Делото срещу Ненчев – руската червена линия в българската политика

Резултатът от съдебната сага е критерий за това как върви кремълският план в България

Николай Ненчев

Николай Ненчев

Цветанка Андреева, политолог

Съдебната сага срещу проатлантическия министър на отбраната Николай Ненчев се пренася на втора инстанция. Прокуратурата обжалва оправдателна присъда  на СГС базирана на  основния мотив, че един министър е политическо лице и има право да отстоява политиката на държавата която представлява. 
На всички стана ясно, че Ненчев е обвинен в 

нарушаване интереса на руската компания МиГ,

 като е сключил договор със съюзническа Полша. За информация на прокуратурата към днешна дата този договор е в сила и продължава да работи.
Ненчев защитаваше България от системното десетилетно източване и зависимост на България от руския военно промишлен комплекс. И да, той прави политическия избор за България – да  е държава със собствен национален интерес и суверенитет. Да е пълноценен член на НАТО, като принос и ползи.

Ненчев непростимо ядоса Кремъл 

1. Той измени на концепцията за фиктивното членство на България в ЕС и НАТО, което вършеше идеална работа на Путин и превръщаше България в троянския му кон за институциите на демократичната цивилизация.
2. Пресече десетилетните огромни парични потоци от България към СССР и впоследствие Русия, като започна процедура по избор на нов изтребител и договори за ремонт на старите руски изтребители да е в Полша. 
3. Договори по-изгодни цени и по-кратки срокове за тези ремонта, но така отряза милионите комисиони на нашите родни кремълски слуги. В това дело бяха замесени много вещи лица и свидетели с комунистическа и съветска биография – с ордени „ Ленин“ от СССР и поздравяващи се все още със „ЗДРАСТВУЙТЕ ТАВАРИШЧИ“. Съвсем неслучайно по делото основен свидетел беше и програмираният застъпник на „Грипен“ Румен Радев 

Путин не прощава

 Империята защитава авторитета си на велика сила, като наказва противниците си за назидание.
Всеки дръзнал да се опълчи срещу империята му, дори да е в Европа, дори да е през 21 век е подложен на публична и жестока санкция. Предупреждението е, че всеки който тръгне срещу Русия ще е смазан!  Путин възстанови задграничните практики на КГБ от студената война.
Новичок за отреклите се от Путин и нарушили интересите му. Скрипал в Солзбъри и български гражданин на наша територия бяха доказано тровени от днешните руски служби
Съвсем скоро на прицел от руски убийци бяха  кметът на Прага Зденек Хржиб и ръководителят на администрацията на пражкия 6-и район Онджей Коларж – затова, че  демонтираха  паметника на съветския маршал Иван Конев
Обвинението и делото срещу Николай Ненчев е изцяло в този наказателен кремълски контекст. За дързостта си срещу Русия, той трябва да бъде вкаран в затвора за осем години, а основният прокурор по делото г-жа Пиронева вече е повишена. Тя е заместник главен прокурор на Републиката.

Руските зависимости във вътрешната политика на България

Наказателната акция срещу бившия министър на отбраната е част от налагане на волята и интересите на съвременен Кремъл в българските институции. Не случайно противници на Ненчев по политиката му за придобиване на нов самолет бяха  основните руски агенти на влияние - БСП,  Волен Сидеров, но най-вече президентът Радев. 
Кремълските стратези го набелязаха и пуснаха срещу Ненчев още докато беше министър на отбраната. Тогава Радев беше разработен като политически проект на БСП. 
Впоследствие неговият служебен кабинет прекрати опитите в отбраната за модернизация със съюзнически изтребители. При кабинета Радев незаконно и в последния ден беше решено България да избере „Грипен“. Избор изцяло удовлетворяващ Русия. 
Радев лобира многократно и за сваляне на санкциите срещу режима на Путин. Президентът не престана да сътрудничи в подчиняването на българското въоръжаване на руския интерес. 
След като руските интереси превзеха президентската институция, сега стратегията им е насочена към подчинено парламентарно мнозинство на следващите избори. Разработват се всякакви хибридни политически проекти. Така доминиращото правило на играта в българската политика остава битката с руските зависимости. 
В този контекст делото срещу Ненчев е критерий за това как върви руският план в България.