Видинският владика на инструктаж в Московската патриаршия, активират го срещу Вартоломей и автокефалната Украинска църква

Митрополитът се ангажира със защита на руските интереси, пренебрегвайки българските

Руският митрополит Иларион и Винидския владика Данаил

Руският митрополит Иларион и Винидския владика Данаил

Видинския митрополит Данаил забърка БПЦ в нов православен скандал, поставяйки се в услуга на интересите на Руската православна църква и хибридните й действия срещу България. На 29 май Данаил е бил на посещение в Москва при Иларион Алфеев, председател на Външния отдел на Московската патриаршия, който се сочи като най-влиятелния духовник в Русия след патриарх Кирил. Това е същият Алфеев, който беше размахал пръст на БПЦ да не се меси в работите на Македонската църква, която била канонична територия на Белгрод.

За  интересната визита на нашия владика се мълчи в българските медии, но е знаково отразена на сайта на Външния отдел на Руската църква. От краткото съобщение става ясно, че гостът и домакинът са обсъдили църковната ситуация в Украйна. Митрополит Иларион е благодарил на БПЦ, че поддържа Украинската православна църква, която е на подчинение към Москва, въпреки, че до този момент София няма такава официална позиция, освен ако не е тайна и скрита от вярващите. Според български духовници Данаил е бил просто на инструктаж в Москва, за да му бъдат спуснати новите опорки преди началото на юнската сесия на БПЦ. Той се слави като един от

най-верните хора на Москва в БПЦ

и ревностно брани интересите им, пренебрегвайки българските.

Най-скандалното в случая е, че Видинският владика  е бил на визита в Русия без знанието и разрешението на българския патриарх Неофит и Св. Синод. От Москва той заминава за Киев, където се очаква да защитава руските позиции в Украйна. С Данаил в Москва е бил и заместник-ректорът на Софийската Духовна семинария йеромонах Мелетий. Според духовници той също няма благословията на патриарха и Синода да отсъства от работното си място, след като учебната година не е приключила. Но това няма съществено значение, след като се очаква да бъде възнаграден от Москва - в църковните среди се говори, че се готви предложение за кадровото му развитие.

Пак без знанието на патриарха и Синода Данаил Видински е предприел успоредно с пътуването си в Русия и друга скандална акция. Изпратил е до всички 84 митрополити на Гръцката православна църква писмо, с приложено становище от 23 страници, в което обяснява каноническите престъпления на Константинополския патриарх Вартоломей, без да го споменава като Вселенски. 

danail_pismo.jpg

Данаил се обявява против даването на неканонична автокефалия на Украйна. Настоява всички гръцки йерарси да осъдят действията на Вартоломей. Странно защо такова писмо той не е изпратил на събратята си в БПЦ, но ангажира с темата гръцките владици.

Скандалните действия на Данаил изискват българският Синод на предстоящите заседания, които започват на 11 юни, да наложат каноническа санкция за зловредните му действия срещу авторитета на БПЦ и превръщането й в заложник на Москва. Съгласно Устава на БПЦ един митрополит има право на мнение само в Синода, но не и извън него.

Преди да стане Видински владика Данаил беше викарий на митрополита на българите в САЩ Йосив. Името му се свързва с убийството на свещеник Стефан Камберов, канонизиран от Алтернативния синод на Пимен за мъченик на вярата. Материалите по убийството мистериозно изчезнаха от прокуратурата в Благоевград, а издигането му за архиерей беше с протекцията лично на Георги Първанов. Данаил е родом от Смолян, а по времето на комунизма баща му е бил шеф на Народната милиция.