Васил Терзиев бяга от неудобни въпроси: Не съм виждал жив социалист, Методи Андреев да каже всичко за ДС миналото на рода ми

Терзиев и Дошев

Терзиев и Дошев

Аз не познавам жив социалист, не точно от БСП са ме канили през 2019 година за кмет. Аз съм по-десен от много други, които се афишират като десни. Това казва кандидатът  на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев в импровизирано интервю в градинката пред столичния КАТ, проведено вчера. Въпросите задава Иво Дошев, а зад камерата е Цветан Томчев. 

Пред Faktor.bg Цветан Томчев разкри, че Иво Дошев от юли месец се опитва неуспешно да влезе във връзка с Терзиев или с щаба му, и да проведе с него откровен разговор по теми, които интересуват избирателите.  Вчера за първи път бил обявен часът и мястото на предизборна изява на Терзиев и двамата решили да го изненадат и притиснат с въпроси.

Дошев предупреждава Терзиев, че е внук на царски офицер, а семейството е репресирано и пострадало от комунистическата власт, олицетворявана от рода на Терзиев.

Реално се оказва, че това е поредното неуверено интервю, в което Терзиев се притеснява от директни отговори и се опитва

да  се измъкне с клишета, прикривайки и замазвайки истини

около семейството си. Подменяйки ги с удобни, но неубедителни  и неверни обяснения. Терзиев чупи пръсти, върти ръце, прави мимики с лицето си, издавайки, че не се чувства комфортно пред интервюиращите го.

Кандидатът за кмет на София не признава, че баща му е бил офицер от ДС. Неговата версия е, че е бил служител във външнотърговска фирма. Не признава също, че ДС е била филиал на КГБ, защото нашите десари работили за интересите на страната. (Дано само тези представи да не му ги е набила в главата преподавателката му проф. Евелина Келбечава, с която той се легитимира и цитира щедро, б.р.) Терзиев увърта, че почти не познавал дядо си Васил – партизанин, комунистически терорист, генерал, шеф на военното контраразузнаване. Не признава, че дядо му Васил е бил и висша номенклатура на ЦК на БКП, обяснявайки, че става дума за някаква ревизионна комисия, пропускайки, че тя е една от важните структури на комунистическата партия и държава. С дядото десар общувал по-малко. Израснал патетично на село с другия си дядо по майчина линия, но пропуска че и той е бил част от структурите на МВР и ДС и е заемал висши постове. 

Питайте Методи Андреев, да каже всичко за рода ми, той знае всичко, казва Терзиев в опит да иронизира бившият шеф на Комисията по досиетата.  Но не дава обяснение, защо сам не направи това, ако е спокоен и чист за миналото на своя род.

Терзиев говори в съзвучие с мисленето на Корнелия Нинова. И на него

демокрацията му била отнела,

защото след 1990 година се наложило да висят по опашки за мляко, не защото преди това били номенклатура на ЦК на БКП, а защото живеел в САЩ, където всичко било по-уредено. Терзиев обаче пропуска дребната подробност, че в САЩ семейството им е било именно защото са били висша номенклатура на БКП и ДС.

Най-неубедителен обаче е отговорът му на въпроса – защо след като е успешен бизнесмен, зарязва бизнеса си и решава да се занимава с управлението на София? Естествено подбудите му са хуманни – вярва, че успешният бизнесмен трябва да връща на обществото и да работи за интересите на хората.

Васил Терзиев убеждава Иво Дошев, че досието на дядо му не може да се отвори, за да се види истината за него, защото само баща му има това право. Но мераклията за кмет на столицата не обяснява, как ще управлява този огромен град, след като не може собствения си баща да убеди в нещо, което е от интерес за обществото – осветяване на семейното минало, за да могат гражданите да направят информиран избор.

Според Васил, всички, които поставяли тази тема с отварянето на досиетата на рода му били неграмотни.

Милионерът е отново категоричен, че в основаната от него и приятели компания Телерик нямало пари на ДС. Стартирали бизнеса си с личните си спестявания, а само ползвали временно офисите на „Кимкооп Трейдинг“ и получавали за кратко заплати от там. Фирмата била на бащата на негов съдружник.

Бъдещият кмет на София смята, че има резон на улици, кръстени на съветски и руски „герои“ да им бъдат сменени имената, но това не било най-важното за София.

Има други проблеми по-важни, които трябва да се оправят, казва популистки Терзиев.

На обвиненията, че е деликатен към ГЕРБ и не говори за корупция, обяснява: Искам да има качествена критика, а не истерия в критиката към ГЕРБ.

Вижте и чуйте цялото интервю, за да направите информиран избор за кмет на столицата: