Изборите се превръщат в технология за масирано промиване на мозъци

Пригответе се да слушате предизборни дебати с преобладаващо прокремълско хибридно съдържание

Авторът

Авторът

Огнян Минчев

За участие в предстоящите парламентарни избори са регистрирани 20 партии и 11 коалиции. Две неща правят впечатление. Първо - голямата част от тези регистрации са на т.нар. 

"партии-файтони" 

или политически "сили", които няма да надхвърлят тавана на няколко десетки - няколко стотици подадени за тях гласове. Второ - почти всички партии-файтони са от тази част на политическия спектър, в която е силно желанието за напускане на НАТО, за отхвърляне на еврото, техните лидери са горещи застъпници за "евразийски път на развитие" за България, за спиране на помощтта за Украйна - защото "трябва да се борим за мир". Както виждате - това е накратко целият спектър на кремълската хибридна война срещу България - приготвен и поднесен като "предизборни платформи"... 

Възниква въпросът - защо поборниците за "Евразия" не се обединят в една коалиция, една политическа сила - около БСП, около Възраждане или някоя все пак разпознаваема руска политическа партия, та да имат шанс да съберат и гласовете на тези, които ги подкрепят? 

Два са възможните отговори

 Първият - защото лицата, нарочени за "лидери" не се понасят помежду си. Въпреки че споделят идентични политически позиции и клинични диагнози - или може би точно поради това, "лидерите" на партиите-файтони обичайно са твърдо решени да учудят света с победата си поединично. По-важен е вторият отговор. Според чл. 189 ал. 3 на Избирателния кодекс, внесен като поправка от ИТН през 2021 г., "Българската национална телевизия и Българското национално радио отразяват обективно и справедливо проявите на кандидатите, регистрирани от партиите, коалициите и инициативните комитети, при зачитане на тяхната равнопоставеност и значимост въз основа на правила, приети от Централната избирателна комисия. Партиите и коалициите, които са регистрирали кандидати във всички изборни райони при избори за народни представители, имат право на равно участие." 
Това е причината - всяка регистрирала се за изборите партия или коалиция има

 равното право да облъчва зрителите и слушателите

 на обществените медии с предизборните си послания. Когато регистрираш 10, 15 20 партии-файтони, високоговорители на кремълски хибридни тези, получаваш шанса за масирано промиване на мозъци с внушението, че на българските избори изцяло доминират политически позиции с антиевропейски, антиатлантически и проевразийски тези. Затова, от днес нататък, пригответе се да слушате

 предизборни дебати с преобладаващо прокремълско хибридно съдържание

 Няма значение, че в ефира се пенят ексцентрични девианти. Няма значение, че те озвучават позициите на едно малцинство сред българските избиратели. Микрофонът е техен - и впечатлението е, че те "командват парада" в българската политика. Ако тези, които влязат в следващото - 50-то Народно събрание, не променят чл. 189, ал. 3 на Избирателния кодекс в посока разумна селекция на значими политически платформи, които да имат достъп до национален ефир, това ще означава, че те желаят този цирк да продължи. Достъп до национален ефир трябва да имат - както до 2021 г. - парламентарните партии. А дотогава, при достъп до предизборните студия в национален ефир да се изисква медицински документ, че поведението на приносителя не представлява заплаха за здравето и интегритета на гражданите. Подпис.