​Разсекретиха документи на КГБ за Чернобил: Службите в СССР знаели, че АЕЦ е катастрофа

Две години преди аварията съветското ръководство е знаело за зловещата опасност

Наскоро в Украйна бяха разсекретени архивите на КГБ. Това е безпрецедентно събитие за т. нар. "страни от ОНД" и чудесна стъпка по пътя на осъзнаването на това, какво представляваше съветската власт. Немалко документи в архива касаят Чернобилската АЕЦ и ликвидацията на последствията от аварията през 1986 година, пише изданието livejournal.com.

Потвърдиха се многото догадки, изказани по-рано само като предположения, например за това, че централата е била построена с много сериозни нарушения на техническия регламент, че истинските последствия от аварията са били специално засекретени от властите (което е попречило и на нормалната работа по ликвидация на последствията), че т.нар. комисия по ЛПА (вероятно зад тази типично съветска абревиатура се крият думите - ликвидиране на последствията от аварията-б.р.) не е имала точни сведения за състоянието на остатъците от реактора, че т.нар. „ликвидационни работи” са се водили в много голяма степен необмислено и направо неграмотно...
Съдете сами. Ето няколко от разсекретените документи на КГБ за Чернобил, някои, от които се публикуват за първи път (виж в поредица тайните материали, б.р.).

01. Първи документ — докладна записка на Първия секретар на киевския обком на Комунистическата партия на Украйна Цибулко В.М. за нарушаването на техническите норми на строителство на Чернобилската АЕЦ. Тематика на докладната записка касае конкретни технически нарушения при строителството на централата, а също говори за кражби на материали от строителната площадка — всеобщ порок за много съветски строежи.

02. Вторият документ е за същото —за сериозни недостатъци по строителството на Чернобилската АЕЦ, за „отстъплението” от техническите норми и нарушенията на технологическите процеси по време на строителството

03. Документ номер три - много обемиста докладна записка от името на началника на управлението на КГБ на СССР за Киев и Киевска област. Още в първия абзац на текста се говори за сериозни нарушения по строителството на централата, които в бъдеще могат да доведат до аварии.

На втора страница иде реч за грешките в покритието на машинната зала — възможно е в резултат именно от този недостатък нейният покрив да е бил пробит от отломките от активната зона на реактора в хода на аварията от 1986 година. Много е казано там и за лошата хидроизолация на енергоблоковете.

На последните страници се говори за многочислени нарушения на правилата по техниката за безопасност и многочислените травми, получени от строителите по време на работата по изграждането на АЕЦ.

04. Докладна записка на началника на УКГБ СССР за Киев и Киевска област за аварийната ситуации на 3 и 4 енергоблок на Чернобилската АЕЦ. 1984 год, две години преди априлската катастрофа.

05. Докладна записка за недостатъчната надеждност на реакторите РБМК-1000, използвани в Чернобилската АЕЦ от 1984 година

06. Юли 1986 година,  списък от сведения за аварията на Чернобилската АЕЦ, които подлежат на засекретяване. Ето го и потвърждението на факта, че истинските нива на радиации на покривите на Четвърти блок и машинната зала били скрити даже от техническите специалисти, провеждали подготовката на роботите, които е трябвало да работят по деактивацията на покривите, в резултат, на което роботите са "изгорени" от радиацията.

07. Август 1986-та, докладна записка за неефективното използване на труда на ликвидаторите в ЧЗО:

08. Обемна и много интересна докладна записка, в която се говори за многократно занижение на числото на реално пострадалите от чернобилската авария, за грешното определение за състоянието на разрушения реактор (Комисията го е определила като "ядрено-опасно", но няма никакви конкретни сведения за състоянието).

Все още обаче обществото няма представа какво съдържат архивите на КГБ, които продължават да са тайна в Русия. Същото се отнася и за България – няма ясна картина, какъв е бил истинският радиационен фон в страната, а и какви са реалните поражения от Чернобил. Преди две седмици от този свят си отиде Григор Стоичков, част от близкото обкръжение на Тодор Живков. В първите години на демокрацията той бе осъден, за това, че са скрили от обществото истината за Чернобил. Но Стоичков отнесе в гроба си и много тайни, които ще ни лишат от истината за онези зловещи дни на април 1986. Въпреки това Чернобил ще остане едно от най-зловещите престъпления на комунизма.