„Приказният тъпанар“ си отива заедно с илюзията, че Русия е световна сила

Бившата империя все повече заприличва на куха черупка от яйце

Кънчо Кожухаров

Кънчо Кожухаров

Кънчо Кожухаров

В Русия има нещо гнило.
Допреди две години руснаците изпитваха съмнение само в едно: дали Путин е заместникът на Господ на Земята, или е по-велик от него. Певицата Жана Прохорихина пееше, че ако го няма Путин, ще настъпи хаос и гражданска война: https://echo.msk.ru/blog/day_video/2324231-echo/. Петдесетгодишни лелки с претенции, че са девствени, искаха да се омъжат вкупом за мачото от Кремъл и да му отдадат "девичата си чест": https://www.facebook.com/100009447428089/videos/2172140859777474/UzpfSTEwMDAwMTI5MDIzMjAyNDoyMDQ0MDMwODQ4OTgzMjM2/?lst=100001290232024%3A100001290232024%3A1543918015. 
Разбира се, над всички се извисяваха държавните мъже. Фашизираният идеолог Александър Дугин заяви: „Путин е навсякъде, Путин е всичко, Путин е абсолютен, Путин е незаменим.“ Вячеслав Володин, председателят на руската Дума, го надцака в още по-лаконичен стил: „Има Путин, има Русия!“ 

Обида на величеството

Може би нещата щяха да продължат в този дух, но след изборите през 2019 г. Путин рязко вдигна пенсионната възраст. За руските мужици, които и без това едва-едва докретваха до пенсия, това се оказа въпрос на живот и смърт. Славословията секнаха и дори не особено многобройните руски интелектуалци започнаха яростно да критикуват президента. В отговор неговите лакеи в руската Дума приеха закон за обида на висшите държавници. 

И ето че два месеца след приемането на закона съдиите в дълбоката провинция осъдиха по него някакъв неизвестен гражданин, като го глобиха 30 000 рубли (близо 500 долара). Той, представете си, заявил, че Путин е „сказачний далбайоб“ (приказен тъпанар). Присъдата превърна определението в постоянен епитет и когато днес някой каже „нашия приказен“, всички знаят, че става дума именно за Путин.
 
Но какво означава „далбайоб“? Това съществително означава изключително голям тъпанар, а прилагателното „приказен“ извежда характеристиката в категорията на невъобразимото. Ние бихме използвали определението „фантастичен“ – в смисъл, че въпросният индивид е толкова тъп, че просто не би могъл да съществува в реалния свят.

Пробуждането

Дали руснаците прозряха колко илюзорна е представата за величието на техния президент и на самата Русия? Мисля, че истината е в съчетанието на двете предположения. 
Когато Путин окупира Крим, Западът осъзна, че не бъде ли пресечена, агресивната тенденция в руската политика ще продължи. Престана да не забелязва разпалваните от Москва войни (Чечня, Грузия, Украйна, Сирия, Либия – за да изброим само последните няколко) и като последно мирно средство започна да налага санкции.
Жизненият стандарт на руснаците взе да се влошава, рублата се обезцени трикратно и дори военният бюджет търпи ограничения. „Големият стратег и велик икономист“ Путин изпусна юздите на управлението. Оказа се, че ресурсите на огромната държава не са достатъчни, за да задоволяват едновременно грандоманските амбиции и многомилиардните кражби на нейния лидер.

Робът на галерата

Многогодишният престой във властта и типичният за руските самодържци страх от заговори подкопаха здравето на Путин. Човекът, който се оплакваше, че работи като роб на някоя галера, започна да оглупява. 
Процесът обаче съвсем не е към края си. Путин хитро се възползва от коронавируса, за да се скрие в специално изграден бункер, където да бъде недосегаем за потенциалните заговорници. Ако някой поиска да го види лично, трябва да изкара карантинния срок под строго наблюдение, което изключва всякакви смъртоносни намерения.

Като фалшифицира последните избори, Путин си осигури властта до 2036 година, а последващите законови промени му осигуриха пълна лична неприкосновеност и му дадоха възможност да определя кой да управлява под негова команда. За руснаците, които имат многовековни традиции в пълното подчинение на всевъзможни тирани и психопати, това не е нито изненада, нито особен проблем. 
Големият проблем е, че руският хладилник най-сетне започна да надделява в битката с телевизора.

Дементната икономика

Руската икономика може да си отиде преди Путин, защото най-мощните ѝ локомотиви дерайлираха. За първите девет месецана 2020 г.  Роснефт е на минус с 592 милиарда рубли или 7,7 млрд. долара, а Газпром е на чиста загуба от 177 млрд рубли или 2,3 млрд. долара (https://www.finanz.ru/novosti/aktsii/rosneft-i-gazprom-poluchili-770-milliardov-rubley-ubytka-1029801953). Сметната палата отчита, че са фалшифицирани данните за запасите от нефт и газ – съответно 2200 млрд. тона или добивът за 5 години, и 6 трилиона куб. метра или добивът за 9 години. Финансовата система изпитва глад за долари, защото, опасявайки се от насилствено изземане на валутата, корпорациите крият получената от продажбата на суровини печалба на Запад.
Разбира се, някои наши пишман политици биха казали, че нефтът, газът и доларите не се ядат, но това си е за тяхна сметка. 
Руснаците, които мислят така, се ослушват за друг вид лоши новини – подготвяните от правителството нови промени и закони. Очакваната забрана за внос на дрехи и обувки и преминаването изцяло на руско производство. Увеличаването на цената на алкохола от 1 януари. И крайно неприятната възможност за спирането на екскурзиите в чужбина, която се оправдава с влошената пандемична обстановка.
Русия все повече заприличва на куха черупка от яйце. Какво ли ще стане, когато руснаците осъзнаят кой е изпил жълтъка?