Пхенян нападна САЩ заради военната помощ за Украйна: Невероятна грешка

Тласкали Европа към ядрена война с Русия

Ким Йо Чен, снимка: EPA/BGNES

Ким Йо Чен, снимка: EPA/BGNES

Северна Корея разкритикува решението на САЩ да изпратят 8 млрд. долара военна помощ на Украйна. 

Пхенян обяви решението на Вашингтон за „невероятна грешка“, допълвайки, че така рискува да предизвика ядрен конфликт с Русия, съобщи „Киив Индипендънт“. 

Ким Йо Чен - влиятелната сестра на севернокорейския автократ Ким Чен Ун, обвини САЩ, че засилват войната в Украйна и тласкат Европа към ръба на ядрена война. 
Самата Северна Корея обаче подклажда войната, като предоставя оръжейни доставки на Русия.

„Съединените щати и Западът не трябва да отхвърлят или подценяват сериозното предупреждение на Русия. Наистина ли са готови да посрещнат последиците от безразсъдната игра с огъня срещу Русия, ядрена суперсила?“ -каза Ким в изявление за държавната информационна агенция KCNA.

Руският президент Владимир Путин многократно е заплашвал, че Москва може да използва ядрени оръжия, ако бъде нападната, и разглежда всяко нападение срещу Русия, подкрепено от ядрена държава, като колективен удар.

Сестрата на севернокорейския лидер осъди решението на САЩ да предоставят допълнителна военна помощ на Украйна, като го нарече „опасна и безотговорна авантюра“, определяйки този ход като „невероятна грешка и глупава постъпка“. Ким редовно прави изявления относно политическите позиции и сигурността на Северна Корея, за които се смята, че отразяват възгледите на върховния лидер на страната. /БГНЕС