​Как дисидент при Живков се превърна в терорист за Швейцарското посолство?

Правозащитникът иска съдействието на 51-о консулства, за да се осветят всички държавни заеми от 1944 г. до сега, казва пред Faktor.bg известният юрист

Васил Василев

Дисидентът от годините на комунизма проф. Янко Янков, събра преди дни фокуса на общественото внимание - счупи прозорец на Швейцарското посолство в София и беше арестуван. Юристът вече е на свобода, а акцията му се оказва част от тежка битка, която е предприел с 51 чужди дипломатически мисии у нас. Чрез меморандуми правозащитникът иска да бъдат извадени всички данни, свързани с името му и с семейството му заради престъпленията, които България, Англия и Швейцария са извършвали срещу тях.

„Изпратил съм вече писма до 51-те консулства. На 12-и май аз поисках от министъра на МВР на основание на международното, европейското и българското право Румяна Бъчварова да обезпечи моя т.нар. 

конфликтен диалог с посолствата, 

пред които ще заставам със семейното си знаме, за да бъда изслушан и да връча на дипломатите меморандуми. Министърът разпореди това да се случи. През тези 4 месеца, през които бяха с мен пред посолствата, жандармеристите се отнасяха неимоверно учтиво и вежливо. Те правеха всичко възможно, когато посланиците и техните дипломати не искат да говорят с мен, да им дадат да разберат, че са длъжни да се срещнем, за да им връча меморандумите. Всички посолства проявиха благоразумие, но от швейцарското се заинатиха заради престъпленията, които са извършили преди това срещу мен и семейството ми от тяхната държава. Аз предупредих жандармеристите преди два месеца, че съгласно международното право, словото не е само думи, а едно от изразните средства. Към него принадлежат онези действия, които по много ярък и категоричен начин могат да покажат, че се извършва престъпление. Позовавайки се на принципите на международното право, казах, че ще предприема подобни действия, но ще изчакам два месеца, за да проявя дипломатичност към посолствата, но и да разкрия тяхната устойчива престъпна упоритост. В рамките на 2 месеца Швейцарското посолство категорично не иска да получи моите меморандуми”, разказа пред Faktor.bg одисеята си дисидентът.

Така се стигна и до 11-и септември, Деня на терора, когато дипломатичността на проф. Янко се изчерпва.

„В 13:25 часа бях пред посолството на Швейцария. Звънях упорито пред охранителните камери, за да не пренебрегна все пак звънеца. След това пристъпих към това, което ми гарантира международното право и извърших нещо, което е част от словото, а то гласи да се спазва правото. Счупих прозореца на посолството и започнах да чакам да ме арестуват. Полицаите се забавих с около десетина минути. При ареста се държаха превъзходно с мен. Аз 

настоявах да ме обвинят в тероризъм, 

но те не искаха. Обвиниха ме за хулиганство и непристойно държане, което е абсурдно, защото моето поведение беше супер пристойно. Не ме глобиха, но предполагам, че ще искат да ме водят пред съда, но това няма кой знае какво значение. Полицаите ми подсказаха, че прокуратурата се е видяла натясно с този случай и не знае какво да прави. От гледна точка, че има някакви поражения, в случая прозореца, трябва да бъдат съдени онези, които са предизвикали това нещо, а не аз. Те не са искали да се вслушат в думите, а са били принудени да се вслушат в словото и в онази негова част, която съдържа ярките действия, напомнящи съдържанието на думите. От гледна точка на международното право, не аз, а посолството ми дължи обезщетение”, категоричен е Янков.

Той обяви, че новата кауза, която подема, е да поиска съдействие от всичките 51 посолства да се започне официално разсекретяване на всички кредити, които България е теглила от времето на социализма до сега.

„В момента се посочват някакви анонимни информации за това колко ни е дългът и т.н., но повече от тях са подхвърляния и не е ясно доколко са достоверни. Ще настоявам да се извади на показ колко пари сме взели като чуждестранни заеми, колко са приходите от тях и колко са разходите, тъй като имам съмнението, че голяма част от парите са отивали при високопоставените мафиоти в държавата, а не са стигали до гражданите. В същото време западните кредитори също са част от голямата престъпна дейност. В Гърция виждаме същата ситуация като у нас – погасяват се заеми, отишли при гръцките мафиоти с национални ценности и с парите на хората”, казва проф. Янков.