С фалшива новина Русия вкара и бесарабските българи във войната си срещу Украйна

Активиран е поредният кремълски сценарий - българите да бъдат представени като жертва на властта в Киев

Охранители извеждат Кащи

Охранители извеждат Кащи

Активиран е поредният кремълски сценарий - българите да бъдат представени като жертва на властта в Киев

Руската пропаганда сътвори поредния скандал срещу Украйна, а бесарабски българи се оказаха главните герои в него.

Вчера в родни медии бе разпространено  изявление на президента на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе. Според него украински националисти пребили и изхвърлили в кофа за боклук представител на българската общност в страната. Набеденият за жертва е Василий Кащи, а причината е, че е гласувал в общинския съвет на град Белгород Днестровски срещу решение за отдаването на парцел за строителство на православна църква. Кащи е общински съветник, а мотивите му са направо скандални за украинците – няма призната Украинска патриаршия, тоест няма и основание да има такъв храм.  Действията му провокирали група активисти на една от местните управляващи партии - "Народен фронт". Според Антон Киссе те нападнали Кащи, залели го със зелена боя, пребили го и го хвърлили в кофа за боклук. Нападението се случва преди седмица – на 18 май, около сградата на местния градски съвет.

Президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе обаче едва вчера раздухва случая, като го етнизира. Внушенията му са, че побойниците са украински националисти, а едва ли не това е отношението на Украйна към живеещите там наши сънародници.

Той се е обърнал и към службите за сигурност: „Искаме да се разследва тази ситуация – каква вина има Василий Кащи, има ли изобщо той някаква вина? И за действията на тези активисти трябва да се даде юридическа оценка. Безусловно обществеността трябва да бъде успокоена, защото не може да бъде така. Човекът е избран и той изразява своята дума по регламент и по закон”, казва депутатът Киссе.

В Украйна обаче случаят изглежда по съвсем различен начин

Позицията на общинския съветник Кащи наистина е провокирала остри реакции, освирквали са го и са го ругали и блъскали, но категорично не е бил бит и хвърлян в кофа за боклук.  Веднага се е намесила охраната, а съветникът наистина е бил спасен от гнева на съгражданите си. Инцидентът даже е заснет на видео (виж ТУК, б.р.). Според украинците Кащи е сепаратист, защото работи за кремълските интереси и прокарва тяхната политика в Белгород.

Ето какво казва за инцидента пред Faktor.bg Сергей Стерненко, автор на видеото, но и представител на патриотичните сили в Одеска област:

"Съмнявам се, че Кащи изобщо е бил бит, само е залят със зельонка и то заради неговата антиукраинска позиция, а не защото е българин, казва Стрененко. Той потвърждава, че Кащи не е бил хвърлен в кофа за боклук, а конфликтът избухнал, защото общинският съветник е гласувал "против" да се даде земя за храм, тъй като Украинската православна църква била незаконна според него. Вместо реални обяснения, защо постъпва така, Кащи  казал провокативно: "Чий е Крим?".  Стерненко риторично пита - защо, ако Кащи счита че даването на парцела не е законно, не се обърне към съда да отмени решението.

Стерненко е категоричен, че отрицателната реакция на хората няма нищо общо с националността на Кащи и българския му произход.

Така се реализират плановете на Москва за дестабилизация на района, експлоатирайки етнически и религиозни теми и по-конкретно българското етническо малцинство, което живее в Бесарабия. Целта на подобни действия е да всеят вражда, да разцепят обществото и да се провокират конфликти, казва Сергей. Като представител на патриотичните сили в Одеския регион, той смята, че опозиционният депутат Антон Киссе, който раздуха провокативно скандала, има много сериозно влияние в Бесарабия. Там дори го наричат

"Феодалът на Бесарабия"

Това красноречиво говори за човека и неговите позиции. Проблемът е, че той използва своето положение да настройва българите срещу украинската държава, убеден е Стерненко.

За скандала пред Faktor.bg свидетелства и Сергей Висоцки - депутат във Върховния съвет на Украйна, от партията "Народен фронт". Той е и заместник-председател на комисията по свободата на словото и информационната политика.

Висоцки отрича на заседанието да е имало представители на Народен фронт, а за конфликта заявява, че Кащи не е пострадал заради националността си, а защото е проруски настроен. Скандално е, че Кащи е украински политик (съветник в градския съвет от "Наш край") и не може да отговори на въпроса на кого е Крим. Висоцки счита, че в случая може да се обсъжда единствено доколко е допустимо да бъде залят със зельонка, но това няма нищо общи с националността.

Висоцки смята, че Антон Киссе, който се представя за защитник на интересите на българите, е проруски политик, а хората му са били разследвани във връзка със опита за създаване на т.нар. Бесарабска народна република. Става дума за специална руска операция, според която част от Одеска област е трябвало да бъде отделена от Украйна. Висоцки счита, че Антон Кисе просто маскира проруските си позиции с фиктивна защитата на българите позиции в Украйна.

 Няма нищо лошо да лобираш своята етническа идентичност, да защитаваш етнос, националност и културни интереси, но ако българите се използват от Антон Киссе да се прокарват някакви проруски политики, то самите българи в Украйна трябва да реагират, защото това накърнява техните интереси, категоричен е Висоцки.

Какъв е църковният проблем?

Спорът между Украйна и Русия има вековна история, но след разпадането на СССР, обявяването на независимстта на Украйна и най-вече след руската агресия и анексирането на Крим, отношенията между двете църкви са изключително изострени. Вече има съставена специална комисия за признаване на канонична Украинска православна църква, която да не е под юрисдикцията на Московската патриаршия, а да е напълно независима - дъщерна църква към Вселенската патриаршия в Константинопол. На заседанията след 11 юни комисията ще представи специален доклад по темата, а през септември  се очаква да бъде взето и решение. Председател на комисията, която се занимава с украинския казус е френският митрополит Емануил, коментират богослови. Според тях Вселенската патриаршия може да дава афтокефалия на нови църкви, защото и всички други църкви са получили независимост от нея. Украинската църква е основана по времето на  княз Владимир като църква на Киевска Рус. Киевската митрополия е била подчинена на Констанинополската патриаршия, но по-късно заради  турското робство Цариград не може да упражнява влиянието си. След това Църквата се мести в Москва  от българина Киприян, обявен по-късно за руски светец. Първоначално се води Киевско-Московска, но никога не е била независима, защото не е обявена на събор на древните патриарси, за разлика от Българската, която има тази благословия. Въпреки това обаче днес Българската църква е без всякакъв авторитет и влияние, а Руската се опитва да доминира в целия православен свят и да налага чрез вярата политики на Кремъл. Откакто Украйна е независима държава, праволславната й църква се оказва най-важният инструмент за овладяване на тази територия духовно чрез религиозна пропаганда. След политическа независимост от Кремъл, украинците се борят и за духовна. Бъдещето на проблема е изцяло в ръцете на Вселенския патриарх Вартоломей, но позицията му ще зависи безусловно и от отношенията Турция- Русия.

Кой всъщност е защитникът на бесарабските българи Киссе?

Киссе е от български произход, депутат във Върховната Рада от основаната от него партия „Наш край“, която сега е в опозиция. Ангажиран с Русия, Киссе е против провеждането на Майдана,  подкрепя анексирането на Крим, мака че трябвало да стане с други средства. Внушава, че населението иска районът да се присъедини към Русия, а хората гласували с настроение(виж ТУК, б.р.). Изявява се и като председател на Асоциацията на българите в Украйна, които са над 200 хил., но именно заради това е често обвиняван, че говори от името на всички българи и защитава позиции на Кремъл, зад които не стаят нашите сънародници.

Наскоро Киссе е имал среща и с българския президент Радев, който също е проруски настроен, и едва ли му е трябвало много време, за да му внуши, че българите в Украйна са потискани, забранява се езикът им, дискриминират ги. 

kisse_radev.jpg

Срещата на Радев с Киссе

Според украински блогъри Киссе е активиран в поредния руски сценарий, но целта е българите да бъдат представени като жертва на властта в Киев. Реално действията и пропагандата на Киссе е в противоречие и с официалната българска политика, която подкрепя санкциите срещу Русия, заради анексирането в Крим и насаждания сепаратизъм и агресия в Донецк и Луганск.

Въпреки това родни медии веднага застанаха услужливо на страната на Киссе и Кащи, представиха едностранчиво проблема, подценявайки чувствителността на украинците към всяка тема налагаща зависимости и съобразяване с Кремъл и политиката им. Така поредната фалшива  новина от арсенала на хибридната война на Русия вбива клин между българи и украинци.