Какво очаква руското лоби от срещата на Борисов с Доналд Тръмп

Борисов и Тръмп

Борисов и Тръмп

Михаил Найденов, експерт по национална сигурност

Атлантическият съвет на България вече излезе с позиция и очаквания към министър-председателя по повод предстоящата среща с президента на САЩ.
Българските русофили и местното лоби на Кремъл у нас обаче също има своите желания и списък с предпочитания. И те никак не са скромни.
На базата на анализ на мнения на убедително доказали се български приятели на Москва, на хора, посветили се да служат на руските интереси у нас, можем да обобщим тези желания в следните 

13 точки

Без претенция за изчерпателност, руското лоби в България очаква от премиера Борисов при срещата му с президента Тръмп следното:
1. Да говори за "балансирани отношения" с Русия, т.е. стараем се да балансираме между Русия, от една страна, и НАТО, от друга, все едно не сме член на Алианса.

2. Да каже, че България е "мишена" за руското оръжие, че сме в обсега на ракетите й, и че затова трябва да сме внимателни, да не дразним Москва, включително и да не градим военни способности на НАТО в региона. Затова никакви кораби, никакви флотилии на НАТО в Черно море. Никакви бази, никакви формирования на НАТО у нас!

3. Черно море да не се милитализира, в смисъл НАТО да не изгражда засилено присъствие в региона, за да не дразним излишно Русия. Да влезе в режим "платноходки за мир".

4. Вместо за НАТО, да говори повече за европейска отбрана, дори да допусне, че Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС е алтернатива на НАТО.

5. Да повтори думите на Макрон за "мозъчната смърт" на Алианса.

6. Да не продума и дума за закупуване на още осем самолета F-16.

7. Да избягва темата за бъдещето развитие на стратегическото партньорство със САЩ в отбраната. 
Особено за съвместните съоръжения.

8. Да представи руските енергийни проекти у нас като "диверсификация" и път към енергийната независимост. Логиката е, че щом има нов проект, значи е диверсификация. Руски или не, важното е че има проект.

9. "Хибридна война" е мръсна дума! Ако домакинът заговори за това, темата ловко да бъде прехвърлена към киберсигурност, тероризъм, миграция, заплахи от Юг (но не и от Изток). Хибридните атаки не могат да бъдат повод за активиране на член 5 от Северноатлантическия договор, защото ако това се допусне, може да избухне трета световна война, а ние се борим за мир...

10. За шпионския скандал и руската намеса у нас да каже, че нямаме нужда от помощта на съюзниците ни, че сами ще се справим с този вътрешен въпрос.

11. Крим де факто е руска територия, т.е. вече е превзет, че Русия там вече е инвестирала много и затова полуостровът никога няма да бъде върнат на Украйна.

12. Затова - да гледаме напред. Санкциите - постепенно да паднат, понеже били неефективни, а ние трябва да правим търговия с поглед към бъдещето.

13. С мантрата "балансирани отношения" с Русия да започне и така да приключи разговорът.

Но това все пак са само надеждите и мераците на руското лоби, а не очакванията на свободните граждани на България.