Плевнелиев: Остават само два разумни варианти за правителство

Това, което ще се случи при нас, е същото, което стана и с Гърция, предупреди президентът 2012-2017 г.

Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев

Искрено се надявам да има правителство, да се даде всичко от отговорните политически фактори в тази държава, за да може това, което хората очакват, да се случи. Прави чест, че подходът е широк, който включва всеки, който иска да допринесе по някакъв начин, заяви президентът на България в периода 2012 - 2017 г. Росен Плевнелиев по Нова тв. Той прогнозира "два оставащи разумни варината".  

"Според мен има два оставащи разумни варианта. Единият е програмно правителство на ГЕРБ, с мандата на ГЕРБ, с широка плаваща подкрепа от този, който я даде. Ако ДПС или ИТН дадат тази подкрепа, тя трябва да се приеме. Ако БСП или дори ПП-ДБ решат да подкрепят по някакъв начин - пак трябва да се приеме", обясни Плевнелиев.

Ако не можем да убедим евроскиптиците, трябва да се обединим евроатлантиците. В България не даваме решения. Кирил Петков и Христо Иванова не са част от това решение. Ако България не сформира сега правителство, целият този евроатлантически план се е провалил и на власт идват популистите. 

"От 2016 г. говоря за едно и също нещо - възходът на популизма. Има държави, които попаднаха в плен на този подход. България е класическа жертва, такива са над 100 държави - цяла Латинска Америка беше погубена и унищожена, политически и икономически", посочи президентът.

Според него страната ни се намира 10 години назад зад Гърция. "Това, което ще се случи при нас, е същото, което стана и там тогава. Тежка криза, жестоко противопоставяне, финансова, икономическа и политическа криза", обясни Плевнелиев.