Защо натовска България се остави да бъде измамена от Китай и Сърбия - Министерство на отбраната и Външно дължат отговори

ракети земя-въздух HQ-22

ракети земя-въздух HQ-22

Защо натовска България се остави да бъде излъгана от Китай и Сърбия, допускайки през въздушното и пространство да се пренася ракетен комплекс за противовъздушна отбрана. Този горещ въпрос задава известният разследващ анализатор и експерт по специални операции Юрий Швец. Той е бивш офицер от КГБ, съвипусник на Путин от школата на КГБ, но от години живее в САЩ и е един от най-отявлените противници на фашисткия режим в Кремъл. От своя изключително популярен  youtube канал Швец коментира полусекретна операция, проведена тази събота и неделя. Става дума за 6 самолета на Китайската народна армия, които са илетели от Китай, кацнали са в Азербайджан, а после са преминали през въздушното пространство на две натовски страни – Турция и България, за да стигнат до Сърбия. На борда на самолетите са пренасяни  ракети земя-въздух HQ-22.   Това е първата такава доставка за страна от Европа. Според Сърбия други натовски държави са отказали въздушен коридор и само Турция и България са откликнали на искането им, казва в коментара си Юрий Швец. Според него изключително притеснително е, че Сърбия се оказа отдавна в един лагер с Русия, а това е изключително опасно в условията на война, която Кремъл води срещу Украйна. Сръбският президент Александър Вучич се похвалил, че тази седмица ще представи официално тази  ракетна система, която била договорена за доставка още през 2019 г.

Вече стана ясно, че Министерство на отбраната е било подведено от Китай. В искането за прелитането на техни военни самолети е декларирано, че става дума за пренасяне на линейки, кранове, камиони и др. А реално е транспортиран зенитно ракетен комплекс, с малък радиус на действие, до около 120 км.

kitai_samoleti.jpg

Движението на китайските самолети

Искането за подобни коридори постъпва първо във Външно министерство, а то информира министерствата на отбраната, транспорта и икономиката. Според наши военни експерти самото прелитане на китайските самолети е било много странно и необичайно този път. Шеста  транспортни самолета Y-20 не са се движели в отделни интервали от време, а са летели заедно в обща формация един след друг. Това е симптом за някаква нередност в товарите. Явно са се страхували, че ако прелитат през различни интервали от време, някои от самолетите могат да бъдат спрени, ако се появят съмнения за нередности. Открит остава и въпросът – защо Военното разузнаване е проспало тази скандална доставка?
След като китайците са излъгали веднъж България, въздушните им военни доставки за Сърбия трябва да бъдат прекратени, в противен случай отново можем да бъдем измамени и да се превърнем във фактор за дестабилизиране на Балканите, нарушавайки интересите на НАТО и ЕС, коментират военни експерти.

 От Министерство на отбраната и Външно все още не са обявили дали ще наложат санкции на бъдещи китайски военни пратки, но от Атлантическия съвет на България излезнаха с категорична позиция да бъдат преустановени полети с китайско оръжие през нашето въздушно пространство. Атлантиците настояват скандалът да бъде разгледан незабавно в Народното събрание, защото България е унизена и направена за смях пред партньорите си.