Петков заговори като Митрофанова, измисли, че 84% от българите са против военна помощ за Украйна

Премиерът обаче не казва кой и кога е правил това изследване, за да бъдат достатъчно достоверни твърденията му

Петков и ген. Остин

Петков и ген. Остин

Премиерът Кирил Петков заяви, че България е една от двете европейски страни, които не оказват военна помощ на Украйна. Той коментира, че подобно решение не в правомощията на правителството, а на Народното събрание и отрече да има външен натиск за предоставяне на военна подкрепа. "Това трябва да стане с общ държавен консенсус. Аз имам много приятели, които казват: "Давайте, трябва вече да се случи" - но това, което виждаме, е че 84% от населението в този момент не иска такава помощ да се изпрати. Ние все пак сме хора, които сме избрани от народа", цитира го БНР.

Думите на Петков са в странно съзвучие с изказване на руската посланичка в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал "Россия 24". Българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството срещу Русия, каза тя. Посланикът спомена и че по време на посещението на ръководителя на Пентагона Лойд Остин в България е имало антинатовски митинги в подкрепа на Русия.

Премиерът обаче не казва на чии данни се позовава, за да лансира подобно твърдение. Нито става ясно кой и кога е правил такова изследване, за да се правят подобни внушения. Затова изявлението му изглежда като оправдание, зад което може би стоят някакви зависимости. Или може би се позовава на фейкове, само и само за да защити своите антиукрааински позиции. 

Решението, взето на срещата с американския министър на отбраната Лойд Остин преди два дни - че България няма да доставя муниции на Украйна, потвърди пред журналисти в Брюксел и българският военен министър Драгомир Заков.