Как картината на Леонардо "Спасителят на света" помогна на американския президент(Първа част)

Доналд Тръмп трябва да се избави от дълг от 95 млн. долара към руския милиардер и приближен на Путин Дмитрий Риболовлев?

"Спасителят на света" по време на търга в Christie's

"Спасителят на света" по време на търга в Christie's

Разследване на Юрий Фелштински, gordon.ua 

Тази история започва много отдавна - на 15 април 1452 година в селцето Анкиано, близо до градчето Винчи, се ражда италианският художник Леонардо да Винчи. Днес името му е известно на цяла Америка и заради това, че на 15 ноември 2017 година картината, която не е нарисувана от него,  "Спасителят на света" беше купена на аукцион на Christie's от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед ибн Салман за рекордната сума от  450 312 500 долара. 

Да уточним: по мнение на експертите от самия да Винчи е нарисувана около една десета от мистериозната картина. Останалото е дорисувано след това. За съжаление, Леонардо да Винчи е отдавна покойник и не може да бъде свидетел на тази изключително интересна сделка, която няма никакво отношение към художника и към изкуството.

На 15 ноември 2017 година в сградата на Christie's в Ню Йорк от участниците в търга успешно е решен съвсем друг проблем: връщането от Доналд Тръмп на руския бизнесмен-милиардер Дмитрий Риболовлев 

дълг от 95 милиона долара

 взет през 2008 година.

Трябва да обясним нещо: Собственикът на картината Риболовлев получава от Christie's не 450,3 млн. долара, а значително по-малко. Работата е там, че в аукциона участва така нареченият "купувач-гарант". Това означава, че Риболовлев гарантирано ще получи от продажбата 100 милиона долара. Но ако картината бъде продадена за по-висока сума (а тя е продадена за рекордните 450,3 млн.) на друг купувач, гарантът получава от продавача 50% от разликата между гарантираната и продажната цена. С други думи, купувачът-гарант е получил от Риболовлев около 150 млн. долара. Не е изненада, че гарантът не съобщава името си. Известно е само, че това не е самият Риболовлев. Престолонаследникът също не участва директно. Само ден преди аукциона съвсем друг саудитски принц – Бадер – внася гаранцията от 100 милиона долара, необходима за участие в търга. След края му администрацията на Christie's упорито крие името на купувача, но на 6 декември 2017 година е публикувано първото съобщение, че всъщност картината е купена от престолонаследника на Саудитска Арабия Мохамед ибн Салман. Купена и... незабавно подарена на музей, намиращ се в Абу Даби, столицата на съвсем друго кралство - Обединените арабски емирства. 

Любопитното е, че точно по това време, на 4 ноември (11 дни преди аукциона) той извършва държавен преврат в Саудитска Арабия, арестува десетки свои роднини и братовчеди, имащи отношение към управлението на страната и започва разпити и изтръгване на техните подписи, с които те "откупват" живота си.

Явно e, че да купи на 17 ноември на аукцион в Ню Йорк чрез един от малкото лоялни към него роднина портрета на Христа, за него е било първостепенна задача. 

Но, да се върнем пак към началото. 

На 22 ноември 1966 година в Перм се ражда бъдещият собственик на "Спасителят на света" Дмитрий Риболовлев. След разпада на СССР започва да се занимава с бизнес и както на почти всички по онова време, и на Риболовлев му било сложно да се занимава с бизнес. Трябвало не само да работи с бандитите, но и самият той

 да се превърне в бандит  

В един момент срещу него и приятелите му е възбудено наказателно дело. Риболовлев е обвинен в организирането на убийството през септември 1995 година на Евгений Пантелеймонов, негов конкурент в бизнеса. През май 1996 година Риболовлев е арестуван, но само година по-късно е оправдан. Той е единственияj обвинен по това дело, който е оправдан напълно, всички останали обвиняеми получават сериозни присъди. 

През 2000 година той се впуска в политиката и финансово подкрепя кмета на Перм Юрий Трутнев в кампанията му за губернатор на Пермска облакт, където се намира и основният бизнес на Риболовлев.

2000 година се оказва преломна и за още двама слабоизвестни дотогава политици: Владимир Путин и Доналд Тръмп. Първият става президент вследствие на фалшифицирани избори. Вторият губи на президентските избори като кандидат на Партията на реформите, но се обозначава като претендент за длъжността президент на САЩ. 

И макар, че Тръмп губи кампанията през 2000 година, в Москва, където на изборите току що е победил никому неизвестният "Who is Mr. Putin?", не може да не са обърнали внимание на амбициозния плейбой Доналд Тръмп. 

2008 година носи нови стратегически промени. Русия преминава към активна външно-политическа фаза: за пръв път след разпада на СССР руските войски преминават границите на Руската федерация и нахлуват в Грузия. За Тръмп 2008 година е преди всичко годината на финансовата криза в САЩ, която удря пазара на имоти; годината, в която империята на Тръмп е на ръба на фалита, означаващ край на Тръмп и като бизнесмен, и като политик. Самостоятелно или с нечие подсещане, Тръмп си спомня за страната, която никога не го е интересувала активно - за Русия, където, според слуховете, парите растат по дърветата и само мързеливият не може да забогатее. Неговият син Доналд-младши, отговарящ за строителните проекти, подозрително често започва да лети до Москва.  (Самият Тръмп отива там през 2007 година на "панаира на милионерите" в рамките на рекламна кампания за водка "Тръмп"). 

През май 2008 година Риболовлев взема изненадващото решение да спаси Доналд Тръмп от шестия до този момент фалит и да му плати 95 млн. долара за вила, която по цените от 2008 година струва... Ами нищо не струва! Тръмп я купува за 41,4 млн. през 2004 година. Обявява я за продажба още през 2006 година, но не успява да я продаде. През 2008 година, след срива на цените на имотите, е невъзможно да я продаде. Къщата пустее, разяждана от флоридската плесен. И изведнъж на Тръмп му провървява. Някакъв откачен руснак купува вилата.

"Откаченият руснак" е Риболовлев

 Според показанията на бившата жена на Риболовлев Елена Чупракова, покупката е внезапна, необяснима и тайнствена, при това, съпругата е категорично против. На 9 май е регистрирана компанията County Road Property LLC, на чието име е купена компания; на 12 май е създаден тръст на името на Елена Риболовлева и дъщеря им Ана, който плаща за вилата 95 милиона долара.  

Нито Риболовлев, нито съпругата му са виждали вилата - както преди (купуват я на сляпо), така и след покупката. Не са живели в нея нито ден. През март 2016 година, осем години след покупката, Риболовлев получава разрешение да разруши всички постройки, през същата година срещу допълнителни 234 хиляди долара той събаря постройките, разделя имота на три и ги обявява за продажба на цената на земята. Най-добрият от трите парцела е продаден през ноември 2016 година за 34,34 млн. долара - тоест, на загуба. През октомври 2017 година вторият парцел е купен чрез адвокат, който не съобщава името на истинския купувач. Предполага се, че Риболовлев е продал имота сам на себе си, за да приспи подозренията към съмнителната сделка. Последният парцел и досега не е продаден.

Но докато се развива тази история бившият собственик на имота вече е американски президент, а "надплащането" на десетки милиони долари от страна на руския милиардер започва да прилича на кредит, аванс или подкуп. Или, може би, Тръмп е обещал да върне част от сумата на Риболовлев чрез кипърската сметка на руснака? Тогава завишената цена от 95 милиона долара би имала смисъл. Но дали Тръмп го е направил? Ако да, той е нарушил закона. Ако не, останал е длъжник на Риболовлев. При продажбата на вилата е подписано конфиденциално споразумение за неразгласяване между купувача и Доналд Тръмп. Същината му не е ясна, както не е известно и какво съдържа то. Но всички сделки с недвижими имоти в САЩ по закон са открити и прозрачни. Името на купувача, разбира се, би могло да се скрие чрез дружество за ограничена отговорност или тръст, но самият факт на продажбата не може да остане скрит. През лятото на 2008 година вече е известно, че вилата е купена от Риболовлев, от което той бил твърде недоволен и обвинявал приказливия Тръмп в разгласяването на търговска тайна. 

Сега на Риболовлев се налагало да обяснява на любопитните журналисти с каква цел е купил вилата на Тръмп, а това не било просто. Риболовлев или не е знаел целта, защото просто е изпълнил заповед "отгоре", или е знаел, но не е имал право да я разгласява. Затова и обясненията му са объркани и неясни. Първо заявил, че купил вилата, за да осигури на семейството си дом във Флорида. След това, че е вложил пари във вилата, за да спечели пари от препродажбата и. След това, че от самото начало е планирал да събори вилата и да постои на нейно място нова, а накрая, че е бил принуден да събори сградите, защото били плесенясали. (Ако в пустеещи помещения във Флорида не се включват климатици е невъзможно да се избегне плесенясването). Но това е още едно доказателство, че Риболовлев изобщо не се е интересувал от купената с огромно "надплащане" вила на Тръмп. Защо тогава хвърля на вятъра толкова пари и става за посмешище в очите на всички, които разбират поне малко от недвижимост? 

Защо за Риболовлев е важно да даде на Тръмп пари и да го спаси от фалит? 

Изглежда, че по това време 

в Кремъл вече са взели решение да окажат финансова помощ на Тръмп
 
След фактическата емиграция на Риболовлев в САЩ, неговите интереси на правителствено ниво защитава и прокарва същият Юрий Трутнев, който междувременно се е издигнал във властта. Едновременно с това Риболовлев е проводник на интересите на Кремъл в САЩ.

И така - покупката на вилата на Тръмп от Риболовлев е приключена на 12 май 2008 година. И само три седмици по-късно, на 4 юни 2008 година синът на Тръмп, Доналд-младши, участва в конференция по недвижимостта в Москва, където обявява амбициозна програма за строителство на  луксозни жилищни сгради и хотели в Москва, Санкт Петербург и Сочи. Там той прави публично признанието, че само за половин година е бил шест пъти в Русия. През същия месец Доналд-младши говори на конференция в Манхатън, където заявява, че руснаците владеят множество обекти от компанията на Тръмп и "ако говорим за висшата ценова категория, то притокът от руските клиенти представлява непропорционално голям дял в много наши проекти в Дубай, в Сохо и изобщо в Ню Йорк. Ние наблюдаваме сериозен приток на пари от Русия". 

Към този цитат от 2008 година за пълнота на картината трябва да добавим още два, произнесени години по-късно. Първият е на ръководителя на департамента по градско строителство на Москва от април 2016 година: "Вложили сме толкова пари в Тръмп, че той няма шанс да загуби".  

Вторият е на Феликс Сатър, приятел и партньор на адвоката на Тръмп Майкъл Коен: "Нашето момче може да стане президент, ние можем да организираме това. Аз ще привлека целия путински екип към това, ще организирам процеса".

И през 2008 година процесът "тръгва". През 2009 година Тръмп се пререргистрира от демократ в републиканец. Той сериозно разглежда възможността да се кандидатира за президент от Републиканската партия през 2012 година. През май 2011 година той се отказва от намерението си, но казва: "Твърдо съм убеден, че ако участвах в изборите, щях да ги спечеля". 

Президентството на Тръмп за Русия е само въпрос на време, през което Тръмп трябва да бъде направен "напълно свой", още повече, че самият Тръмп няма нищо против.

Очаквайте в неделя Втора част.
Превод: Faktor.bg