стария Нотариат в София отново се превърна в сцена на будната бунтарска гражданска съвест. Съвсем в съзвучие с политическата реалност в света и България на стената се появи огромен графит на Путин, който носи мъртвото си тяло. Уличната рисунка е издържана в черно-бели тонове, а трупът на мъртвия злодей напомня за сцена от Откровение Йоаново. Или за някаква руско-сектантска Пиета, но сякаш от кръста са свалили не Исус, а Юда.

Уличният майстор е неизвестен, но както казва авторът на снимките Иван Тропанкев - “Банкси може да му завиди, и той не може толкова добре да го измисли“. Освен с реализъм графитът е наситен и с много философско съдържание.

 Живият Путин, който държи в ръце вкочаненото тяло на масовия убиец Путин,  сякаш е метафора на путинизма, който остава жив, но може единствен да убие самия Путин.

Зловеща многозначителност,

но трупът на злодея все пак е едно от разрешенията на тази несправедлива за украинците, а и за света война.

След убийството на Джон Ленън на 8 декември 1980 г. в Ню Йорк на стената на нотариата в столицата се появи огромен надпис на английски „Обичаме те Джони“ и „Джон, ти си в нашите сърца“, а години наред поклонници на великия бийтълс поставяха там цветя и послания и превърнаха мястото в емблема на столичната контракултура. Любимо на хипари, рокаджии, пънкари и метъли. Мястото си спечели славата като стената на Джон Ленън. В годините на демокрацията там се появи барелеф на Ленън,  изработен от скулптора Петър Маринов, но преди няколко години мистериозно изчезна, докато ремонтираха съседната улица. 

Днес стената на Ленън оживя отново с трупа на кремълския злодей. И целият сюжет се развива  сякаш знаково на ул. „Граф Игнатиев“, а срещу тях ги гледа изпитателно бул. „Васил Левски“, в който опира рамо „Патриарх Евтимий“.

 Каква  българска символика само!

putin_trup1.jpg

putin_trup2.jpg