​Продавач на кебапчета и бира плаши държавата със съд – взеха му кокала в енергетиката

Тежката номенклатура Еленко Божков е сменил един файтон партии, но винаги е верен на другарите Румен Овчаров и Кирил Добрев

Славея Костова

Червените лапачи винаги са били изключително нагли създания. Смятат, че държавното им е бащиния от времето на светлия комунизъм и общонародната собственост върху средствата за производство. Поредно доказателство за безочието им се оказа представящият се за експерт, заемал поста зам.-директор на ДКЕВР Еленко Божков. 

Тази седмица наглецът бе изритан от държавната хранилка, но вместо да се свие в черупката си и да мълчи, той почна да плаши със съд и да се обяснява, че е потомствен енергетик, строил АЕЦ „Козлодуй“ и „Марица Изток“. Червената номенклатура не успя да проумее, че народът не е длъжен да ги хрантути цял живот. Сега Еленко Божков се жалва по медиите: "ДКЕВР не е политически ангажиран орган, но с действията си служебното правителство се опитват да го превърнат в такъв." Освен това според него правил опит за "реализация на лобистки интереси". 

В действителност обаче обясненията на „експерта” са новите опорни точки на калинките на БСП и ДПС, които трябва да се представят като политически жертви. А истината е точно обратната - те заеха важни постове в държавата при правителството на Орешарски не заради експертност, а единствено заради партийност и личен

слугинаж към бароните от „Позитано” и Боянските сараи

Такъв е и случаят с Божков. Биографията му мирише на тежка соц номенклатура. Преди година сам призна, че е избран в регулатора по интересен начин.

„Бях в командировка и в телефонно обаждане ми казаха, че спешно трябва да дам автобиография. В голяма степен да, аз съм партийно предложение, партийна креатура. Все пак аз съм зам. председател на партия Български социалдемократи от КБ. 36 години съм в енергетиката, имам 2 години, когато се занимавах с друга дейност - продавах кебапчета и бира, защото не ме оцениха достатъчно като експерт”.

Представящият се за социалдемократ Божков обаче е прекарал и един файтон партии, съвместявайки интересите към енергетиката с партийните проблеми. Освен това е доверено протеже на Румен Овчаров и съдружник на Кирил Добрев.

Затова и при правителството на Олигархски Еленко Божков се уреди със служба в невралгичния държавен регулатор ДКЕВР, за да гарантира на гражданите честни сметки за ток. Божков всъщност може да бъде разгледан като христоматиен пример за осребряване на демокрацията и съчетаване на политика с бизнес и пари.

В навечерието на падането на комунизма и режима на Живков Еленко Божков, който е завършил енергетика в МЕИ, попада

на точното място – при неформалите

и става основател на Клуба за гласност и преустройство, за който и до днес се твърди, че е бил подставена организация на ДС и БКП. После следва шеметна кариера. През 1989 г. е основател и първи председател на Синдикат “Енергетика” към КТ “Подкрепа”, а в 1990 г. е избран за народен представител от листата на СДС в София. Всъщност той е и един от организаторите на големия митинг на СДС в София на 7 юни 1990 г., спомня си Петко Симеонов.

От 1989 до 1997 е в ръководството на “Федерацията на Клубовете за Демокрация” и “Българска Партия Либерали” на Петко Симеонов. През 2002 г. се включва активно в партия Български социалдемократи. От 2005 година е в ръководството на партия Български социалдемократи като Секретар отговарящ за икономика и енергетика. На конгреса на фалшивите наследници на д-р Дертлиев през 2012 е избран за член на Националния комитет и заместник- председател на партията. Така от уж противник на комунизма и Живков, за 23 години „синият активист” се пребоядисва няколко пъти, за да се окаже през 2013 г. рамо до рамо с другаря Станишев в победоносната „Коалиция за България”.

Всъщност още след падането на правителството на Филип Димитров Божков започва да се осъзнава политически и се ориентира към правилните сили, където през следващите 20 години ще са парите и властта. Така, въпреки че СДС изпада от управлението, „синият” Еленко Божков продължава да заема все апетитни постове. Първо е заместник председател на Комисията по Енергетика в парламента. От 1993 г. до 1996 г. – периода на Беров и Виденов, е член на Съвета на Директорите на НЕК ЕАД. През 1995 г. е Главен секретар на Комитет по Енергетика и на Министерство на Енергетика, чийто шеф тогава е Румен Овчаров. Възходът му секва само за 4 години, когато ОДС и Костов идват на власт. Явно тогава става продавач на кебапчета, но не за дълго. С появата на Царя и ръководещите го ченгета, видният експерт отново е на предни позиции. От 2002 г. до 2003 г. е заместник изпълнителен директор и изпълнителен директор на Енергопроект АД. От 2003 г. до 2005 г. е ръководител на проекта по рехабилитация на блокове от 1-4 в ТЕЦ “Марица Изток 3″ - скандалното дружество, с което се свързва една от причините за скока на тока. От 2006 до 2010 е член на Управителния Съвет на “ЕНЕЛ-Марица Изток 3″ АД.

Настоящият социалдемократ Еленко Божков е

трайно обвързан и със социалиста със здрав комунистически корен Кирил Добрев,

депутат в няколко парламента.

Като управител и съсобственик на дружеството “Пирин Ват” Божков купува ВЕЦ “Топлика” от Агенцията по приватизация. Съдружници са му младият вълк Кирил Добрев, син на покойния вътрешен министър Николай Добрев, Ангел Гераскиев и Ангел Дерменджиев. Наскоро пък стана ясно, че именно „Пирин ВАТ” е сред четири фирми, които кандидатстват за приватизацията на "Топлофикация Шумен". Според фирмения регистър играчът Божков е вплетен в девет търговски дружества.

В едно свое изявление Еленко Божков казва цинично: „Знам, че всеки собственик на ВЕЦ познава онова неприятно чувство, когато машините престояват, а водата изтича „около” централата. Усещането е, че банковата ти сметка „изтича” в реката”.

Проблемът сега е, че високите сметки за ток изтичат всеки месец от джоба на обедняващия и оскотяващ българин, заради експерти като Божков.

Негово е и признанието, че държавата има ангажименти към ЕС и затова раздържавяването на ЕРП-тата е невъзможно. Именно с тази лъжа обаче БСП и „Атака” измамиха в предизборната кампания 2013 г. няколко процента от наивните българи.

Какво мислеха гражданите – при управлението на БСП, ДПС и Атака нямаше значение. Важна бе повелята на партията Майка. А тя успя само за месеци да ударно да реабилитира цялата си номенклатура във властта. Сега тази същата червена паплач, която трябва да бъде изметена, за да тръгнат реформите в секторите, заплашва държавата, тоест  всички данъкоплатци със съд, защото им взеха кокала.