Руските специални служби възраждат промишления шпионаж от ерата на СССР

Александър Николов

Политически убийства и промишлен шпионаж – това са двете направления, по които руските специални служби работят най-активно и настървено през последните години, сочи анализ на експерти от ЕС по национална сигурност. На мушка са поставени предимно неудобни критици на режима на Владимир Путин. Но изглежда славните години на чекистите от КГБ са останали в миналото и в криминалните романи и филми, защото повечето от мокрите поръчки на руските служби се оказват зле свършена работа. Достатъчни са само провалите с убийствата на Скрипал, Навални, българския бизнесмен Емилиян Гебрев и др., които недвусмислено легитимират путинова Русия като страна, в която убийствата са превърнати в държавна политика.

Промишленият шпионаж е с не по-малък приоритет за Кремъл, защото през последните 10 години

Русия  е в тотален технологичен разпад,

разчитайки единствено на продажбата на суровини. Страната е ударила дъното в научно-развойната дейност, а остатъците от индустрията не могат да са конкурентни на световните пазари и да създадат продукт без да ползват западни технологии, части, детайли софтуер и цели системи. Безкрайни са скандалите, когато руската пропаганда показва клипове или фото сесии от супер нови руски автомобили, самолети, компютри, мобилни телефони, танкове и така нататък, които впечатляват с модерна визия и лъскава външност, а впоследствие става ясно, че са просто макети или компютърни картинки, които нямат нищо общо с реалността. Затова руските специални служби се опитват да възродят промишления шпионаж от славните години на СССР. Но и в тази област новите чекисти удрят на камък. Показателен е скандалът в Дания, от края на декември 2020 година.

Прокуратурата на Дания направи публично достояние чрез медиите, че е повдигнато обвинение за шпионство на руски гражданин. През последните години той е пребивавал на територията на Дания. Обвиняемият е задържан от властите още през началото на юли 2020 г. Подозренията към него са, че е изнасял класифицирана информация за енергийните технологии на Дания на руските специални служби срещу заплащане. Случаят се оказа част от

мащабно разследване на контраразузнавателните органи на Дания

Според оповестената информация, при доказване на вината на руския гражданин, прокуратурата ще настоява същият да получи присъда „лишаване от свобода” и да бъде депортиран от Дания. Случаят за шпионаж ще бъде предаден на съда в Олборг, Дания, като се очаква разглеждането му да се извърши при закрити врата.
Всъщност скандалът в Дания не е изолиран случай – Нидерландия изгони двама руски дипломати след разследване за икономически шпионаж. В края на декември миналата година и Колумбия обяви за персона нон грата дипломатите Александър Паристов и Александър Белоусов. Разследване установило, че използвайки дипломатическия си имунитет за прикритие, двамата са шпионирали експлоатацията на минерални ресурси, събирайки секретна информация за находища, износ и търговски връзки. България също се нареди сред държавите осветили руския шпионаж. През миналата година от страната бяха изгонени няколко офицери на ГРУ, маскирани като дипломати. В края на януари 2020 Външно министерство обви за персона нон грата двама руски дипломати. Според разследването на прокуратурата единият от тях е слухтял за енергетиката и енергийната сигурност на страната. Данните са изпращани в руска разузнавателна служба в Москва, твърдят от държавното обвинение. През септември м.г. пък бяха изгонени руските дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков, които са се интересували от техническата документация на новите натовски самолети F-16, с които България ще превъоръжава армията си.

Проблемът с технологичния шпионаж и руснаците тепърва предстои да набира скорост. А темата се оказва изключиелно

актуална за страните от Европейския съюз

Експерти съветват, че поради тази причина 
страните от Стария континент е добре да избягват съвместни инициативи с Руската федерация, особено в сферите на енергетиката и икономиката.
Контраразузнавателните служби на европейските страни продължават да идентифицират и разследват зловредните действия на Русия на своя територия, а разкритията им потвърждават очевидната липса на компетентност,  дискредитираща руските чекисти.