Петков за офертата на Борисов: Ако отиде на топъл остров, може да помислим за коалиция с ГЕРБ

Кирил Петков

Кирил Петков

"Ако Бойко Борисов реши да отиде на топъл остров, сигурен съм, че имаме идеи за европейска България с част от депутатите му". Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира в четвъртък офертата на Бойко Борисов за формиране на евроатлантическа коалиция. Той сподели обаче, че не вярва много на думите на бившия премиер, когато доста често казва едно, а се случва нещо друго.

"Ние ще продължим да държим много ясна линия с кого можем да правим коалиция", каза Петков. Той обясни, че борбата с корупцията не може да се случва, докато имат коалиционен партньор, който е бил част от нея.

Петков посочи също, че коалиция вече няма как да се случи със Слави Трифонов и Тошко Йорданов. "Ние осъзнахме, че те са част от задкулисието", каза премиерът в оставка и допълни, че неприемливо за тях е каквото и да е партньорство с Костадин Костадинов и Делян Пеевски.

"Оставаме с досегашните си партньори. Не може да има стабилност на всяка цена", подчерта Кирил Петков.

Припомняме, че ден след като ГЕРБ, в отбор с ДПС, ИТН и "Възраждане", свали правителството на Кирил Петков, лидерът на партията Бойко Борисов предложи всички евроатлантически партии в парламента да седнат и да се разберат. Той призова съгласието да бъде постигнато чрез връщането към предизборните програми.

В помирителен тон и без присъщата му агресия, Борисов каза, че ГЕРБ може да работи с всяка една партия, която е за влизане на България е еврозоната, която е на страната на Украйна, подкрепя членството в НАТО и ЕС, както и да работи за пълна диверсификация на доставките на газ и петрол.

И макар лидерът на ГЕРБ да не спомена поименно нито една партия, три формации изпълняват тези условия – настоящият му партньор ДПС, както и "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които са част от сегашното управление.