​Умря елинският комунизъм - всеки грък с лични прислужници, българи или албанци

В Гърция се провали СИРИЗА - проектът на Кремъл, а съседите получиха точно това, за което гласуваха

Георги Георгиев, специално за Faktor.bg

Не бива с един аршин да се мерят политиците и обществата в останалите държави, които подобно на Гърция потънаха в дългова криза.

Не бива на Ципрас да се гледа по същия начин, както на един политик в Испания, Ирландия, Португалия.

И на последния идиот е ясно, че проектът СИРИЗА е финансиран от Кремъл, разчитащ на крайнолеви, антиевропейски и проруски настроени маргинали, които се увеличават във всяко общество, обхванато от криза.

Че Ципрас не е нормален политик е ясно и на Меркел, и на Оланд. Циркът на благоприличие, който разиграват при контактите си и преговорите с този руски агент са неминуема част от добрия дипломатичен тон, но всяко нещо си има граници.

Действията на СИРИЗА, се превърнаха в пародия на доброто старо библейско послание в стил "Дай на бедния и последната СИРИЗА".

Ясни са и други руски проекти - фашистката партия на Льо Пен, както и подобна гнусна структура в източните провинции на Германия - ПЕГИДА.

Ципрас спечели с обещание да не намалява пенсиите и заплатите, да не прави съкращения, да излезе с гордо вдигната глава пред кредиторите...

И идиотите му повярваха

Днес, от позицията на времето можем да твърдим, че елините получиха точно това, за което гласуваха.

Три десетилетия елините живеят на кредит. Три десетилетия лявата ПАСОК печели избори с популистки обещания, после вдига пенсии, заплати, увеличава администрация, взима нови кредити и след две-три години се проваля, а финансовата яма зейва още по-дъблока. После печели Нова Демокрация с обещаниие за икономия, бюджетни съкращения и тъкмо позакрепи положението и дори собствените й избиратели се отдръпваха от нея. За да връчат жезъла на разхищението отново на социалистите от ПАСОК.

И така 30 години.

Докато не се появи Ципрас...

Той е друга история. За първи път Гърция се управлява от руски агент. Нито в ПАСОК, нито в Нова Демокрация Русия не е имала такова влияние, каквото в СИРИЗА.

Неслучайно както самият Ципрас, така и негови съратници вече няколко пъти ходят на крака в Кремъл в опит да изтърсят празния чувал на една империя, която оцелява единствено и благодарение на нефт и газ.

НЯМА! НЯМА откъде. А дори и да има Путин и хищниците в Кремъл едва ли са последните идиоти, че да наливат в бездънна яма. По им е лесно да крадат от собствената си империя и корупционни схеми.

Сумите, инвестирани от Кремъл в Ципрас са нищожни на фона на потенциалните печалби, които Руската империя би могла да извлече от ново геополитическо разширяване.

Но някой си прави сметката без кръчмаря!

Най вече самите гърци.

Когато всеки от нас влезе в една кръчма си прави сметка колко пари има и какво да си поръча. Случва се, ако кръчмаря ви познава, да пусне на вересия. Но никой не си прави илюзиите, че не трябва да си върне борча, нито пък, че кръчмарят е длъжен да го черпи следващия път.

Е, в това успяха да убедят левите популистки медии в Гърция голяма част от обществото - че са виновни кредиторите, които давали пари, че са виновни Меркел и Оланд, които искат гаранция и възвръщаемост за милиардите, изсипани във възстановяване на финансовата стабилност на Гърция.

А самите гърци са една света вода ненапита, едни 

чисти планински кристали от Олимп, 

които банките са корумпирали и подмамили.

Ми, що не се подлъгахте вместо сиртаки, да играете ганкиното, че няма клякане?!

Гърция, с един милион държавни служители и два милиона пенсионери. Голяма част от тях - с лични прислужници българи или албанци. Комунизъм, та дрънка.

Но някой трябва да плати сметката, а Путин не знае как. И не може!

Друг е въпросът дали кръчмарят иска Путин да плаща сметката.

Поне успяха да опазят крайбрежието си от презастрояване и бетониране, подобно на българското, окупирано и бетонирано от мутробарока на български и руски олигарси и вече обречено да привлича единствено туристи от най-нисък клас.

Но не е късно. Може да предложат на Путин руснаците да построят набързо 1000 хотела, 1000 апартхотела, да инвестират в туризма, един вид. Те са инвеститори и ги разбират тия работи. По тази причина нямам познат, колега, роднина, който да иска вече да прекара почивката си по нашето Черноморие заради презастрояването, шума и мръсотията. Но това е друга тема...

Както и Ципрас.

Скоро Ципрас няма да го има 

Времето и историята ще го изхвърлят, а след години гърците ще си спомнят за него като поредното недоразумение в историята си. Гърция ще си остане там, където е, само дето на гърците ще им е малко по-трудно от вчера, ще им се наложи да работят малко повече от вчера и да харчат по-малко от вчера.

Докато Ципрас си харчи някъде милионите, спечелени докато съвсем законно е бил овластен от самите гърци да управлява.

Поредният геополитически проект на Руската империя, който се е провалил.

Нищо ново под слънцето.

Дано само по-бързо го осъзнаят самите гърци!