„Черното петно“ на Весела Чернева

Притеснителна е намесата на съветника на премиера във важен за националната ни сигурност въпрос, какъвто е македонският

Паметна снимка: Ердоган и Петков. Лена Бориславова, Весела Чернева(в средата) и Соня Николаева - срещу вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, началника на турското разузнаване Хакан Фидан и говорителят на управляващата партия  Омер Челик

Паметна снимка: Ердоган и Петков. Лена Бориславова, Весела Чернева(в средата) и Соня Николаева - срещу вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, началника на турското разузнаване Хакан Фидан и говорителят на управляващата партия Омер Челик

Георги Маринов, журналист, експерт по външна политика и дипломация

Външнополитическият съветник Весела Чернева играе основната роля за формирането на мнението на премиера Кирил Петков и лидерите на „Продължаваме промяната“ по един изключително важен въпрос, касаещ националната ни сигурност – въпроса за РС Македония. Като човек, който има основна конструктивна роля за формирането на тази политика, Чернева е 

странно анонимна

Притеснява ли се да бъде по-видима или не иска да бъде видима, защото знае, че предлага политика и позиция на България по РСМ, която е широко неприемлива както от обществото, така и от коалиционните партньори.

„Дипломатът“ Чернева

Весела Чернева няма външнополитически опит. По презумпция външнополитическият съветник на министър-председателя е личност, която трябва да има някакаква професионална кариера във външната политика. Единственият професионален стаж, който тя има в тази област, е в годините, натрупани като говорител на Николай Младенов. Опитът й е на човек, идващ от НПО. Нейният външнополитически опит дотолкова, доколкото го има е непостоянен и нетраен. Доказателство за това е, че тя има изключително кратък престой в МВнР в годините, когато е била младши дипломат. След това напуска и никога повече не се е занимавала сериозно с нищо от това, което има отношение към външната политика на Република България на институционално ниво. Т.е. Весела Чернева е човек, който има мнение по външната политика, но няма професионални знания как се прави външна политика, нито има знания за това какви са принципите и приоритетите на българската външна политика и нейните интереси.

Но това съвсем не й пречи по един много интересен начин да кадрува, което не е част от прерогативите на функционалната характеристика на съветник по външната политика. Тя лобира за назначаването на Валери Рачев за ръководител на Кризисния щаб по украинската криза и стои зад назначаването на Даниел Стефанов за политически съветник на сегашния министър на отбраната. Това са хора, с които е работила в качеството си на говорител до март 2013 г. Чернева заедно с Валери Рачев бяха сред най-яростните защитници на опита за неконституционна реформа на българската дипломатическа служба, който беше направен след разкриването на досиетата на дипломатите от кариерата през 2012 г. Този опит беше неуспешен, беше атакуван пред Конституционния съд и фактически остави МВнР в едно много незавидно положение, в състояние на тотално разцепление между служителите във външнополитическото ни ведомство. Раните от нанесения по нейна вина удар още не могат да зараснат. Със съмнителните си действия Чернева навреди най-много на работата на МВнР, както никой друг в най-новата история на българската дипломация.

Реално съветникът на премиера има изключително лоша репутация в МВнР. Обществена тайна е че професионалното ръководство на външно министерство не води разговори с нея отвъд задължителната комуникация. Тя никога не се е допитвала до външно министерство по позициите, свързани с РСМ, макар че политиката по РСМ винаги е била в ръцете на външно министерство до идването на „Продължаваме промяната“. Чернева не ползва експертизата, натрупана от МВнР, не се интересува от експертното мнение.

„Черното петно“ на Чернева

Известна е още с това, че смята Македонския въпрос за „черно петно“ в българската история, който трябва да бъде затворен по възможно най-бързия начин, защото е нещо, заради което България трябва да се срамува.

В началото на тази година тя посети Скопие и проведе срещи с местните политически лидери без знанието и участието на българското министерство на външните работи и на нашите дипломати. Нещо повече - организира и визитата на премиера Кирил Петков в РСМ с новия премиер Димитър Ковачевски преди още той да бъде избран.

Петков дължи на българските граждани отговор на въпроса - с какво Решение на МС и от коя дата е мандатиран да посети РСМ, както и да води преговори, с кого и за какво. Министърът на външните работи е този, който подготвя провеждането на посещения на държавни и правителствени делегации на България в чужбина. Тук е важно да се отговори и на въпроса - по силата на каква разпоредба подготовката за посещението на премиера Петков в РСМ се организира от неговия съветник Весела Чернева, а не от отговорните длъжностни лица и апарата на МВнР.

За първи път от независимостта на РСМ български политик отива в Скопие без да се поклони пред гроба на Гоце Делчев. Всичко това става по внушение на Чернева, която открито изразява възхищението си от срещата с президента Пендаровски, който прие представители на нерегистрираната ОМО Илинден. По нейно лично нареждане срещата с българите от РСМ бива маргинализирана, както на нея не се допускат дори журналисти. Подобно унижение изпитват и българите от Западните покрайнини при визитата на Петков в Белград, когато той обявява Сърбия за наш стратегически съюзник. По нейно внушение Кирил Петков започва да говори за права на малцинствата. А това е в пълно противоречие с официалната българска политика и директно нарушава нашата Конституция.

Присъствието на Чернева на срещата с турския президент Реджеп Тайип Ердоган е най-яркото доказателство за пълния й монопол върху външната ни политика и по никакъв начин не оправдава отсъствието на аналозите от българската страна, имайки предвид участието на ръководството на сериозната турска служба в срещата.

Весела Чернева следва политика, която противоречи на българския национален интерес. Оставя усещането, че е недиалогичен човек, който има изключително високо мнение за себе си при изключително спорни професионални качества. По-скоро става дума за съветник, който е заел поста по силата на обстоятелствата и текущата конюнктура. В условията на промяна на конюнктурата в полза на една по-сериозна институционалност тя едва ли ще получи такова доверие, на каквото се радва в момента. Регистрирала е само провали във външната политика, а днешната ѝ намеса в този много важен за националната ни сигурност въпрос, какъвто е македонският, ще бъде най-черната катастрофа на Чернева.