Агент Кирилиевич от ДС забранил да се причастяват украинци, ако не принадлежат към Московската патриаршия

Патриарх Неофит се оказа, че не може да бъде духовен и морален авторитет сред размирните владици

Митрополит Йоаникий

Митрополит Йоаникий

Нов скандал се завихря в Българска православна църква и е на път да прерасне в международен и дипломатически. Сливенският митрополит Йоаникий, известен и като агент Кирилиевич от ДС, е разпоредил на духовниците си да не дават причастие на украинци, които не принадлежат към Московската патриаршия. 

За скандалните заповеди на владиката съобщава cerkvarium.org. Във фейсбук групата "Задругата" се е появила скандалната информация, че свещеник Евгений Янакиев от Сливенската епархия на БПЦ е отказал причастие на украинци, принадлежащи към Православната църква на Украйна, създадена от патриарх Вартоломей, а не към Московската патриаршия. Инцидентът се е случил на 9 юни в църквата "Рождество на Света Богородица" в Поморие, където се е провеждал международен фестивал на православната музика.

Присъствали на литургията свидетелстват, че митрополит Йоаникий е забранил на хората от новата Украинска църква да участват във фестивала, а също и да влизат в храма щом не са солидарни с Московската патриаршия. 

По информация на изданието, в църковните кръгове е имало възмущение от поведението му. Но владиката е известен с екстремалните си и неправославни възгледи, а свещениците русофили от неговата епархия са безнаказани и правят каквото си поискат. Епископ Йеротей, първи помощник (викарий) на сливенския митрополит потвърдил, че митрополит Йоаникий е изпратил циркулярно писмо до свещениците от епархията си, с което им забранява да допускат до причастие членове на новата Украинска православна църква. Епископ Йеротей твърди, че свещеник Евгений Янакиев не е превишил пълномощията си, а е

изпълнил заповедта на митрополита

 Въпросният Йеротей  само преди месец предизвика скандал сред вярващите, обявяваки папа Франциск  че  е “защитник на педофилите, антибългарин, йезуит и покровител на мафията”. И до днес обаче Св. синод не е реагирал срещу скверните слова на духовника.
Скандалните действия на сливенския владика са отражение и на случващото се в БПЦ. Митрополитите в Синода са разединени по отношение признаването на новата Украинска църква, а патриарх Неофит се оказа, че не може да бъде духовен и морален авторитет сред тях. На този етап няма  информация подобни циркулярни писма да са изпращани и в други епархии на БПЦ. 

Духовници коментират пред Faktor.bg, че случващото се в Сливенска епархия е копиране на действията на руския патриарх Кирил, който забрани на руснаците да се причиствяват в манастирите на  Света гора и в диоцеза на Вселенската патриаршия навсякъде по света. Разпореждането на Йоаникий, агент Кирилиевич, ясно показва, че не признава патриарх Вартоломей, независимо, че е служил с него.  Това разделяне на православните  християни на категории, в зависимост от принадлежност към Москва или Константинопол, е не само абсурд, но и извращение на Христовата вяра. Неслучайно на проведените тези дни две заседания на Св. синод най-острата реакция спрямо учредената с Томос от Патриарх Вартоломей Православна църква на Украйна е заявил Сливенският владика Йоаникий.