De Profundis: За руснаците абсурдът е ред, от който обичат да се възползват

Кремъл ни залива с пропагандно мошеничество - глупости, полуистини и цели лъжи

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Много харесвам онези хора, които, вместо да вземат мерки за справяне със собствените си нацапани гащи, граждани, завират нос в моите и дават акъл как да променя нещата към по-добро. Така изумително звучи това поведение, та чак се възторгвам - много си падам по дебилите, които творят абсурди. Щом видя такива, искам да отворя главите им и да видя какво има вътре, за да разбера творческия механизъм, който създава въпросната висока форма на дебилност. 
И ето ви ги смелите руски журналисти от Газета.ru – описват ни България и ни дават акъл как да се измъкнем от тежката ситуация, в която живеем. Статията е озаглавена красноречиво: „Цигани и разруха: защо българите бягат от страната”. А подзаглавието гласи: „Защо руснаците спряха активно да купуват имоти в България”. 
Няма да коментирам качеството на въпросния текст като журналистически талант. Не само защото няма как да се коментира нещо, което не съществува, но и защото аз съм европейски джентълмен, а авторът е руска дама, ако мога така да се изразя. Но не мога да премълча 

глупостите, полуистините и целите лъжи,

 с които въпросното писание опитва да докаже на нас, българите, че трябва да се измъкнем от смъртната хватка на гадната Европа и да се върнем в благословеното лоно на Руската империя. 
Да, текстът е за българска консумация, не за руска, тоест, част е от „хибридната война”, която Русия води целенасочено, за да държи България, Балканите и Европа в състояние на колкото може по-голям хаос. Знае се още от времето на Екатерина Велика, че хаосът е ред за Кремъл и чрез него той най-често реализира своите имперски интереси. 
„Преди повече от 10 години България влезе в ЕС, обаче като попаднеш в тази страна, усещаш се, сякаш си в някаква държава от СНГ, а не в Европа” – презрително пише девойката в статията. Тя вероятно е принцеса някаква, твърде капризна. Личи по това как силно презира страните от СНГ, та затова сравнява гадната България с тях. 
Но какво е СНГ, ще попита някой. Ами известното ОНД, което включва страни като Беларус, Киргизстан, Таджикистан и прочие, плюс Русия. Не, даже с Русия начело. Абревиатурата ОНД е безлична, но съдържанието ѝ е саркастично – Общност на независимите държави, име, което показва колко много Русия обича партньорите си, включително колко много обича да ги унижава до край. 
Това по принцип трябва да е урок за нейните български партньори, но не е! 
Темата беше обаче, че като сравнява България с „някаква държава” от СГН/ОНД, авторката казва – по-гадно е, отколкото при нас, в Русия. И изобщо не усеща как срива пропагандната си теза – че заради високата корупция в България помощите от ЕС не вършат работа за икономиката, а охладените отношения с Русия не позволяват активното развитие на българския износ. 
Този рефрен се повтаря на няколко пъти в текста, включително някой си експерт Авакян казва: „По-рано руският пазар беше един от ключовите за износа на български стоки. На Европа те не са нужни”.  Е, га ти експерта, тоя май е оправил родната Армения и сега е загрижен за други бедни държави. Донякъде го разбирам – плащат му, загрижен е. Ама защо лъже? Всъщност поне между 60 и 70 на сто от българския износ се реализира на европейския пазар. На това ли викаме – Европа не ви иска стоките. Или му викаме 

пропагандно мошеничество

 Другият рефрен в статията на Газета.ru е как руснаците са крепили икономиката ни с покупки на жилища до 2014, ама после вече не я крепят и тя се срива. „Независимо от хубавия климат и ниските цени, руснаците загубиха интерес към България” – с тъга казва някой си Алексей Коренев. И това той дрънка на фона на признанията на колегата му Руслан Галимов малко преди това. Галимов казва, че спадът е започнал пред 2014 – 2015, „когато в Русия се срина курсът на рублата”. И после: „Понижението на интереса може да се свърже и с растящите цени на недвижимостите в самата България”. 
Ами сега? Рублата се срива, пък нашите цени растат и руснаците не могат да издържат - затова българите страдат. 
Голяма идиотщина, граждани. Рублата да си се срива, ние от това не страдаме, освен ако сме крайни русофили, дето си получават заплатите в рубли и пращат децата си да учат в Коми АЕСР. А нашите цени на имотите пък са си достатъчно добри за нас, най-бедните европейци. Е, да, за руснаците са скъпи – но те са за оплакване, не ние. Ние което е читаво от построеното, ще го продадем, а за останалото да му мислят бедните руски „инвеститори”. 
Разбира се, в статията се отразява и темата за корупцията. Дори правилно се казва, че точно заради корупция ЕС на няколко пъти временно спира финансиращите програми за България. Само един дребен детайл е пропуснат, толкова дребен, че явно не си струва да се спомене – ЕС спира финансирането винаги,

 когато на власт дойде БСП,

 най-голямата и най-преданата на Кремъл русофилска организация у нас. 
Ама кажете си, де, що скромничите!  
Но стигаме до въпроса – кой е виновен за цялата българска разруха. Отговора веднага дава друг експерт, някой си Дмитрий Александров: „Между България и Русия имаше многолетни стабилни икономически, хуманитарни и образователни връзки, развит туризъм, който даваше голям принос в българската икономика, но отношенията се охладиха на фона на атаките от българска страна на активисти и правозащитници”. 
Блестяща идиотщина, граждани! Да започнем отзад напред – с причудливото твърдение, че български „правозащитници” атакуват добрите връзки с Русия. Защо ли? Дали защото самите правозащитници са гадна пасмина, която трябва да бъде изчистена от лицето на земята, за да не пречи на колониална България или защото Русия отнема някакви права на българите, а правозащитниците не искат това да се случва? 
Мога да позная – според руския „експерт” е първото, според повечето българи, макар не експерти – второто. 
Второ, като говори за „многолетни, стабилни” и прочие връзки между България и Русия, Дмитрий Александров лъже. Онова бяха връзки между България и Съветския съюз /СССР/. Да, те бяха многолетни и стабилни, доколкото Москва за дълго и здраво ни държеше за гушата, не ни даваше възможност да развиваме обществото си по собствено усмотрение, превърна ни в губерния за производство на нискокачествени стоки, с които да задоволява нискокачествения вкус на съветския потребител. 
Само че онези времена отдавна ги няма, а с Русия, макар да е формален наследник на СССР, ние особени връзки никога не сме имали. Ако не броим руското нахалство да искат вечно да сме им признателни и да си плащаме за това. И ако не броим, че по-скоро те трябва да са признателни и да си плащат, задето някога сме им отворили очите за четмо, писмо и духовност - но това е друга тема. 
Трето, ще ви кажа една малка, но срамна тайна за Русия, граждани, защото хората от по-новите поколения, които не са живели по онова време, не я знаят. Взимам повод от думите на същия Дмитрий Александров за руските туристи, дето дават огромен принос в българската икономика. 
Ами пак е лъжа. По времето на СССР и „здравите връзки”, руски туристи в България почти нямаше. Имаше полски, чешки, унгарски, немски и други, дори западни, но руски – твърд малко. Тях тук не ги пускаха, а ако да - само по особени заслуги и със специално разрешение на КГБ. Просто за кремълските тъпанари тогава дори най-верният сателит, България, беше опасно място, почти Запад. Те не допускаха тук да идват обикновените руснаци и да се развращават – било идеологически, било битово, като гледат изобилието, на което се радват жителите на българската им колония…..
И накрая в статията идват, разбира се, мъдрите съвети – какво да се прави. 
Тук се появява експертът Алексей Антонов, който твърди: „България трябва да използва своето географско положение за транзит на ресурси, например – газ, и да се опитва около това да изгражда както външната си политика, така и икономиката”. 
Леле, че просветляващо – предлагат ни да станем транзитен придатък на Русия. Що ли да се тормозим с развитие на собствен бизнес, с иновативно мислене, със стремеж към достигане на европейско качество на живот. Айде, няма нужда, кротувайте си в блатото от газ и квакайте доволно!. Е, при тази светла перспектива, изобщо няма да питам какво стана с руския транзитен придатък Украйна. 
Същият Алексей Антонов обаче отива и по-нататък, като компетентно заявява: „В България е необходима 

смяна на елита и политиката,

 провеждане на реформи – но елитите eдва ли ще се съгласят, те по-скоро ще продължат да провеждат популистка политика”. 
Поне на мен ми се струва, че това са внушения, които надхвърлят границите на нормалната политическа експертиза и би трябвало този човек, заедно с автора на статията и всички други цитирани експерти, да бъдат добавени в следващия европейски санкционния списък.  
А да не говорим пък, че той заслужава това дори само заради тъпотата на финалната си прогноза - че българските елити ще продължат да провеждат „популистка политика”. Ами популистка политика значи, че тя се харесва на масите, а това противоречи на целия патос и всички внушения за ужасното състояние на България, направени в грубата пропагандна статия на Газета.ru. 
Само че на руснаците от подобни абсурди не им пука, за тях, както казах, абсурдът е ред, от който обичат да се възползват.