Мария Пиргова излъга българите – стенограма доказва, че Живков подарява България на СССР

За първи път идеята да станем 16 република е поставена от Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 г.

До реализирането на идеята на Живков все пак не се стига, тъй като съветският лидер Никита Хрушчов (най-вляво на трибуната) не го задейства | Снимка: lostbulgaria.com.

До реализирането на идеята на Живков все пак не се стига, тъй като съветският лидер Никита Хрушчов (най-вляво на трибуната) не го задейства | Снимка: lostbulgaria.com.

Червената политоложка Мария Пиргова, която в годините на прехода обслужваше различни политически партии, но винаги с ясно преклонение пред Кремъл, излъга тази сутрин в сутрешния блок на "България он еър", че никога не е коментиран въпросът България да стане 16 република на СССР по времето на Тодор Живков. Според политоложката на БСП, която е и преподавател в Софийския университет тези твърдения за 16 република били пълна лъжа. Нейните студенти изследвали архивите, но никъде не открили подобно нещо. Така въпросната политоложка се опита да замаже едно от най-страшните предателства на комунистическия режим, но и да манипулира обществото, че едва ли не става дума за фалшива новина, измислена от някакви соросоиди и европейски либерали. Твърденията на Пиргова бяха опонирани в студиото от бившия син депутат Евгений Михайлов, който посочи, че има запазени автентични документи.

Faktor.bg предлага на своите читатели разкритието, което още през 2012 година направи Христо Христов в desebg.com, публикувайки първи автентичната стенограма от пленума на ЦК на БКП от декември 1963 г., който приема предложението на Тодор Живков за сливане на България със Съветския съюз.

През 2012 г. президентът Росен Плевнелиев заяви, че най-голямото предателство в историята на България е предложението на комунистическата партия страната да стане 16-та република на СССР.
Държавният глава настоя да бъдат публикувани архивните документи, които показват как ръководството на БКП е гласувало единодушно за подаряването на България.

Историята на предложението

За първи път въпросът за присъединяването на България към СССР е поставен от Тодор Живков пред пленума на ЦК на БКП на 31 юли 1963 г. На него първият секретар на партията излага разбирането си, че „суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът – щастие и благоденствие на народа. Ние работим за народа, а не за формата”.
Пленумът, на който е обсъдено предложението му се провежда на 4 декември 1963 г. и остава скрит от обществото по обясними причини. Стратегията на Живков е следната:
„Тясното икономическо свързване със съветската страна още повече ще увеличи силата на нашата държава, още повече ще издигне нейната независимост. Заедно с икономическата независимост на страната ще укрепне и нейната политическа сила и влияние, защото тя все по-пълно ще се опира на гигантската мощ на Съветския съюз.
Когато след години НРБ стане едно цяло със Съветския съюз, тя не ще загуби нищо от своя суверенитет и независимост, ще бъде във всяко отношение суверен и пълноправен член на общото семейство на съветските социалистически републики”.
В доклада си той подчертава:
„Когато условията за сливане бъдат всестранно подготвени, тогава животът ще подскаже формата на обединението. Дали това ще бъде обединение под формата на федерация или нещо по-друго, това няма защо сега да се предрешава.
Политбюро смята, че ударението в нашата непосредствена практическа работа през близките години трябва да се постави върху по-нататъшното все по-пълно икономическо и културно свързване на българския народ със съветския народ, върху мероприятията за всестранно развитие и укрепване на братската дружба и сътрудничество между тях...
Ние сме дълбоко убедени, като преценяваме условията в нашата страна, че в сравнение с другите социалистически страни, НРБ по-бързо ще се подготви за обединение със СССР.”
Пленумът на ЦК оценява като „забележителна проява на патриотизъм и интернационализъм” инициативата на Живков и единодушно одобрява доклада му „за по-нататъшното най-тясно сближение и сливане в перспектива на НРБ със Съветския съюз”, като решава да се издигне „на качествено нова степен братската дружба и всестранното сътрудничество между нашата страна и Съветския съюз, да се създадат икономическите, политически и идеологически предпоставки за пълното обединение на двете наши братски страни”.
Първият секретар обаче настоява „гениалната” му политика да се реализира на тъмно, тъй ката много добре осъзнава, че обществото не би приело подобно

унизяващо нацията решение:

„Политбюро смята, че след този пленум не следва под никаква форма да се говори на когото и да било и където и да било. Защо? Ако ние започнем да говорим, ще плъзнат слухове. Ние не можем да говорим, тъй като този въпрос не е само наш. Този въпрос е и на Съветския съюз...
Ние, Политбюро, смятаме, че не с такъв ентусиазъм цялата наша партия и народът ще възприеме това. Ще има среди, които няма да го възприемат. Да не забравяме, че великобългарският шовинизъм е много дълбоко вкоренен в някои среди и хора в нашата страна. Аз не говоря за бившите хора. Имам предвид членове на партията, особено в средите на интелигенцията и в някои среди на младежта. Ние трябва да държим сметка за това... Ние няма да правим сливане от ден до пладне, а навеки, което ще бъде образец за всички страни.”

В стенографския протокол от заседанието на Пленума на ЦК на БКП от 4 декември 1963 г., се съдържат докладът на Тодор Живков. Той се предшестват от списък на членовете и кандидат-членовете на ЦК, които са присъствали на Пленума, на който е обсъдено сливането на НРБ със СССР.
Оригиналът на документа се съхранява в Държавна агенция „Архиви”, откъдето сайтът desebg.com е получил копие.

Всеки читател може сам да се убеди, че предложението на БКП България да бъде подарена на СССР не е нито лъжа, нито мит, а документална истина, която все още не се познава добре от обществото. Именно заради наличието на такива документи БСП днес е против влизането на комунизма в учебните програми, а 28 години преди това саботираха този процес. Ако тези документи влязат в учебниците, ще лъсне грозната истина, че БКП е била патрия от национални предатели и безродници. 

Червени глашатаи като Мария Пиргова пък имат бойната задача да продължават да манипулират обществото и да прикриват истината. Отговорност на медиите е да подбират почтени и грамотни гости, които издигат истината и документите над партийните си пристрастия.

Вижте ТУК или в прикачения файл, стенограмата от заседанието на ЦК на БКП и участниците в този позорен акт.

  

Прикачени файлове