Вместо да пита за взривовете в Мъглиж, дядо Киприян ласкае посланик Митрофанова: Бог е предопределил руси и българи да бъдем в едно

Какво дири руското знаме във владишкия дом? Снимка: starozagorskinovini.com

Какво дири руското знаме във владишкия дом? Снимка: starozagorskinovini.com

БПЦ е в кома, неспособна да бъде пастир и закрилник на българите

Много знаково - на Велика сряда, когато според Новия завет Юда предава Христос, Старозагорският владика Киприан прие в митрополитския дом новия руски посланик у нас Елеонора Митрофанова. Срещата става факт по същото време, когато прокуратурата обявява, че заедно с ДАНС събира информация и разследва шестима руски граждани като съпричастни към взривовете в страната през последните 10 години. Според експерти без съмнение става дума за офицери от руското ГРУ, които са забъркани и с взривовете в чешките оръжейни складов и поредица от отравяния. Една от мишените на руската диверсия са точно военните заводи в Казанлък и Мъглиж, които се намират в паството на дядо Киприан. Но той естествено и дума не е обелил и дума по горещата тема. Вместо това е обсипал с ласкателства руския гост.

Ето как на страницата на Россътрудничество, което до преди няколко месеца беше оглавявано от Елеонора Митрофанова,  са пресъздадени словата на духовника:

 „Изключително щастлив съм да Ви приветствам в центъра на нашата богодарувана Старозагорска епархия. Изказваме своята архиерейска благодарност към Вас и Вашите сътрудници, че ни уважихте и ни удостоихте с Вашето внимание. Благодарни сме на Бог, че съществуваме и ни има. Неразривна е връзката между българи и руси, както в духовно, така и в държавно-политическо отношение, защото Бог е предопределил, да бъдем в едно и „вси славяни книги да четат.“ Това е заявил в приветственото си слово владиката. Поведението му като пастир на епархия, която е била обект на убийствени и разрушителни експлозии си е чисто предателство към вярващите от района, но и към справедливостта. Но вместо загриженост духовникът е надробил един куп стари и фалшиви митове и мантри за единство, братство и славянство. 

Колко братска може да е държава, която изпраща целенасочено свои чекисти, за да сеят разруха и смърт в независима и свободна страна? Но нито дядо Киприан, нито изпадналата в будна кома БПЦ ще дадат скоро време отговор на подобен въпрос. Притеснително в случая е, че Православната ни църква през последните седмици явно е обект на руска хибридна операция. Митрофанова последователно атакува с визити Рилския манастир, Пловдивската митрополия, патриаршеския храм „Свети Александър Невски”, а днес е удостоила с височайшето си присъствие и Старозагорската епархия. Явно стратегията на първия дипломат на Кремъл у нас е чрез православие и славянство  да обязди българите. И това явно никак няма да бъде трудно, защото

Църквата ни безусловно от години е превърната във филиал на Руската

а Синодът, а висшият клир и голяма част от духовенството са последните бранители на комунизма, съветизацията, русофилството и путинизма. БПЦ се държи като извънземна галактика и все едно не са чували за скандалите с руски дипломати в Черия, Словакия, Италия. Недочули са, че и България изгони вече 10 руски шпиони, а светът се надига срещу руския тероризъм.

Все пак сме в Страстната седмица и Киприян е добре да се просветли, че няма такъв завет на Бог,  предопределил руси и българи да сме едно. По-скоро думите на дядото могат да се приемат и като пропаганда срещу цивилизационния избор на България да бъде с Европа, с ЕС, с НАТО и САЩ, а не с Евразия и извратеното православие в Русия, което граничи често със сатанизъм.  Подобни нелепици като Киприан разказваше и друг изявен слуга на Руската Църква – Гавраил Ловчански. Според него руският е езика на Бог, а Русия е посочена от небето да бъде водеща в света.

По ирония на съдбата Киприан Старозгорски е наследник на владишкия трон и епархията, в която е служил на Бог и българите един от най-светлите,  извисени и просветени духовници - митрополит Методи Кусев. Поне днешният владика Киприан да беше прочел забележителната му книга „Погрома на България. Виновникът”. Със сигурност щеше да стои по-достойно пред Митрофанова, запомняйки, че антибългарската политика винаги е била основа на руския царизъм, а в последствие и на болшевизм, и на путинизма.