Атаката с апартаментите тръгнала от Румяна Бъчварова и бившия зам. министър на МВР Филип Гунев

Бъчварова и Гунев

Бъчварова и Гунев

Атаката срещу Цветан Цветанов е тръгнала от бившия шеф на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, която ще бъде новият български посланик в Израел. Пътят до „Антикорупционния фонд”, който „Свободна Европа” представя като свой партньор в разследването, минава знаково през Филип Гунев. Той е зам.министър на МВР в две служебни правителства - на Марин Райков и Георги Близнашки, и заместник на Румяна Бъчварова във вътрешното министерство при второто правителство на Борисов. Това разкриха пред Faktor.bg източници, запознати със скандала.

Всъщност втора седмица за обществото остава пълна мистерия кои лица влизат в страховития „Антикорупционен фонд”, който се е заел да разплита мръсните игри в държавата. А и явно никой не се интересува от тази знакова тема, защото целта е била конкретния отстрел на Цветанов. 

Нормално беше неправителствената организация, която претендира за обществено доверие, да освети лицата, които са се заели с отговорната мисия – да борят корупцията. Още повече, че фондът е спечелил доверието на фондация „Америка за България” и е получил огромно финансиране. В медиите като лице свързано с фонда се споменава само името на журналиста Николай Стайков. Кои са другите в екипа обаче няма никаква публична яснота. Полезна информация гражданите не могат да получат и от сайта на неправителствената организация. Той съвсем се вписва в графа

на анонимните издания в интернет.

Няма телефон за връзка, не са обявени ръководството на фонда, както и експертите, които ползват при разследванията си. Единствено е посочена електронна поща. За сметка на това от сайта приканват щедро гражданите да им изпращат дарения на обявена банкова сметка, въпреки, че се твърди, че имат финансиране за близо един милион лева, а обществото не знае кои са играчите в организацията.

Faktor.bg притежава протокол от заседание на  фондацията от ноември 2018 година. От него става ясно, че председател на съвета е бившият зам. министър на МВР Филип Гунев, а членове са Росен Босев, Илиян Василев и София Разбойникова. На въпросното заседание е освободена Мирослава Петрова като директор на фондацията, а за временно изпълняваща длъжността е избрана Деница Тенчева Роканова-Калдамукова. От въпросния документ става ясно, че предишният изпълнителен директор е отстранен за нарушаване на финансовата дисциплина и неизпълнение на решения. Явно самата антикорупционна организация не е пощадена от далавери и е започнала битката за прочистване в собственото си ръководство. В управителния съвет на фондацията Николай Стайков не присъства, но неофициално в работния екип на фонда се сочи и името на бивш журналист от БНТ, заемал държавен пост във втория кабинет на Борисов. Любопитно е участието на Росен Босев, журналист от „Капитал”, който неофициално се води зет на Румяна Бъчварова. От години той живее на семейни начала с дъщеря и Лора.

Филип Гунев е изключително близък с Бъчварова и е продължил контактите си с нея и след оставката на правителството, твърдят източници от МВР. Човек свързан с фондацията сам се е хвалил, че информацията за апартаментите

се е знаела още преди 6-7 месеца и е тръгнала от Бъчварова.

Предвидливо е пазена, за да бъде избран подходящият момент за атаката.

Докато беше министър на МВР Бъчварова живееше с фобията, че предшественикът й Цветан Цветанов и пречи, за да бъде успешен министър и да разгърне потенциала си. Гунев също е бил в хладни отношения с Цветанов, а престоят му в МВР няма с какво да се запомни. За историята Бачварова ще остане като най-слабия шеф на силовото министерство, докарал системата до пълен разпад и подвластност на различни групировки. Няма разумно обяснение и как Бъчварова получи апетитния посланически пост в Израел, но запознати казват, че след като е противник на Цветанов, президентът Радев с удоволствие разписал назначаването й.

Докато действат в нелегалност, членовете на „Антикорупционния фонд” трудно могат да претендират за обществено доверие. Освен това няма и отговор на въпроса – защо избраха за старт темата с апартаментите, а мълчат за покупката на ТЕЦ „Варна”, Сараите или за избора са самолетите „Грипен”. При апартаментите разкритията им уцелиха единствено моралния казус, а при другите незабелязани скандали корупцията е в космически измерения.

korupchia-0.jpg

korupchia1.jpg